Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Transit 2.4 tdci 2006< - Olej w układzie chłodzenia

adam50001 26 Feb 2018 23:14 1086 3
    adam50001
    Level 2  
    Witam mam problem z Fordem Transitem mianowicie w układzie chłodzenia pojawił się olej. W pierwszym momencie wyrok padł na uszczelkę pod głowicą, głowica zdjęta sprawdzona na szczelność oczywiście splanowana i założona, po drodze pominięta chłodnica oleju (bardzo częsta usterka z tym związana). Układ wypłukany auto odpalone i tu się robi problem, olej dalej w układzie..... Teraz pytanie do Was, czy macie jakiej sugestie co z tym fantem zrobić...?
    berthold61
    Level 27  
    Być może został tylko stary olej niewyczyszczony z układu , musiałbyś sprawdzić czy bąbluje powietrze w zbiorniku wyrównawczym , nie myślę aby blok pękł to raczej rzadkość
    LENIWIEC_PL
    Level 28  
    Ustrekę uszczelki pod głowicą można sprawdzić poprzez zmierzenie kompresji. Jeśli byłaby walnięta uszczelka to by to wykazało na pewno na kompresji choć nie we wszystkich przypadkach tak musi być.
    Sprawdziłbym szczelność chłodnicy oleju.
    adam50001
    Level 2  
    Układ był dokładnie wypłukany, ciśnienie zamierzone a chłodniczka oleju została pominięta... odrazu dodam, że blok też został sprawdzony liniałem w celu sprawdzenia ewentualnych nierówności przed montażem głowicy.... Macie jeszcze może jakieś pomysły?