Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

GIGABYTE R6950C - Kolejna uwalona karta

EuronymousPL 01 Mar 2018 23:32 465 17
  • #1 01 Mar 2018 23:32
    EuronymousPL
    Poziom 7  

    Cześć Wam,

    Jakiś czas temu uwaliłem kartę HD4890. Wymagała ona dodatkowego zasilania 2x6pin.
    Po jego podpięciu "tsssyk" i dobranoc.
    (https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3380248.html - to jednak nie był kondziu, a triak, czy cuś)

    Myślę... karta. Minęło kilka miesięcy. Kupiłem drugą - też używkę z 2x6pin.
    Oczywiście... to samo. Od razu po włączeniu.

    GIGABYTE R6950C - Kolejna uwalona karta


    Nie wiem co to za element się usmażył... została kulka cyny. Ale w tym przypadku także jest to w okolicy gniazd 2x6pin.
    Na razie jeszcze nie ściągałem kaloryferów. Myślałem, czy nie oddawać karty... ale to pewnie nie jej wina.
    Zastanawiam się więc... może zasilacz??
    Pomierzyłem bez obciążenia - 12v i około 15A. Nic podejrzanego.
    To tego kupiłem z pół roku temu: https://archiwum.allegro.pl/oferta/zasilacz-b...-purepower-l8-730w-modularny-i6927081842.html ("be quiet! PUREPOWER L8 730W MODULARNY")

    Karta działa chyba w jakimś trybie awaryjnym. Rozdziałka coś około 800x600. Wenty nie kręcą, a kaloryfery grzeją.
    Zakładam więc, że co najważniejsze się nie spaliło. Problem ma z dodatkowym zasilaniem.
    Może warto "robić" (naprawiać)? Jeśli tak, to czy jest szansa, że w ogóle ktoś się tego podejmie? To chyba "element pierdoła"... ale...

    Poza tym... Ktoś może wie co jeszcze mógłbym sprawdzić w kwestii zasilacza?
    Może Ktoś ma jakieś podejrzenia?
    A może... to tylko zbieg okoliczności??? Ale aż taki...

    Zdjęcie orientacyjne z boku
    GIGABYTE R6950C - Kolejna uwalona karta


    Miejsce na karcie
    GIGABYTE R6950C - Kolejna uwalona karta
    GIGABYTE R6950C - Kolejna uwalona karta


    Pozdrawiam,
    KM

    0 17
  • #2 02 Mar 2018 01:21
    sylweksylwina
    Red. Komputery FAQ

    EuronymousPL napisał:

    Pomierzyłem bez obciążenia - 12v i około 15A.

    Jak niby dokonałeś pomiaru natężenia prądu bez obciążenia?!?!

    Czasem podczas pracy nie podłączałeś zasilania do karty, czy najpierw sprawdzałeś czy ruszy bez zasilania?
    Bo z twojej wypowiedzi wynika, że dopiero po podłączeniu zasilania poleciał dym.

    Kaloryfer?? Litości, jak już to radiator.

    0
  • #3 02 Mar 2018 16:52
    EuronymousPL
    Poziom 7  

    sylweksylwina napisał:
    EuronymousPL napisał:

    Pomierzyłem bez obciążenia - 12v i około 15A.

    Jak niby dokonałeś pomiaru natężenia prądu bez obciążenia?!?!

    Ano... multimetr, w trybie mierzenia amperażu do 10A. Podpiąłem + do +, - do -... kabelki lekko zwiędły od natężenia, na wyświetlaczu zobaczyłem 15.5A, który zaczął maleć. Tyle.

    sylweksylwina napisał:

    Czasem podczas pracy nie podłączałeś zasilania do karty, czy najpierw sprawdzałeś czy ruszy bez zasilania?
    Bo z twojej wypowiedzi wynika, że dopiero po podłączeniu zasilania poleciał dym.

    Nie, nie ruszam przy włączonym sprzęcie. Wiadomo - przepięcia, łuki, itd...
    O pracy "awaryjnej" bez zasilania dowiedziałem się już po "spaleniu". Gdy już nie dostawał dodatkowego zasilania (po spaleniu tej pierdoły).

    sylweksylwina napisał:
    Kaloryfer?? Litości, jak już to radiator.

    Omg. Ty to wziąłeś na poważnie/dosłownie? :). Nie wiem jak Ty, ale ja wiele razy spotkałem się z tym potocznym określeniem.
    "Więdnące kabelki" - to też przenośnia ;).

    0
  • #5 02 Mar 2018 22:48
    sylweksylwina
    Red. Komputery FAQ

    Jesteśmy na forum technicznym więc staramy się z technicznego punktu widzenia opisać problem.

