Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Amica DAW 8143 DSiBTO Steam - jakie są opinie? Przymierzam się do kupna

mat_iz 03 Mar 2018 09:52 8772 10
    mat_iz
    Level 9  
    t0mal
    Level 14  
    Sam się zastanawiałem i ostatecznie wybrałem model 7123 - mam ją od miesiąca - uznałem, że nie warto dopłacać kilkaset złotych za kilogram prania, inną szufladę na detergent i prędkość wirowania.
    Do zakupu skłoniła mnie cena, oraz łatwa dostępność tanich części - nie spodziewam się bezawaryjnej eksploatacji, ale nie boję się napraw.
    Pralka jak narzazie pierze, pościel można wrzucić na raz, poszewki i prześcieradło, można uprać koc.
    Jak dla mnie ilość programów jest zbędna, używam trzech - pranie 15min, godzinowy i do bawełny, jeśli włączy się parę (dodawana jest przy płukaniu i wirowaniu) to ubrania są lekko wilgotne - praktycznie suche po wyjęciu, wystarczy kilka godzin suszenia, albo prasowanie. Bez pary np spodnie muszą powisieć przez noc.
    Pierze dobrze, bawełniane spodnie i koszulę udało się wyprać z zaschniętej farby akrylowej po malowaniu.
    Silnik pracuje cicho, ale pompa jest głośna, wiruje też jak odrzutowiec. Na minus czarna szyba, nic nie widać co się dzieje w środku.

Odnośnie awaryjności ciężko coś powiedzieć, ale cudu bym się nie spodziewał, chociażby ze względu na cenę - rodzice mają pralkę amica 8 lat - padła po dwóch, najpierw błąd poziomu wody, a po kolejnym roku wybuchł kondensator, ale od tamtej pory działa.
    jangrabicki
    Level 10  
    Witam,

zrobiłem dokładnie jak przedmówca - stwierdziłem, że 300 zł za 1kg więcej wsadu wyższe obroty przy wirowaniu i inny system dozowania detergentu to przesada.

Proszę pamiętać, że Amica daje możliwość wydłużenia gwarancji producenta o 3 lata za 150 zł (50 zł za rok).

Podobnie głównie używam 3 powyższych programów.
    Wykonanie estetyczne, pralka cicha. Póki co żadnych problemów nie ma.

Jedyne czego mi brakuje to samodzielnego programu wirowania - jest połączony zawsze z jakimś programem.
    U mnie pojawił się jeden problem - jest o tym informacja w instrukcji - a mianowicie włożyłem dywaniki łazienkowe na szybkie płukanie. Niestety ciężar nie rozłożył się równomiernie i pralka nie wykonała wirowania. Musiałem wkładać je pojedynczo i jeszcze raz włączyć program płukania (brak samodzielnego programu wirowania o czym pisałem wyżej).

Ogólnie jestem bardzo zadowolony i polecam.
    80x86
    Level 11  
    jangrabicki wrote:
    Witam,

zrobiłem dokładnie jak przedmówca - stwierdziłem, że 300 zł za 1kg więcej wsadu wyższe obroty przy wirowaniu i inny system dozowania detergentu to przesada.

Proszę pamiętać, że Amica daje możliwość wydłużenia gwarancji producenta o 3 lata za 150 zł (50 zł za rok).
    ...

Długo Użytkujesz tę pralkę?
    Sprawdza się ta "maszyna parowa" czy taki trochę pic na wodę? Rzeczywiście można pralkę określić mianem "dla tych co nie lubią prasować"?
    Wersje daw7123dcibt i daw7123dcibt steam touch różnią się ceną o ok.150 zł - niby niewiele, ale to akurat dodatkowe 3 lata gwarancji.
    jangrabicki
    Level 10  
    80x86 wrote:
    jangrabicki wrote:
    Witam,

...

Długo Użytkujesz tę pralkę?
    Sprawdza się ta "maszyna parowa" czy taki trochę pic na wodę? Rzeczywiście można pralkę określić mianem "dla tych co nie lubią prasować"?
    Wersje daw7123dcibt i daw7123dcibt steam touch różnią się ceną o ok.150 zł - niby niewiele, ale to akurat dodatkowe 3 lata gwarancji.

