Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Satel CA-6 PLUS. Problem z programowaniem lokalnym RS-232

iDest 01 Mar 2018 19:46 240 14
  • #1 01 Mar 2018 19:46
    iDest
    Poziom 4  

    Witam.
    Trafiła mi się na obiekcie centralka SATEL CA-6 PLUS (v5.02).
    Żeby połączyć się lokalnie komputerem z centralką za pośrednictwem RS-232, należy wejść w tryb serwisowy i uruchomić funkcję serwisową 112.
    No i tu mam problem, bo jak jestem w trybie serwisowym, to po zatwierdzeniu klawiszem # funkcji 112 mam dwa długie dźwięki (czyli odrzucenie).

    Ktoś się spotkał z taką sytuacją?
    Dodam, że robiłem też FS124, po czym FS112, ale nadal nie wchodzi w FS112 i nie mogę się połączyć komputerem.

    Ktoś ma jakieś pomysły?

    0 14
  • #2 01 Mar 2018 20:14
    daro31ie
    Specjalista Automatyk

    Już nie pamiętam jak jest w centrali satel ,ale w ropam mozna podczas pierwszej konfiguracji zmienić hasło serwisowe.
    Może u Ciebie jest podobnie.

    0
  • #3 01 Mar 2018 20:14
    alster1
    Poziom 27  

    Dla pewności spytam, łączysz się kablem RS232 TTL?

    0
  • #4 01 Mar 2018 20:27
    iDest
    Poziom 4  

    daro31ie napisał:
    Już nie pamiętam jak jest w centrali satel ,ale w ropam mozna podczas pierwszej konfiguracji zmienić hasło serwisowe.
    Może u Ciebie jest podobnie.


    Znam hasło serwisowe. W TS wszedłem z kołków i ustawiłem swoje hasło serwisowe.

    alster1 napisał:
    Dla pewności spytam, łączysz się kablem RS232 TTL?


    Tak, satelowski kabel i łącze 3-pinowe RS232 TTL (kabel sprawny na 100%, bo z innymi centralami się łączy)
    Ale wydaje mi sie że póki co kabel jest nieistotny, bo nawet bez kabla powinna wskoczyć funkcja serwisowa 112, a mnie wywala z niej (2 długie dźwięki po zatwierdzeniu)

    0
  • #5 01 Mar 2018 20:34
    alster1
    Poziom 27  

    Ostatnio łączyłem się z CA6 w ten sposób: W programie Dload10 zakładka komunikacja, połącz lokalnie z - CA6 RS232TTL i dopiero wtedy FS112.

    0
  • #6 01 Mar 2018 20:39
    iDest
    Poziom 4  

    alster1 napisał:
    Ostatnio łączyłem się z CA6 w ten sposób: W programie Dload10 zakładka komunikacja, połącz lokalnie z - CA6 RS232TTL i dopiero wtedy FS112.


    Właśnie tak robię, ale po wklepaniu FS112 i zatwierdzeniu mam dwa długie dźwięki, czyli odrzucenie

    0
  • #7 01 Mar 2018 20:45
    alster1
    Poziom 27  

    Nic więcej mi do głowy nie przychodzi, ewentualnie sprawdził bym numer portu w Dload10 oraz hasła komunikacji centrali i komputera. Ewentualnie spróbował bym zrestartować centralkę (odłączyć na chwilę zasilanie).Poza tym brak pomysłów.

    0
  • #9 01 Mar 2018 20:50
    iDest
    Poziom 4  

    sharp napisał:
    Identyfikatory zgodne?


    Identyfikatory zrestartowane do fabrycznych (FS109).
    Ale z tego co pamiętam, to w serii CA nawet przy złych identyfikatorach powinien połączyć z centralką i wywalić błąd, że niezgodne identyfikatory

    0
  • #10 01 Mar 2018 20:52
    alster1
    Poziom 27  

    iDest napisał:
    Trafiła mi się na obiekcie centralka SATEL CA-6 PLUS (v5.02)

    Tak w ogóle to to jest CA6 czy CA5 Plus, bo CA6 z + to chyba nie było, natomiast do CA5 z + jest inny soft.

    0
  • #12 01 Mar 2018 21:08
    niebieskipolo
    Poziom 19  

    Centrala nie jest zajęta dzwonieniem? Dioda "dialer" nie świeci?

    0
  • #13 01 Mar 2018 21:12
    iDest
    Poziom 4  

    niebieskipolo napisał:
    Centrala nie jest zajęta dzwonieniem? Dioda "dialer" nie świeci?


    W sumie to nawet nie wiem.
    Mam rozumieć, że jak centrala dzwoni to nie można się z nią połączyć lokalnie przez RS232 ?

    0
  • #14 01 Mar 2018 21:14
    michualex

    Poziom 22  

    iDest napisał:
    niebieskipolo napisał:
    Centrala nie jest zajęta dzwonieniem? Dioda "dialer" nie świeci?


    W sumie to nawet nie wiem.
    Mam rozumieć, że jak centrala dzwoni to nie można się z nią połączyć lokalnie przez RS232 ?


    Tak.

    0
  • #15 01 Mar 2018 21:16
    iDest
    Poziom 4  

    Najprawdopodobniej to jest rozwiązanie.
    Czyli będę musiał najpierw z manipulatora wyłączyć dialer, a później spróbujemy połączyć z komputerem przez RS'a.
    Dzięki

    0