    Nigdy tak się tak nie mierzy prądu.

    0
  • #6 02 Mar 2018 23:51
    EuronymousPL
    Poziom 7  

    enhanced napisał:
    I wstawiaj zdjęcia bez kaloryfera.

    Jasne. Ten pośpiech to z nerwów... druga karta od razu przy odpalaniu. A późna godzina była, itd...
    Właśnie wpadłem żeby wrzucić update :). Jakimś cudem udało się coś odskrobać :). Element z oznaczeniem B203. Poniżej foty.
    B??? Czymże są elementy z oznaczeniem B...?! :| szkoda, że nie "Bezpiecznik" ;)))

    sylweksylwina napisał:
    Nigdy tak się tak nie mierzy prądu.

    Dlatego zaznaczyłem też, że mierzyłem bez obciążenia. Nie mam czym go obciążyć. Albo przynajmniej tak mi się wydaje. Podłączyć... cokolwiek (?) "wymagającego" i zobaczyć do ilu A dobije?
    Stąd też pytanie jak i co mogę w nim sprawdzić :). Bo JAKIEŚ pojęcie mam... jakieś, znikome :)

    GIGABYTE R6950C - Kolejna uwalona karta

    GIGABYTE R6950C - Kolejna uwalona karta

    GIGABYTE R6950C - Kolejna uwalona karta

    0
  • #7 02 Mar 2018 23:52
    zworys
    Poziom 32  

    Dobre, pomiar prądu metodą zwarciową . Ile takich "pomiarów" zasilacz wytrzyma?

    0
  • #8 03 Mar 2018 00:05
    EuronymousPL
    Poziom 7  

    zworys napisał:
    Dobre, pomiar prądu metodą zwarciową . Ile takich "pomiarów" zasilacz wytrzyma?

    "Te! Halyna! Pacz co łon robio!" :)

    Baaardzo dobre. Wyśmienite wręcz!
    Ile? Zapewne wiele. Tak bardzo się nim przejmuję, skoro już drugą kartę mi uwalił.
    Ale wielkie dzięki za pomoc :).

    BTW. Mam taki pierdyliard-letni zasilacz (jeszcze AT). Dwa razy do roku zasila pompkę do materaca 12V.
    Jak na razie wytrzymał tyle zwarć, że już go mam dość i chętnie bym sobie zmienił go na ten 700W be quiet.

    Jeszcze raz dzięki :). Jakbyś miał jeszcze coś wartościowego do dodania (w temacie - mam na myśli).
    Chopie... jakbym wiedział, to bym nie pytał.

    0
  • #9 03 Mar 2018 00:05
    zworys
    Poziom 32  

    Kolego umyj płytę w okolicy tego upalonego elementu żeby było widać ścieżki. Symbol B - mostek? Nie wiadomo czy to wina zasilacza, to raczej porządna firma... Miejsce usterki to raczej sterowanie wentylatorów - nic dziwnego że nie działają..

    0
  • #10 03 Mar 2018 00:10
    EuronymousPL
    Poziom 7  

    zworys napisał:
    Kolego umyj płytę w okolicy tego upalonego elementu żeby było widać ścieżki. Symbol B - mostek?

    Ehhh... no to nie ciekawie. Rzeczywiście, nie skojarzyłem, że to może być od bridża... :/
    Jakby to był "prosty" element - to jeszcze bym go lutnął :(. A tak, to nawet nie widać gdzie co i jak.
    Ale jasne - już spróbuję coś więcej z tego wyciągnąć. Dzięki.

    0
  • #11 03 Mar 2018 00:14
    zworys
    Poziom 32  

    To jest płyta wielowarstwowa - nie tak łatwo na niej "lutnąć"

    0
  • #12 03 Mar 2018 00:28
    EuronymousPL
    Poziom 7  

    zworys napisał:
    To jest płyta wielowarstwowa - nie tak łatwo na niej "lutnąć"

    Nie no, wiem. Nie czuję się zbytnio na siłach do lutowania takich płyt. Mostka takich rozmiarów... tym bardziej.
    Ale ewidentnie. Dwa miejsca lutowania (nie 4), które jeszcze mógłbym chwycić.

    Czy takie zdjęcia wystarczą?

    BTW. Ja się w życiu nie upieram, żeby to samemu robić. Tylko chcę obadać temat, czy w ogóle jest sens to robić "u Kogoś".
    A drugie - to czy to może być kwestia zasilacza.

