Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sygnał jest i po czasie znika

ZebraK19 01 Mar 2018 16:43 567 14
  • #1 01 Mar 2018 16:43
    ZebraK19
    Poziom 3  

    Szukałem dużo ale nie mogę znaleźć bliźniaczego problemu.
    Mam problem z telewizją naziemną, niedziałala na zwykłej antenie siatkowej więc wymieniłem na mocniejszą kierunkową. Podłączyłem ustawiłem i wszystko super każdy kanał bez problemu, na następny dzień TVP1 i TVP2 nie działa TVN Polsat się zacinają. Przestawiłem antenę, znalazłem więcej kanałów i znów po czasie to samo. Nie mam pojęcia z czym może być problem. Zauważyłem jeszcze że jak dotykam palcem śrubki na wtyku do TV to idzie trochę lepiej. Jakieś pomysły?

    0 14
  • #2 01 Mar 2018 17:12
    g107r
    Poziom 33  

    Brak przejścia sygnału z anteny do wtyczki ?
    Przewód który to łączy sprawdziłeś, wymieniłeś ? Podokręcałeś śrubki, środek nie ma zwarcia z ekranem ?
    Coś podobnego miał kolega, kombinował, ustawiał antenę, a tu tylko nie można było dokręcić śrubki bolca, gwint nie trzymał i po chwili czy przy ruszeniu, nie kontaktował przewód we wtyczce.
    Nie ruszaj !! a ja bez problemu wyjąłem przewód z wtyczki...
    I tak przy tej okazji, zacząłem się zastanawiać, czy nie rozwalił tunera DVB-T tym wiecznym ruszaniem wtyczkami... bo działało jak ruszał... :D

    0
  • #3 01 Mar 2018 17:27
    _kli_
    Poziom 32  

    ZebraK19 napisał:
    Bulowice

    Jesteś w zasięgu mocnych nadajników w Mysłowicach (ok. 35 km) i na Skrzycznem (ok. 30 km). Ponadto doświetlenie mux-3 na Górze Żar (ok. 10 km).
    ZebraK19 napisał:
    niedziałala na zwykłej antenie siatkowej więc wymieniłem na mocniejszą kierunkową

    Czy obie mają wzmacniacz?

    0
  • #4 01 Mar 2018 17:33
    ZebraK19
    Poziom 3  

    Przewód jest nowy, wątpię żeby to było z nim. Wszystko jest dobrze podłączone już próbowałem parę razy podłączać na nowo.
    Może to zasilacz?

    Siatkowa ze symetryzatorem a ta nowa ze wzmacniaczem.

    Najbardziej mnie ciekawi czemu przez pewien czas idzie idealnie i nagle nie :/

    Podłączyłem jeszcze raz nie ma sygnału dotkne palcem śrubkę i blaszkę przy wtyku do tv działa wszystko płynie, puszczę brak sygnału

    0
  • #5 01 Mar 2018 17:53
    _kli_
    Poziom 32  

    ZebraK19 napisał:
    wymieniłem na mocniejszą kierunkową
    ZebraK19 napisał:
    nowa ze wzmacniaczem

    Skoro ta nowa jest "mocniejsza", to po co wzmacniacz? Co to za antena?
    ZebraK19 napisał:
    przez pewien czas idzie idealnie

    Jakie wówczas masz parametry sygnału na poszczególnych mux-ach?

    0
  • #6 01 Mar 2018 17:55
    zworys
    Poziom 31  

    Sprawdź separator zasilania, byc może jest "zimny" lut.

    0
  • #7 01 Mar 2018 18:04
    ZebraK19
    Poziom 3  

    _kli_ napisał:
    ZebraK19 napisał:
    wymieniłem na mocniejszą kierunkową
    ZebraK19 napisał:
    nowa ze wzmacniaczem

    Skoro ta nowa jest "mocniejsza", to po co wzmacniacz? Co to za antena?
    ZebraK19 napisał:
    przez pewien czas idzie idealnie

    Jakie wówczas masz parametry sygnału na poszczególnych mux-ach?


    Antena to LTC Vector LTE ma 120km zasięgu i filtr LTE.

    Niestety nie jestem wstanie sprawdzić na swoim TV parametrów sygnału.

