Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Polar PFL/C 61032P - Bęben hałasuje przy wirowaniu, "krzywy obrót bębna&

XanLin 01 Mar 2018 21:37 4968 15
    XanLin
    Level 7  
    Hej posiadam 3letnią pralkę Polar PFL/C 61032P, dzisiaj przy wirowaniu pojawił się duży hałas, stukanie bardzo głośne, w pierwszym momencie przytrzymałem guzik "anulowanie" pralka wypompowała wodę, wyciągnąłem pranie i puściłem ją bez wsadu, podczas prania zauważyłem, ze bęben się "krzywo" obraca nie wiem jak to dokładnie nazwać ale nie hałasował, podczas wirowania znów zaczęła strasznie hałasować znów anulowałem program.
    Zauważyłem szparę miedzy bębnem a gumą a bardziej (wystający bęben poza gumę, uszczelkę)
    1. tutaj widać jak bęben wystaje.

2. tutaj widać ze po przekręceniu bębna o ok. 180 stopni bęben juz nie wystaje.
    Przy ciągłym obrocie widać ze po prostu, ze krzywo pracuje zapewne łożysko ale chciałbym się upewnić co mogło się zepsuć i mniej więcej koszt naprawy. Z góry dzieki;)

@Edit Pralka zachowuje się identycznie jak w tym filmie https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3373847.html
  • Helpful post
    Adampiet
    Level 13  
    Wygląda na uszkodzone łożysko, ale może być niewymienne. Można kupić kompletny bęben -
    Wanna kompletna + bęben 562.00 zł
    XanLin
    Level 7  
    Adampiet wrote:
    Wygląda na uszkodzone łożysko, ale może być niewymienne. Można kupić kompletny bęben -
    Wanna kompletna + bęben 562.00 zł

Właśnie poczytałem trochę i sprawdziłem cała ta "wanna" jest zgrzewana, wymiana jest praktycznie nieopłacalna bo teraz cena tego modelu to 800-900zl... Wyczytałem, ze są serwisu które to otwierają i później kleją lub na nowo zgrzewają ale tez mam pewne wątpliwości co do trwałości tego rozwiązania..
    XanLin
    Level 7  
    Adampiet wrote:
    Sam widzisz 3 lata i się rozsypało. Za rozklejenie i wymiane podejżewam, że ok. 250 też krzykną.

Gwarancja skończyła się 10ms temu, moze coś jest w opini, ze problemy ze sprzętem zaczynają się zaraz po skończeniu gwarancji ;)
    Jak z trwałością takiego klejenia ktoś ma jakieś doświadczenia? czy to się wgl opłaca i jest w miare pewne?
  • Helpful post
    Anonymous
    Anonymous  
    XanLin
    Level 7  
    Christophorus wrote:
    Adampiet wrote:
    Wygląda na uszkodzone łożysko, ale może być niewymienne.
    Może też być pęknięty tak zwany krzyżak bębna.

XanLin wrote:
    Jak z trwałością takiego klejenia ktoś ma jakieś doświadczenia? czy to się wgl opłaca i jest w miare pewne?
    Wpisz w wyszukiwarkę "wymiana łożysk w pralkach" i znajdziesz firmę świadczącą tego rodzaju usługi. Niektóre firmy nie kleją tylko spawają zbiorniki i dają dwuletnią gwarancję na wykonaną usługę.

Krzyżak z tego co się orientuje też jest w środku "wanny" wiec tak naprawdę to nic nie zmienia, przeglądam sklep z częściami i nawet nie idzie go kupić.. jedynie całą wanne.. Jedyne chyba rozwiązanie to sprzedać to dziadostwo jako uszkodzone na części i dołozyć i kupić coś nowego.. Słyszałem, ze AEG są mało awaryjne.
    Dziwi mnie tylko to, ze przy wirowaniu 1000 obrotów dopiero hałasuje identycznie jak w tym filmie w tym temacie https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3373847.html
  • Helpful post
    Anonymous
    Anonymous  
  • Helpful post
    robokop
    VIP Meritorious for electroda.pl
    SKM 1964 wrote:
    Krzyżak żeby pękł , to mało prawdopodobne

Jak nagle zaczęło hałasować i tłuc, to to niestety jest bardzo prawdopodobne. Łozyska nie padają w ciągu jednego czy 2 prań -wpierw zaczynają szumieć, potem wyć, a dopiero na końcu tłuc, jak już się kulki wysypią.
  • Helpful post
    Anonymous
    Anonymous  
  • Helpful post
    robokop
    VIP Meritorious for electroda.pl
    SKM 1964 wrote:
    Ale krzyżak , to trzeba dobrym młotkiem walnąć i to się przyłożyć , żeby pękł .
    G...o prawda kolego. Ażurowa, delikatna konstrukcja odlewu ciśnieniowego z materiału alu-podobnego - prawie jak z przysłowiowej chińskiej dymarki. Złamiesz to o kolano.
    XanLin
    Level 7  
    Dzięki wszystkim za odpowiedz, dzisiaj odpaliłem ją wsadziłem spodnie żeby jakoś obciążyć bęben i przy zwykłym praniu bez wirowania słychać co 2/3s takie puknięcie, przy wirowaniu jest identycznie jak na filmie. Tak jak pisałem nie było wcześniej żadnego problemu aż do wczoraj, kiedy nagle przy wirowaniu się zaczęło, tak nagle jakby coś strzeliło, ze od razu podleciałem i anulowałem program. Przemyśle czy to gdzieś wysyłać, czy kupić nową innego producenta. Da się jeszcze dostać nowy sprzęt z otwieraną wanna, a nie zgrzewana i czy teraz to wszyscy zgrzewają?

Edit:
    Po dzisiejszym uruchomieniu wszystko jasne, wczoraj nie był wyczuwalny żaden luz, po dzisiejszym uruchomieniu bęben jest luźny, obija się o obudowę tak jakby ledwo się trzymał
    lulka3

Level 12  
    Może Pan samodzielnie rozciąć zbiornik i zobaczyć czy łożyska się rozsypały czy uszkodzony jest krzyżak bębna.
    Jeśli krzyżak jest cały, a łożyska rozsypane to na bębnie będą luzy i wtedy najczęściej do wymiany jest też tuleja uszczelniająca na krzyżaku:
    http://sklep.wymianalozysk.pl/p/10/64/tuleja-uszczelniajaca-na-krzyzak-pralki-whirlpool-czesci-do-pralek.html

Może Pan też poszukać firmy, która wymienia łożyska. Na rynku jest coraz więcej serwisów świadczących usługę wymiany łożysk w tych bębnach. Mój serwis ma też używane krzyżaki do zgrzewanych zespołów piorących. Oczywiście wybieramy krzyżaki w bardzo dobrym stanie, bo cała naprawa jest objęta 2 letnią gwarancją.