Witam
Jestem w trakcie kończenia projektu "robota podwodnego" ROV , zostało mi skończyć program odbiornika i nadajnika bo część techniczna jest zakończona prócz zasilania. Projekt ten jest z tamtego roku (miałem inne sprawy do załatwienia i odstawiłem) , miałem zakupione 5 pakietow LI-PO 11,1v 25c 2200mAh . Sprawdziłem te pakiety i 2 z nich mają dobre napięcia reszta niestety idzie na rozbiórkę (na niektórych celach spadek do 1,5v) . Dwa sprawne pakiety LIPO będą zasilać 4 silniki , do oświetlenia (2X 10W led) i zasilania odbiornika oraz kamery z OSD+telemetrii chcę użyć innych aku. Posiadam jeszcze żelowy Yuasa NP3.2-12S (ten ma być do OSD+telemetrii) , dwa aku NI-MH 9.6v 2800mAh (te do oświetlenia) ale w zapasie też mam jeden CD-MH 12V 3000 mAh. Szukałem po stronach opisu ładowania,rozładowania,obciążenia (napięcia i prądy ) i różnie to opisywano , więc muszę się upewnić . Średnio z tych danych wychodzi że :
OGNIWA NICD:
minimalne napięcie 1V (rozładowane)
normalne napięcie 1,2V (nominalne)
maksymalne napięcie 1,4V.. 1,45V do 1,5V (przy ładowaniu)
max prąd obciążenia 10C
prąd ładowania 0.1C...0.3C do 0.5C
OGNIWA NIMH:
max prąd obciążenia 3C..5C
OGNIWA ŻELOWE , PB :
minimalne napięcie 1,75V (rozładowane)
normalne napięcie 2V (nominalne)
maksymalne napięcie 2.25V.. 2.3V (przy ładowaniu)
max prąd obciążenia !!!! nie znam !!!
prąd ładowania 0.1C...0.3C
OGNIWA LIPO :
minimalne napięcie 3V (rozładowane)
normalne napięcie 3.7V (nominalne)
maksymalne napięcie 4.2V (przy ładowaniu)
max prąd obciążenia zależne od C aku
prąd ładowania 1C...2C
OGNIWA LIion :
maksymalne napięcie 4.1V (przy ładowaniu)
max prąd obciążenia 1.5C
prąd ładowania 0.3C...0.6C
Tak jak pisałem nie chce się przepychać czy ładować o 0.1c mniej czy wiecej . Na różnych portalach różnie pisano . Interesuje mnie czy te parametry są OK ,jeśli ktoś ma doświadczenie niech doda swoje dane w podobny sposób .
Dzięki
Jestem w trakcie kończenia projektu "robota podwodnego" ROV , zostało mi skończyć program odbiornika i nadajnika bo część techniczna jest zakończona prócz zasilania. Projekt ten jest z tamtego roku (miałem inne sprawy do załatwienia i odstawiłem) , miałem zakupione 5 pakietow LI-PO 11,1v 25c 2200mAh . Sprawdziłem te pakiety i 2 z nich mają dobre napięcia reszta niestety idzie na rozbiórkę (na niektórych celach spadek do 1,5v) . Dwa sprawne pakiety LIPO będą zasilać 4 silniki , do oświetlenia (2X 10W led) i zasilania odbiornika oraz kamery z OSD+telemetrii chcę użyć innych aku. Posiadam jeszcze żelowy Yuasa NP3.2-12S (ten ma być do OSD+telemetrii) , dwa aku NI-MH 9.6v 2800mAh (te do oświetlenia) ale w zapasie też mam jeden CD-MH 12V 3000 mAh. Szukałem po stronach opisu ładowania,rozładowania,obciążenia (napięcia i prądy ) i różnie to opisywano , więc muszę się upewnić . Średnio z tych danych wychodzi że :
OGNIWA NICD:
max prąd obciążenia 10C
OGNIWA NIMH:
max prąd obciążenia 3C..5C
OGNIWA ŻELOWE , PB :
minimalne napięcie 1,75V (rozładowane)
normalne napięcie 2V (nominalne)
maksymalne napięcie 2.25V.. 2.3V (przy ładowaniu)
max prąd obciążenia !!!! nie znam !!!
prąd ładowania 0.1C...0.3C
OGNIWA LIPO :
maksymalne napięcie 4.2V (przy ładowaniu)
max prąd obciążenia zależne od C aku
prąd ładowania 1C...2C
OGNIWA LIion :
maksymalne napięcie 4.1V (przy ładowaniu)
max prąd obciążenia 1.5C
prąd ładowania 0.3C...0.6C
Tak jak pisałem nie chce się przepychać czy ładować o 0.1c mniej czy wiecej . Na różnych portalach różnie pisano . Interesuje mnie czy te parametry są OK ,jeśli ktoś ma doświadczenie niech doda swoje dane w podobny sposób .
Dzięki