Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sony Xperia Z3 compact - NFC - nie działa, gdzie jest na płycie głównej czujnik?

Atraktor1237 27 Feb 2018 21:59 2181 9
    Atraktor1237
    Level 7  
    Witam,
    ostatnio wymieniałem baterię w telefonie Sony Xperia Z3 compact. Po wymianie widzę że nie działa mi NFC (zależy mi na tym ze względu na płatność telefonem). Antenę odkleiłem z starej baterii i nakleiłem na nową, oczywiście antenę podłączyłem poprzez te dwa styki z telefonem. Podczas odklejania to coś czarnego pod nią się trochę rozwarstwiło, natomiast ścieżki nie zostały złamane. Tak to wygląda na starej baterii:
    Sony Xperia Z3 compact - NFC - nie działa, gdzie jest na płycie głównej czujnik?

Dodatkowo jak rozbierałem telefon to znalazłem coś takiego: (co to?) Wchodziło to w kierunku karty sim

Pytanie czy oprócz tej anteny na pół rozwalonej mogłem coś zrobić podczas wymiany baterii? Przy wymianie baterii musiałem wyciągnąć płytę główną. Jak wygląda sam czujnik nfc na płycie głównej? Jak go znaleźć?
    A i dodam jeszcze, że przy wyjmowaniu płyty głównej złamałem taśmę zasilającą wibrator, może to mieć powiązanie z nfc?

Trochę nabroiłem, jednak pierwsze koty za płoty:)
    Atraktor1237
    Level 7  
    Dzieki za odpowiedź. Doszedłem do tego, że nie trzeba wyjmować płyty gdy już wszystko zdemontowałem:) Niestety wszystkei tutoriale na youtube były że wyjmowali wszystko;/
  • Helpful post
    KRY5PIN
    Level 36  
    A to drugie to poprostu tabliczka znamionowa,na której znajdują się istotne informacje o urzadzeniu:)
    Atraktor1237
    Level 7  
    Ok wymieniłem antenę. NFC działa. Dzięki za pomoc.
    Natomiast.... po zmontowaniu anteny widzę że nie działa mi tylny aparat;/. Rozebrałem jeszce raz telefon widzę, że taśmy nie uszkodziłem. Włożyłem jeszcze kilka razy kamerę do gniazda ale nic się nie zmienia. Po włączeniu aparatu jest tylko czarny obraz. Przednia kamera działa. Robiłem przywrócenie ustawień fabrycznych, nic nie dało. Co może być? Rozwaliłem kamerę czy może gdzieś jeszcze wewnątrz telefonu coś źle podłączyłem?
    helterskelter33
    Level 18  
    jeżeli nie działa kamera to postaw na nowo oprogramowanie.
    Atraktor1237
    Level 7  
    a przywrócenie ustawień fabrycznych to to nie jest to samo? przed rozebraniem telefonu aparat działał
    helterskelter33
    Level 18  
    Czasem odpięcie kamery głównej daje takie objawy i trzeba na nowo wgrać oprogramowanie. Obejrzyj jeszcze dokładnie złącze kamery, jak i gniazdo, czy styki nie powyginały.
    Atraktor1237
    Level 7  
    Adrian4477 wrote:

Ale co mam z tym zobaczyć? Na oko wygląda tak samo

Dodano po 8 [minuty]:

helterskelter33 wrote:
    Czasem odpięcie kamery głównej daje takie objawy i trzeba na nowo wgrać oprogramowanie. Obejrzyj jeszcze dokładnie złącze kamery, jak i gniazdo, czy styki nie powyginały.

Gniazdo i styki są ok. nic się nie powyginało. A sama kamera wewnętrznie mogła się uszkodzić? Jak najłatwiej zainstalować od nowa androida? Czy wtedy będzie działała kopia zapasowa?