Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Viessmann Vitopend 100 wh1b zapala sie czerwona lampka

guut 02 Mar 2018 10:57 1002 3
  • #1
    guut
    Level 2  
    Piec po włączeniu działa normalnie. Trwa to okolo 30 minut do godziny. Następnie z obserwacji stwierdziłem, że przy kolejnym podaniu sygnału od sterownika, nie następuje próba odpalenia palnika. Efektem tego jest zapalenie czerwonej lampki. Pokazuje następujący błąd - trzy mignięcia na 10 sekund. Czasami pomaga tylko wyłączenie z prądu, a czasem można zresetować pokrętłami. Przy grzaniu wody podczas kąpieli, błąd wyskakuje dużo szybciej.
  • #2
    piracik
    Moderator of Heating systems
    Błąd wskazywałby na problemy z presostatem, wentylatorem lub odprowadzeniem spalin.

    Czasem zdarza się, że komin pokrywa się lodem, który zasłania wlot powietrza.
  • #3
    guut
    Level 2  
    Komin sprawdziłem wcześniej. Wszystko było ok. Zauważyłem, że problem z "zawieszeniem się" pieca występuje przy niższych temperaturach. Jak spada do ok. -10 to wyskakuje błąd. Jak się ociepla do około -3 to piec działa bez zarzutu. Może przypadek, ale pytanie się pojawia.
    Dodano po 3 [minuty]:
    Dodam jeszcze, że zauważyłem iż kiedy podczas działania palnika dla C.O. włączam ciepłą wodę, to po wyłączeniu grzania wody, palnik gaśnie i piec nie załącza ponownie palnika dla C.O i wyskakuje błąd.
  • Helpful post
    #4
    piracik
    Moderator of Heating systems
    Powodem może być również woda w wężyku łączącym króciec wentylatora z presostatem.

    Przy dużej mocy palnika zimne powietrze wpadające do komory może zamrozić kroplę wody, a ta uniemożliwić poprawne działanie presostatu.