Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Przetwornica DC/DC buck 9A 300W - nagrzewanie i pseudotesty EMC

TechEkspert 03 Mar 2018 22:05 5397 8
NDN
  • Przetwornica DC/DC buck 9A 300W - nagrzewanie i pseudotesty EMC
    Przetwornica DC/DC 9A 300W 1.2V-35V jest obecnie dostępna w gadżetach. Opis modułu znajdziecie tutaj: Test przetwornicy DC/DC buck 9A 300W 1.2V-35V. Pod materiałem rozwinęła się ciekawa dyskusja, w której m.in @MAREK MRK zaproponował sprawdzenie nagrzewania się radiatorów podczas dłuższej pracy, natomiast @Tommy82 przedstawił pomysł wykorzystania rtlsdr do oceny generowanych zakłóceń.
    Teoretycznie znając sprawność i straty mocy można ocenić, jak będą się nagrzewać radiatory, ale zawsze warto sprawdzić, jak to wygląda w praktyce.

W pierwszym teście na wejście przetwornicy zostało podane napięcie 29.95V pobierany prąd 2.172A, natomiast na wyjściu płynął prąd 5A przy napięciu wyjściowym 11.63V. Na wejściu pobierana moc wynosiła 65.05W, na wyjściu 58.15W, sprawność >89%, moc strat ~7W. W tych warunkach temperatura radiatora ustabilizowała się po 10min na poziomie 66C. Poniżej wzrost temperatury w czasie, osobno dla radiatora diody i XL4016:

Drugi test to warunki na wejściu 29.96V 1.431A (42.87W), na wyjściu 4.375V 8.03A (35.13W), co daje sprawność >81% oraz moc strat ~8W.
    Po 10 minutach radiator osiągnął 71C.

Następnie przy pozostawieniu parametrów z drugiego testu, przetwornica została zamknięta z donglem DVBT w metalowej skrzyni. Obciążenie było podłączane przekaźnikiem. Odbiornik DVBT został dodatkowo zamknięty w metalowej obudowie. Metalowe obudowy ekranujące zostały połączone z masą układu, natomiast szczeliny na przewody oklejone folią aluminiową. Masa laptopa z rtlsdr również została połączona z wspólnym uziemionym punktem masy dla całego zestawu. Udało się znacząco stłumić sygnały zewnętrzne, natomiast przekaźnik pozwalał na włączanie i wyłączanie obciążenia celem obserwacji zmian na spektrogramie.

W okolicach 25MHz widać "płynące" harmoniczne, zmieniające częstotliwość po podłączeniu obciążenia:

To samo w okolicach 30MHz:

W okolicach 35MHz mniejsza intensywność:

40MHz widać ślady harmonicznych:

Na 70MHz i 90MHz zanikające ślady:
    Przetwornica DC/DC buck 9A 300W - nagrzewanie i pseudotesty EMCPrzetwornica DC/DC buck 9A 300W - nagrzewanie i pseudotesty EMC

W okolicach 122MHz kolejne harmoniczne:

Odbiornik DVBT i przypadkowa antena oraz metalowe pudło nie zapewniają sensownych testów, jednak możemy oszacować, w jakich pasmach mogą pojawić się zakłócenia generowane przez przetwornicę. Drugie spostrzeżenie to silne nagrzewanie się kondensatorów oraz indukcyjności od pobliskich radiatorów. Ciepło może skrócić żywotność kondensatorów elektrolitycznych.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    TechEkspert
    Editor
    W moich materiałach znajdziecie testy i prezentacje sprzętu elektronicznego, modułów, sprzętu pomiarowego, eksperymenty. Interesuje mnie elektronika cyfrowa, cyfrowe przetwarzanie sygnałów, transmisje cyfrowe przewodowe i bezprzewodowe, kryptografia, IT a szczególnie LAN/WAN i systemy przechowywania i przetwarzania danych.
    Has specialization in: mikrokontrolery, rozwiązania it
    TechEkspert wrote 4916 posts with rating 3999, helped 12 times. Been with us since 2014 year.
  • NDN
    ghost2000
    Level 18  
    Jakiego programu do DVBT użyto w testach?
  • NDN
    oskare2345
    Level 9  
    ghost2000 wrote:
    Jakiego programu do DVBT użyto w testach?

