Witam serdecznie.
Z góry przepraszam jeżeli moje pytania będą "głupie" ale jeżeli się nie zapytam to się nie dowiem
Ponieważ jestem osobą ciekawską i lubiącą wciskać swoje paluszki we wszystko czego nie powinnam sama naprawiać postanowiłam zmierzyć się z tematem błędów komputera mojej leciwej cytrynki.
Przeszukałam różne sklepy allegra itp i trafiłam do sklepu internetowego oferującego testery i interfejsy diagnostyczne.
Ponieważ w Cytrynce mam złącze diagnostyczne:
W sklepie zaproponowali mi tester (z migającą diodą) podłączany pod gniazdo 2pinowe.
Uradowana, że wreszcie coś znalazłam zamówiłam.
W instrukcji wyczytałam że:
I znalazłam u siebie coś podobnego:
I teraz po przy-długim wstępie pytanie:
Czy to jest to gniazdo diagnostyczne (i co robi tam bezpiecznik 60?)?
I czy mogę bezpiecznie podłączyć tester (mając nawet schemat podłączenia
Za ew. odpowiedzi z góry dziękuję i pozdrawiam ciepło
Monika
Z góry przepraszam jeżeli moje pytania będą "głupie" ale jeżeli się nie zapytam to się nie dowiem

Ponieważ jestem osobą ciekawską i lubiącą wciskać swoje paluszki we wszystko czego nie powinnam sama naprawiać postanowiłam zmierzyć się z tematem błędów komputera mojej leciwej cytrynki.
Przeszukałam różne sklepy allegra itp i trafiłam do sklepu internetowego oferującego testery i interfejsy diagnostyczne.
Ponieważ w Cytrynce mam złącze diagnostyczne:

W sklepie zaproponowali mi tester (z migającą diodą) podłączany pod gniazdo 2pinowe.
Uradowana, że wreszcie coś znalazłam zamówiłam.
W instrukcji wyczytałam że:
Quote:Złącze diagnostyczne 2-stykowe ma kolor zielony i znajduje się w komorze silnika.
Zwykle jest umiejscowione na lewym lub prawym błotniku w sąsiedztwie urządzenia sterującego, akumulatora lub zbiornika wyrównawczego układu chłodzenia. W niektórych modelach złącze znajduje się wewnątrz skrzynki bezpieczników na lewym lub prawym błotniku. Złącze to służy do odczytu kodów błędu przy pomocy testera diagnostycznego, jak również przy pomocy specjalnego czytnika kodów.
I znalazłam u siebie coś podobnego:

I teraz po przy-długim wstępie pytanie:
Czy to jest to gniazdo diagnostyczne (i co robi tam bezpiecznik 60?)?

I czy mogę bezpiecznie podłączyć tester (mając nawet schemat podłączenia

Za ew. odpowiedzi z góry dziękuję i pozdrawiam ciepło
Monika