Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Thermo top Z/C D brak pracy pompki paliwa

AndrzejCzerkawski 02 Mar 2018 21:30 456 17
  • #1 02 Mar 2018 21:30
    AndrzejCzerkawski
    Poziom 4  

    Witam jeśli jest już podobny temat to przepraszam ale nie znalazłem swojego problemu tutaj.
    Webasto jak w tytule. Po podpieciu działa wentylator, załącza się obieg wody ale pompka nie podaje paliwa. Sprawdziłem ja bezpośrednio pod 12V i działa oczywiście impulsowo. Po w pięciu w układ tj. Jej + pod 6 pin niebieski w webasto już nie działa. Sprawdzałem napięcie na przewodzie do niej tj. 6pin i jest tam zmieniające się 9.40V do 9.60V.
    Czy nie powinno być pojawiające się 12V co chwilę?
    Moze tj. Przyczyną że pompka nie chodzi?
    Jeśli tak to gdzie szukać przyczyny?
    Dodam iż płytka sterująca była na sprawdzeniu i zostały w niej 2 rzeczy wymienione Bts112a na coś podobnego i niby wydajniejszego oraz dioda SJ8B przed tym BTS em oczywiście też nie na oryginał. Czy to jest przyczyną czy coś innego.? Proszę o pomoc bo nikt nie chce się podjąć naprawy.

    0 17
  • #2 02 Mar 2018 21:54
    mn997
    Poziom 25  

    Czy grzeje świeca żarowa ? Jaki ma opór na zimno ?

    0
  • #3 02 Mar 2018 22:05
    AndrzejCzerkawski
    Poziom 4  

    Co do oporu nie mam pojęcia.... Laikiem jestem. A świeca raczej nie grzeje to co mi się udało wstrzymać do środka ropki to wyciekło wydechem.

    Dodano po 3 [minuty]:

    Przed tą wymiana podzespołów zachowywał się webasto identycznie, dodam iż było na sprawdzeniu u fachowców w tej branży i twierdzili że chodzi grzeje tylko paliwa nie podaje. Ja osobiście ani przed ani po naprawie nie zauważyłam aby cokolwiek grzalo... Czy jak by nie podawać paliwa to i tak świeca będzie grzala? Czy to można poczuć na obudowie lub z wydechu?

    0
  • #4 02 Mar 2018 22:13
    mn997
    Poziom 25  

    AndrzejCzerkawski napisał:
    A świeca raczej nie grzeje to co mi się udało wstrzymać do środka ropki to wyciekło wydechem.
    Jak nie grzeje świeca , sterownik nie uruchomi pompki .Świeca zaczyna grzać dopiero po kilkudziesięciu sekundach od startu pieca . Uruchamia się trzykrotnie na ok. 20 sekund . Żeby sprawdzić wystarczy podłączyć woltomierz do zasilania , będzie zauważalny spadek napięcia .Lepiej oczywiście amperomierzem , ale to min. 20A . P.S . Najpierw grzeje świeca , później jest podawane paliwo .

    0
  • #5 02 Mar 2018 22:17
    AndrzejCzerkawski
    Poziom 4  

    Postaram się jutro sprawdzić czy grzeje. Ale czy pompka a raczej przewód ja zasilający nie powinien mieć w takim przypadku 0 jeśli jej nie chcę załączyć? U mnie na początku jest 0 i po chwili wzrasta pomału na 1sec ok 0.2V az osiągnie 9.60 max i dalej to już pięć się wyłącza i tyle z jego pracy.

    0
  • Pomocny post
    #6 02 Mar 2018 22:28
    mn997
    Poziom 25  

    Jeśli nie będzie spadku napięcia , podłączyć zarówkę reflektorową zamiast świecy . Czy napięcie wzrasta z podłączoną pompką ? Ile czasu usiłuje uruchomić się ?

    0
  • #7 02 Mar 2018 22:32
    AndrzejCzerkawski
    Poziom 4  

    Szczerze nie wiem.... Śmiem nawet twierdzić iż gdy wczoraj podałem jej plus na pompkę bez pośrednio i dłużej przytrzymalem to jakby pięć zwalnial jakby mniej prądu dostawał.

