Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Toyota Avensis T25 d4d 2.2 - check silnika, błąd EGR, świece, wtrysk

quazz 28 Feb 2018 19:49 2460 6
    quazz
    Level 11  
    Witam wszystkich,
    Mam problem z moim autem Toyota Avensis T25 d4d 2.2 .W poniedziałek pojawiła mi sie choinka na zegarach. Po odczytaniu błędów z komputera wynika:

1. błąd wtrysku - raz się pojawia raz nie.

2. zakłócenia przepływu spalin w układzie recyrkulacji EGR - został wyczyszczony błąd się nie pojawia.

3.przepływ przy recyrkulacji spalin"A" - pojawia się za każdym razem

Co zauważyłem dzisiaj przy -15 nie chciał odpalić co dawniej nie robiło to żadnego wrażenia na aucie. Dodatkowo po przejechaniu np. 20km i po zostawieniu auta na parę godzin, przy ponownym odpaleniu strasznie kopci i zapach spalin jest bardzo intensywny. Mam również wrażenie że silnik przy 2000 ma wahania. Nie do końca poprawną pracę.

W zeszłym roku wymieniłem świece. W dniu dzisiejszym zdjąłem listwe zasilającą i metodą na "przewód" sprawdziłem czy wszystkie iskrzą. Okazuje się że tak.
    piotrekwoj1
    Level 40  
    Lepiej by było jakbyś wstawił numery błędów nie same opisy.
    adam 660
    Level 15  
    A nie masz słabego akumulatora , napięcie siada przy paleniu silnika i wtedy pojawiają się te błędy . Sprawdzone , po naładowaniu akumulatora i zapaleniu gasną wszystkie kontrolki i brak błędów.
    quazz
    Level 11  
    Sprawdzę dzisiaj akumulator ale z tego co pamiętam to kupiłem nowy w Sierpniu. Co dziwne po wczorajszym sprawdzeniu świec czy grzeją, dzisiaj wchodzę rano do samochodu przy -15 odpalił bez problemów. Spaliny normalne. Wszystkie błędy zniknęły. Przejechałem 25km do pracy bez żadnych dziwnych objawów .

Kody błedów :
    1. P0400 Przepływ przy recyrkulacji spalin "A"
    2. P1238 Zależny od producenta

takie były błędy
    decybel91
    Level 42  
    Alternator się kończy i wkrótce trzeba będzie go zrobić.
    quazz
    Level 11  
    Alternator został zrobiony pół roku. Ładuje jak nowy. Na pewno nie jest to ten problem.
    quazz
    Level 11  
    Po raz kolejny pojawia się błąd P0400 - zakłócenia przepływu spalin w układzie recyrkulacji EGR.