    0
  • #9 01 Mar 2018 18:30
    zworys
    Poziom 31  

    Kolego - mogę napisać że antena firmy X sięga do USA -będzie to taka sama prawda jak te 120 km w Twojej antenie. Zasięg na VHF jest praktycznie horyzontalny czyli kilka km dalej niż widoczność z tego punktu. Dlatego ważne jest wysokie zawieszenie anten - wtedy zasięg wzrasta. Anteny nadawcze są wieszane wysoko. Prawdziwy zasięg jest wynikową wysokości zawieszenia anten ,ukształtowania terenu, przeszkód na linii między antenami. Piszesz "mocniejsza" zapewne mając na myśli wzmocnienie wzmacniacza. Tylko jeśli antena odbiera słaby sygnał to nawet najlepszy wzmacniacz nie uratuje sytuacji.
    Wzmacniacz wzmacnia wszystko - sygnał użyteczny, szumy zakłócenia i i kilkakrotnie większe wysyła do odbiornika, więc tak naprawdę stsunek sygnału do zakłóceń się nie zmienił. Można tylko tymi śmieciami zablokować tor odbiorczy.

    Musisz systematycznie posprawdzać kazdy element instalacji , obojętnie od której strony - czy połączenia są dobre i pewne, czy nie ma zwarć między żyłą "gorącą" a oplotem czy zasilacz działa poprawnie. czy na koncentryku masz stale napięcie zasilające wzmacniacz. Jeśli te elementy potwierdzisz /wykluczysz to być może jest uszkodzenie wzmacniacza, separatora lub zasilacza.

    0
  • #10 01 Mar 2018 19:56
    _kli_
    Poziom 32  

    ZebraK19 napisał:
    nie jestem wstanie sprawdzić na swoim TV parametrów sygnału

    Praktycznie na każdym tv można sprawdzić. Jaki to model odbiornika?
    ZebraK19 napisał:
    Podłączyłem ustawiłem i wszystko super każdy kanał bez problemu, na następny dzień TVP1 i TVP2 nie działa TVN Polsat się zacinają. Przestawiłem antenę, znalazłem więcej kanałów i znów po czasie to samo

    Może masz włączoną automatyczną aktualizację w telewizorze i w nocy zapisuje sobie programy "po swojemu". Jesteś w zasięgu kilku nadajników. Mux-2 możesz odbierać na k. 49 i 58, mux-3 na k. 34 i 41. Tylko mux-1 masz na k.55. Niewykluczone że dolatuje także jakiś sygnał z Krakowa.
    Na który nadajnik ustawiona antena i na których programach zaprogramowany mux-2 i mux-3? Tv skanowany ręcznie czy automatycznie?

    0
  • #11 02 Mar 2018 15:17
    ZebraK19
    Poziom 3  

    Antenę mam ustawioną w stronę Katowic, skanuje automatycznie, kanały mam posortowane normalnie 1-tvp1, 2-tvp2 itd. jeżeli o to chodzi

    0
  • #12 02 Mar 2018 15:39
    _kli_
    Poziom 32  

    _kli_ napisał:
    na których programach zaprogramowany mux-2 i mux-3?
    ZebraK19 napisał:
    kanały mam posortowane normalnie 1-tvp1, 2-tvp2 itd. jeżeli o to chodz

    Przepraszam, ale omyłkowo użyte słowo zmieniło kontekst pytania, które miało brzmieć - "na których kanałach zaprogramowany mux-2 i mux-3?"
    ZebraK19 napisał:
    Antenę mam ustawioną w stronę Katowic, skanuje automatycznie

    Telewizor zaprogramuj ręcznie na kanałach 41 (mux-3), 49 (mux-2) 55 (mux-1) i opcjonalnie k. 6 (mux-8), k.21 (mux-TVS).
    _kli_ napisał:
    Jaki to model odbiornika?

    0
  • #13 03 Mar 2018 17:07
    ZebraK19
    Poziom 3  

    Sprobuje zaprogramowac ręcznie. Udało mi się znaleźć jednak ten sygnal. Wszędzie moc prawie na maksa a jakość 0. Model odbiornika ma średnio znaczenie bo była wymieniana w nim płyta.

    Edit. Teraz tak właściwie nie mam w ogóle żadnego sygnału gdzie nie dam anteny. Już brak mi sił do tego.

    Edit2. Gdy przykładam palec do śrubki i blaszki przy wtyku to jakość rośnie do: dobra/ b. dobra a moc na 80%

    0
  • #14 03 Mar 2018 18:22
    slawek str
    Poziom 15  

    Zamontuj zasilacz regulowany i skręcając jego zasilanie sprawdź czy to nie pomoże a najlepiej zamontuj symetryzator bez zbędnego wzmacniacza i zasilacza i spokój na długie lata.

    0
  • #15 03 Mar 2018 18:55
    ZebraK19
    Poziom 3  

    Wymieniłem zasilacz i działa. Zamykam temat

    0