    GIGABYTE R6950C - Kolejna uwalona kartaGIGABYTE R6950C - Kolejna uwalona karta

    Skoro dwie nóżki, to... czym jest B?! :| "blower"? :| wtf...
    https://i.stack.imgur.com/uftV4.png

    0
  • #13 03 Mar 2018 00:59
    zworys
    Poziom 32  

    Trudno określić, może to być mostek w sensie - zwora. Ponieważ to płytka wielowarstwowa trudno sprawdzić gdzie dalej ta ścieżka idzie. Skoro karta nie padła do końca sądzę że warto spróbować "reanimacji" - elektronik na miejscu mając kartę w ręku będzie mógł więcej powiedzieć i określić co da się z tym zrobić... Że zapytam jesteś kolego pewien że do właściwego złacza podłączałeś to dodatkowe zasilanie?

    0
  • #14 03 Mar 2018 12:56
    EuronymousPL
    Poziom 7  

    zworys napisał:
    Trudno określić, może to być mostek w sensie - zwora. Ponieważ to płytka wielowarstwowa trudno sprawdzić gdzie dalej ta ścieżka idzie. Skoro karta nie padła do końca sądzę że warto spróbować "reanimacji" - elektronik na miejscu mając kartę w ręku będzie mógł więcej powiedzieć i określić co da się z tym zrobić...


    Ok. Tak też zrobię - spróbuję z elektronikiem.

    zworys napisał:
    Że zapytam jesteś kolego pewien że do właściwego złacza podłączałeś to dodatkowe zasilanie?


    Mmm... nie wiem czy masz na myśli podłączenie pod zasilacz (bo to modułowy), czy podłączenia pod samą kartę.
    Nie dało się pomylić. Gniazda na zasilaczu kolorowane i o różnych kształtach żeby się nie dupnąć.
    A na karcie nie da się pomylić. :/ Chyba, że jedno gniazdo/wtyk 6pin jest inny od drugiego 6pin? :O To bym zwątpił w ludzi... :)
    Chociaż już sam myślałem i miałem nadzieję, że coś jednak mylę... ale jeszcze raz zerknąłem i nie ma żadnych/różnych oznaczeń na gniazdach.

    0
  • #16 03 Mar 2018 20:53
    EuronymousPL
    Poziom 7  

    funak napisał:
    Wrzuć zdjęcia swoich wtyczek PCIE, bo może masz po prostu odwrócone zasilanie.

    To mnie zaskoczyłeś! Nawet bym nie pomyślał :). Zasilacz używany, więc wszystko możliwe...
    Chociaż... Paczając w internety - jednak chyba "mój" pinout jest ok...

    Żółty - jakby się można spodziewać - plus.

    GIGABYTE R6950C - Kolejna uwalona kartaGIGABYTE R6950C - Kolejna uwalona kartaGIGABYTE R6950C - Kolejna uwalona karta

    Żółty - jakby się można spodziewać - plus.
    GIGABYTE R6950C - Kolejna uwalona karta

    Podłączając pod kartę plus jest przy płycie. Masa jest od strony zewnętrznej; frontu karty.
    GIGABYTE R6950C - Kolejna uwalona karta

    0
  • #17 13 Mar 2018 22:43
    EuronymousPL
    Poziom 7  

    Cześć Wam!

    Ciekawa sprawa :)))

    Dzisiaj mi przyszła kolejna używana karta.
    Bałem się ją podpiąć... i myślałem co tu zrobić. Wymyśliłem, że zlutuję to miejsce ;).
    Kartę podepnę "w powietrzu" (bez podpinania pod płytę). Nie mam nic do stracenia.
    Na dodatek ten element BXXX był tylko jeden na płycie... może jakimś cudem bezpiecznik.
    No a nawet jeśli... to po prostu zobaczę jak się zasilacz zachowa.

    Podłączyłem - cisza... nic się nie dzieje... podpinam pod płytę, uruchamiam... DZIAŁA!

    Wpadam tutaj się pochwalić, a widzę, że właśnie wczoraj Kolega @marnowak napisał mi na PW, że to bezpiecznik SMD :D
    Myślałem, że jeśli to jakiś inny element, to karta tak czy siak zaraz padnie, ale przynajmniej zasilacz przetestowałem.
    A tu dodatkowa świetna wiadomość :))). To tylko bezpiecznik! :)

    Pozdrawiam.

    0
  • #18 13 Mar 2018 23:29
    zworys
    Poziom 32  

    Świetnie że działa - ale wracając do oznaczeń to jakaś niekonsekwencja producenta bo ogólnie taki element powinien oznaczony F i byłoby jasne. Pytanie tylko dlaczego przedtem "odpalił"?

    0