Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Nagła utrata sygnału - antena siatkowa

Raiz3n 02 Mar 2018 10:03 615 9
  • #1 02 Mar 2018 10:03
    Raiz3n
    Poziom 11  

    Witam, od jakiegoś czasu remontuje mieszkanie, jeden pokój mam zrobiony "na gotowo" i poprowadzony kabel koncentryczny do TV, w drugim doraźnie podłączyłem sobie antene siatkową do tego kabla, do tv przychodzi wtyk antenowy z zasilaczem. Ostatnio znikł mi sygnał prawie całkowicie, czasem zlapie tylko widać co leci na danym kanale ale nie ma dźwięku i obrazu a tv po 5 min sie wyłącza. Chciałbym zapytać jak zdiagnozować co uległo uszkodzeniu? Wszelkie połączenia kabla sprawdzałem, zasilacz sie świeci ale nie miałem miernika w domu żeby sprawdzić czy 12V dochodzi do wtyczki, dziś wezmę z pracy i jutro zobacze. Czy można sprawdzić miernikiem antenę/kabel/tv? Antena troche "latała" po pokoju wiec mysle że to ona. Zauważyłem jeszcze że kiedy złapie "beczkę" od koncentryka i tą samą ręką przytkne do profilów to delikatnie kopie prąd, powiedzmy że mrowi, to normalne?

    0 9
  • #3 02 Mar 2018 11:58
    Raiz3n
    Poziom 11  

    No dokładnie taki zasilacz mam a w antenie jest płytka z elementami smd wiec to chyba wzmacniacz. Niedawno wszystko działało jak należy.

    0
  • #4 02 Mar 2018 12:10
    Olek II
    Moderator

    Raiz3n napisał:
    Zauważyłem jeszcze że kiedy złapie "beczkę" od koncentryka


    Jeśli kabel jest łączony, rozkręć beczkę i zobacz, czy nie ma tam przerwy i czy beczka jest ok.

    0
  • #5 02 Mar 2018 12:57
    LeDy
    Poziom 43  

    Latała po pokoju tzn. ,że masz ją w domu? Mrowienie to normalne i nie ma się czym przejmować. Jak długo to działało? Jak poskładana antena- zdjęcia w puszce no i w separatorze. Separator też taki jak na zdjęciu?

    0
  • #6 02 Mar 2018 13:35
    Raiz3n
    Poziom 11  

    Tak, antena była w domu w drugim pokoju (docelowo będzie na balkonie) i ładnie wszystko odbierało, czasem jak ją zahaczyłem nogą to trzebabyło odpowiednio ją ustawić, działalo tak przynajmniej 2 miesiące. Separator to jest ten wtyk z zasilaczem? Jeśli tak to jest taki jak na zdjęciu, fotek dziś nie zrobie bo w pracy jestem ale raczej sie przykładałem jak zakładałem końcówki i tak jak wspominałem wszystko działało. Dziś wezme miernik z robty i jutro sprawdze czy zasilacz daje napięcie i sprawdze tą beczkę, musze ją rozkręcać czy wystarczy jak przedzwonie kabel od tv do samej anteny?

    0
  • #7 02 Mar 2018 14:56
    Olek II
    Moderator

    Raiz3n napisał:
    sprawdze tą beczkę, musze ją rozkręcać czy wystarczy jak przedzwonie kabel od tv do samej anteny?


    A jest problem rozkręcić?

    0
  • #8 02 Mar 2018 15:00
    Raiz3n
    Poziom 11  

    Mały.. Jeszcze nie wyciąłem rewizji w karton gipsie a złączka jest pod k/g zaklejona taśmą. Jeśli to ma znaczenie to wytne otwór i rozmontuje.

    0
  • #10 06 Mar 2018 10:12
    Raiz3n
    Poziom 11  

    No więc tak, przedzwoniłem kable i złączki, dla pewności pozarabiałem wszystkie końcówki jeszcze raz, sprawdziłem na separatorze czy dochodzi 12v, na koniec wymontowałem wzmacniacz z anteny i okazało się że miejsce gdzie przykręca się rdzeń kabla ma wyrwane luty, dopiero po wymontowaniu było widać, poprawiłem i działa. Dziękuje za pomoc

    0