Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Golf IV 1.9 TDI ATD - Po wymianie rozrządu ciągle błąd wałka

kubas10 28 Lut 2018 18:05 429 9
  • #1 28 Lut 2018 18:05
    kubas10
    Poziom 25  

    Witam, przed wymianą rozrządu był błąd wałka - sygnał nieprawidłowy i synchronizacja cylindrów -9 stopni. Wymieniłem czujnik ale klient wrócił po tygodniu że ciężko odpala i znowu był błąd wałka rozrządu. Wymieniłem rozrząd (jeszcze oryginał), wszystko spięte na blokady i samochód nie odpalił. Jak cofnąłem wałek na -1,5 stopnia to odpalił ale po 2 dniach na mrozie nie odpalił. Znowu jest błąd wałka i czuć spadek mocy. Co tam się wyrobiło ? klin na wałku ?

    0 9
  • #2 28 Lut 2018 18:19
    szymitsu21
    Moderator Samochody

    kubas10 napisał:
    Witam, przed wymianą rozrządu był błąd wałka - sygnał nieprawidłowy i synchronizacja cylindrów -9 stopni. Wymieniłem czujnik ale klient wrócił po tygodniu że ciężko odpala i znowu był błąd wałka rozrządu. Wymieniłem rozrząd (jeszcze oryginał), wszystko spięte na blokady i samochód nie odpalił. Jak cofnąłem wałek na -1,5 stopnia to odpalił ale po 2 dniach na mrozie nie odpalił. Znowu jest błąd wałka i czuć spadek mocy. Co tam się wyrobiło ? klin na wałku ?



    Może sprawdź po prostu ?

    Zgadywać niema sensu.....

    0
  • #3 28 Lut 2018 18:55
    kubas10
    Poziom 25  

    Po napięciu paska, dwa obroty wału i blokady wpadły na swoje miejsce... przed wymianą był ten sam problem. Myślałem że jak wrócę z rozrządem na miejsce to będzie ok, oczywiście przed wymianą nie mogłem zablokować wałka. Musiałem dać go do przodu.

    0
  • #5 28 Lut 2018 19:37
    bandi21
    Poziom 29  

    Czujnik czyta obroty z koła więc sprawdź czy ten blaszany element pod kołem zębatym wałka nie jest uszkodzony.Tam jest gumowy tłumik drgań więc może z nim jest coś nie tak.

    0
  • #6 28 Lut 2018 19:47
    kubas10
    Poziom 25  

    jak zablokowałem wal to wałek był do tylu.

    0
  • #8 28 Lut 2018 20:25
    kubas10
    Poziom 25  

    W jednym bloku z tego co pamiętam jest wartość 1 a w drugim -1,5

    0
  • #9 28 Lut 2018 20:44
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  

    kubas10 napisał:
    przed wymianą rozrządu był błąd wałka - sygnał nieprawidłowy i synchronizacja cylindrów -9 stopni. Wymieniłem czujnik ale klient wrócił po tygodniu że ciężko odpala i znowu był błąd wałka rozrządu. Wymieniłem rozrząd (jeszcze oryginał

    Widocznie nie był orginalny i tylko wie ten co tam kopał co jest grane.

    0
  • #10 01 Mar 2018 20:01
    kubas10
    Poziom 25  

    A może ścięty / przesunięty klin na wale /wałku ?

    0
  Szukaj w 5mln produktów