HDSDR
    TechEkspert
    Editor
    @ghost2000 został wykorzystany HDSDR pierwszy z listy na: https://www.rtl-sdr.com/ oczywiście cały test nawet "nie leżał" :) obok testów sprawdzających EMI i EMC, ale czemu nie spróbować.

Ogólnie odbiorniki DVBT na RTL2832U to tani i ciekawy start z SDR, oraz wiele oprogramowania wspierającego: https://www.rtl-sdr.com/big-list-rtl-sdr-supported-software/

Jestem ciekawy jak wypadłoby porównanie odbiornika DVBT + SDR# lub HDSDR z profesjonalnym analizatorem widma, może np. @NDN Warszawa w wolnej chwili byłoby wstanie porównać taki sprzęt.
    MAREK MRK
    Level 18  
    Witam, tak jak przypuszczałem trochę sieje. Ciekawe jak tam temperatura dławika. Widać że jest nico lepszy niż w czerwonej przetwornicy step-up (na UC3843). Tam przy stratach ok 10W jest ok 107st. na dławiku. Tu powinno być lepiej. Widać że przy takich mocach jak było testowane, całość sprawuje się znośnie. Osobiście przy większych mocach zastanowił bym się nad modyfikacją, minimum wentylator.
    CameR

Moderator of Vehicle Security
    Przy zasilaniu 34V
    Pobór prądu 1,9A
    Napięciu wyjściowym 12V
    Obciążeniu 5A żarówką H4
    Czas testu ok 10min
    Nagrzewa się wyłącznie XL4016 do max 70st.C

Przetwornica DC/DC buck 9A 300W - nagrzewanie i pseudotesty EMCPrzetwornica DC/DC buck 9A 300W - nagrzewanie i pseudotesty EMCPrzetwornica DC/DC buck 9A 300W - nagrzewanie i pseudotesty EMCPrzetwornica DC/DC buck 9A 300W - nagrzewanie i pseudotesty EMCPrzetwornica DC/DC buck 9A 300W - nagrzewanie i pseudotesty EMCPrzetwornica DC/DC buck 9A 300W - nagrzewanie i pseudotesty EMC
    Przetwornica DC/DC buck 9A 300W - nagrzewanie i pseudotesty EMCPrzetwornica DC/DC buck 9A 300W - nagrzewanie i pseudotesty EMCPrzetwornica DC/DC buck 9A 300W - nagrzewanie i pseudotesty EMC

Informacja >150st jest spowodowana tym, że zrobiłem zdjęcie żarówki :-)
    a moja kamera termowizyjna ma zakres max 150st.C
    DariuszEE
    Level 17  
    Witaj
    ja tę przetwornicę rozebrałem , odkręciłem stabilizator i diodę , usunąłem radiatory i
    należy wziąć płaski większy radiator lub kawał "blachy aluminiowej", wlutowując stabilizator i diodę od spodu płytki z wygiętymi nogami do góry , kładziemy przetworniczkę na radiator "stabilizatorem i diodą" w stronę radiatora , odrysowujemy sobie miejsce na otwory i wiercimy otwory .
    Najlepiej przez podkładki ceramiczne i izolacyjne przykręcamy elementy do radiatora .
    i problem ciepła z diody i stabilizatora mamy rozwiązany .

Jedna uwaga , nie można przekroczyć , jeżeli dobrze pamiętam 40VDC na wejściu bo stabilizator się rozrywa :-(
    brofran
    Level 40  
    DariuszEE wrote:
    ja tę przetwornicę rozebrałem ......

Może wstaw fotkę jak to konkretnie poskręcałeś , bo też mam zamiar ją ulepszyć .
    I wymiary dodatkowego radiatora podaj .