    0
  • #8 03 Mar 2018 13:23
    mn997
    Poziom 25  

    +12 V musi być cały czas podawane na pin 1 , czarny kabelek . Inaczej rozpoczyna cykl uruchomiania , i go kończy po zaniku +12 .( Odbiera jako rezygnację z uruchomienia ) .Z jakiego źródła zasila Kolega piec przy badaniach ? Jeśli będzie spadek napięcia poniżej 10,5V przez ok. 30s piec się wyłączy .Chętnie odpowiem na następne pytania , jeśli starczy mi wiedzy . Pozdrawiam . Proszę sprawdzić to o czym pisałem .

    0
  • #9 03 Mar 2018 13:58
    AndrzejCzerkawski
    Poziom 4  

    Próbowałem aku. Ale właśnie był spadek napięcia i mi że tak powiem rozłączało więc spróbuję na prostowniku Mam nadzieję że to nie jest źle to co robię. Ale Napisz mi proszę jeśli posiadasz taką wiedzę jak to jest z przewodem który idzie jako plus do pompki paliwa w moim przypadku Jest to 6 pin kabelek niebieski po włączeniu pieca tak jak pisałem wcześniej Jest tam 0 później rośnie do 9,40 i tak się utrzymuje już do końca Czy jeśli piec nie puszczał bez sygnału aby włączyć pompkę z powodu na przykład uszkodzonej grzałki to czy na tym przewodzie nie powinno być 0

    Dodano po 57 [sekundy]:

    1 pin w moim przypadku to fioletowobialy kabelek

    0
  • #10 03 Mar 2018 15:16
    mn997
    Poziom 25  

    Musisz mieć przynajmniej 11V , przy włączeniu świecy . AKumulator + grube przewody na zasilaniu + woltomierz . Jeśli będzie spadek napięcia poniżej 11 V , wszelkie próby o kant d..y pobić .Na prostowniku nie dasz rady , chyba , że jakiś .zaj-wyjątkowy .Jeśli nie grzeje świeca , wszelkie dociekania nie mają sensu ! Kolego , na który pin podajesz +12 ,aby uruchomić piec ?

    Dodano po 1 [godziny] 12 [minuty]:

    +12 cały czas na włączenie .Patrz woltomierz , poniżej 11V D.... ,Nie odpali .Jest .ŁYkend,zapomniałem o co pytałeś na PW . Odezwij się , jeśli będę potrafił -pomogę.Pytaj otwartym tekstem , Twoje pytania są rozsądne , i mogą się komuś przydać . Pozdrawiam .

    1
  • #11 04 Mar 2018 00:18
    sash997
    Poziom 18  

    nie lepiej to pod vaga lub thermotest podłączyć i sprawdzić błędy?

    0
  • #12 04 Mar 2018 10:15
    AndrzejCzerkawski
    Poziom 4  

    Było podłączanie i według serwisu działa. Jedyny błąd to brak wyjścia na pompkę Paliwa. (nie załącza pompki paliwa i się wyłącza)
    Niestety powodów nie znają, w związku z tym zapytuje tu.

    0
  • #13 04 Mar 2018 10:47
    sash997
    Poziom 18  

    jeśli już grzebali w sterowniku to już będzie głębszy problem w układzie(zakładam że sie goście tyle o ile znają na tym co robią) miałem taki sam kiedyś problem ale w całkiem innym sterowniku i winny był jeden mały kondensator smd który miał zwarcie

    0
  • #14 04 Mar 2018 11:15
    AndrzejCzerkawski
    Poziom 4  

    U mnie elektronik wymieniłBTS 112a bo był pekniety, wręcz wystrzelony i jakaś dioda co idzie z nim w parze SJ8B na zamienniki i nadal to samo..... Na przewodzie zasilajacym pompkę przy podpięte pompce 0,1V
    Po odpieciu pompki sprawdzeniu na samym przewodzie że sterownika pin 6 pulsujace napięcie 9.40V =9.60V
    Pompka sama podpięta pod 12V stuka.

    0
  • Pomocny post
    #15 04 Mar 2018 12:04
    sash997
    Poziom 18  

    jest napewno jeszcze jakaś usterka w sterowniku bo nie tylko te 2 elementy sterują pompką, za pompke jest tam odpowiedzialnych kilkanaście elementów

    0
  • #17 04 Mar 2018 12:13
    sash997
    Poziom 18  

    napisz jak sie sprawa potoczy

    0