Powiem szczerze tak: najczęściej pranie włącza moja żona, która niestety o tym zapomina, a oprócz tego mamy stację parową więc to zupełnie inne prasowanie w porównaniu z tradycyjnym żelazkiem. Natomiast mam zamiar sprawdzić jak to się będzie miało do ręczników, które po kilkunastu praniach robią się takie szorstkie.

Jeszcze jedna zaleta pralki to możliwość dołożenia rzeczy w czasie prania. Parę razy skorzystałem i sobie chwalę, aczkolwiek za pierwszym razem wylało się na podłogę trochę wody. Później nie miało już to miejsca.
    t0mal
    Level 14  
    Para to opcja i trzeba ją włączać osobnym przyciskiem przy standardowych programach, ja sprawdzałem na nowych ręcznikach, które przed praniem były takie śliskie i śmierdziały po farbowaniu. Najbardziej widoczna różnica to taka, że program parowy niweluje smród i sprawia że rzeczy są suchsze po wyjęciu z pralki, jak równo się rozwiesi ubranie do wyschnięcia to i czasami prasować nie trzeba, ale nie wszystko.
    piotrkopec
    Level 17  
    t0mal wrote:
    Do zakupu skłoniła mnie cena, oraz łatwa dostępność tanich części
    Właśnie jak to jest z częściami bo np. na north.pl nie mogę nic znaleźć, celuję w DAW 7123.
    Egzi
    Level 13  
    Jest jeden mały problem z tą pralką. Można w niej ustawić 3 różne dawki płynu do prania: 22,5/30/37,5ml. Z tym, że popularnie dostępne środki określone jako "skoncentrowane" mają podane dawki 50-150ml na pranie. Ktoś ma jakiś pomysł skąd wziąść odpowiednio skoncentrowany środek do prania?

Aktualizacja:
    Podpinam swój temat. Ta pralka to badziew, obecnie staram się jej pozbyć z tytułu rękojmi. Szczerze nie polecam.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=17881984#17881984
    Alex_H_K
    Level 6  
    Potwierdzam niedoskonałości tej pralki. Pranie nie ma odpowiedniej ilości detergentu. Pralka Amica „pierze” koszmarnie. Białe koszule, białe koszulki, skarpetki po wypraniu są niby białe, ale bardziej szarawe. Nie jest to biel jaką mam po wypraniu w niższej klasy pralce Siemens IQ500. Piorę w 40 ̊C. Twardość wody: 300-500 mg CaCO3/dm3, 13-19 dH, oryginalny Calgon, oryginalny płyn Ariel Strahlend Rein, oryginalny płyn do płukania Lenor Aprilfrisch. Dozownik Amica nie dozuje automatycznie, lecz po narzuceniu mu ilości dozowanego detergentu. Nawet na najwyższej dozie jest za mała ilość przy praniu.
    Pralka Amica często nie kończy cyklu prania, poprzez zatrzymywanie się, wraz z nieodpompowaną wodą. Wada ta występuje to przy stosowaniu różnych programów prania i w różnych okresach czasowych. Równie często nie wykonuje wirowania przy różnych programach prania i w różnych okresach czasowych. Kolejny problem, to brak samodzielnego programu: wirowanie. Jest tylko płukanie z wirowaniem a więc niepotrzebne zużycie wody gdyby ktoś chciał tylko odwirować mokre ciuchy. Traktowanie klientów przez serwis Amica jest jednym wielkim skandalem! Traktują klientów jak intruzów czy kogoś, kto ma pralkę pierwszy raz w życiu i nie umie posługiwać się nią. Od roku pralka sprawia same problemy a serwis Amica uważa, że wszystko jest w idealnym porządku.
    Odstąpiłem już od umowy na zasadzie rękojmi. Czekam na zwrot pieniędzy lub na wymianę na: BOSCH WAY288H0PL.
    Borutka
    Level 29  
    Alex_H_K wrote:
    Potwierdzam niedoskonałości tej pralki. Pranie nie ma odpowiedniej ilości detergentu.

Pomijając inne problemy, wymaganą ilość detergentu można wlać wprost do bębna.
    Egzi
    Level 13  
    Borutka wrote:

Pomijając inne problemy, wymaganą ilość detergentu można wlać wprost do bębna.

Ja tak w końcu robię, ale nie po to kupuje się pralkę z dozownikiem, żeby podawać detergent ręcznie do bębna. Dodatkowo podając do bębna nie ma możliwości ustawienia prania wstępnego.