Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Servizza
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Komputer Stacjonarny - BlueScreen

OnWoofer 04 Mar 2018 14:08 630 30
  • #1 04 Mar 2018 14:08
    OnWoofer
    Poziom 3  

    Witam.
    Otóż od dłuższego czasu mam problem z komputerem. Wywala mi w różnych odstępach czasu bluescreena(odliczanie do 100 i reset miałem pare dni temu a teraz się tylko resetuje) czy to gram,oglądam,przeglądam, cokolwiek robię.
    Pobrałem BluescreenView i pokazał mi kody błędu:

    2018-02-27 19:19:59 DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
    2018-02-27 20:00:37 UNEXPECTED_KERNEL_MODE_TRAP
    2018-03-01 17:16:48 IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
    2018-03-03 16:27:53 INTERRUPT_EXCEPTION_NOT_HANDLED
    2018-03-03 16:37:49 KMODE_EXCEPTION_NOT_HANDLED
    2018-03-04 13:56:10 DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL

    Czy ktoś mi pomoże?
    Specyfikacja komputera:

    Pamięć Patriot DDR3 4GB 1333MHZ 2X2GB CL9 GAMING E
    Radeon Sapphire HD6790 1GB DDR5
    Intel Core i3-2100 (chłodzenie-Wentylator INTEL i3 i5 i7 socket 1155)pasta termoprzewodząca jest nałożona.
    Zasilacz ATX FORTRON 400W PCI-E 6pin
    PŁYTA GŁÓWNA MSI MS-7728 Core i3 i5 i7 DDR3 s.1155
    Obudowa ATX TRACER TR-113 CHERRY
    Dysk twardy 250 GB
    Brak napędu dvd

    0 29
  • Servizza
  • #2 04 Mar 2018 14:40
    DriverMSG
    Admin grupy komputery

    Na pierwszy rzut oka zasilacz wydaje się za słaby do w/w specyfikacji komputera.

    1 - Pokaż SMART dysku.
    2 - Pokaż screeny wszystkich zakładek programu CPU-Z w tym zakładka SPD dla każdego zajętego slotu RAM.
    3 - Wykonaj test PSU w programie OCCT minimum kilka minut (jeśli się uda) i pokaż fotki powstałe po zatrzymaniu testu.
    4 - Sprawdź napięcia zasilacza: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html

    0
  • Servizza
  • #3 04 Mar 2018 15:00
    OnWoofer
    Poziom 3  

    Komputer Stacjonarny - BlueScreen

    Użyłem programu Crystal Disk Info

    Dodano po 1 [minuty]:

    Komputer Stacjonarny - BlueScreen

    Dolna część info

    0
  • #5 04 Mar 2018 15:31
    OnWoofer
    Poziom 3  

    Już robię zdjęcia dużo tego :P

    Dodano po 3 [minuty]:

    Komputer Stacjonarny - BlueScreenKomputer Stacjonarny - BlueScreenKomputer Stacjonarny - BlueScreenKomputer Stacjonarny - BlueScreenKomputer Stacjonarny - BlueScreenKomputer Stacjonarny - BlueScreenKomputer Stacjonarny - BlueScreenKomputer Stacjonarny - BlueScreenKomputer Stacjonarny - BlueScreenKomputer Stacjonarny - BlueScreenKomputer Stacjonarny - BlueScreen





    Dodano po 2 [minuty]:

    W tym momencie właczyłem test OCCT

    Dodano po 2 [minuty]:

    Tak z 10 minut wystarczy? 3 minuty mineły

    Dodano po 2 [minuty]:

    Z tym pomiarem napięcia... Trochę mi zejdzie ale spróbuje :)

    Dodano po 16 [minuty]:

    Mam problem otóż po włożeniu czerwonego i czarnego kabla w wskazane miejsca na zdjęciu wyłączył mi się zasilacz i było czuć spalony plastik. Czy cos zrobiłem żle? Komputer Stacjonarny - BlueScreenKomputer Stacjonarny - BlueScreen

    Dodano po 1 [minuty]:

    Było ustawiona tak jak na zdjęciu a kabelki: czarny w gnieździe COM, czerwony 20A

    0
  • Pomocny post
    #6 04 Mar 2018 15:43
    krzysiozak
    Poziom 34  

    Miałeś miernik ustawiony na Ampery, i przewody połączyłeś pod pomiar prądu?
    To błąd.
    Nie wiem czy choć częściowo twój miernik jest głupoto odporny.
    Że przy podłączeniu 20 A, a ustawieniu na wolty nie powinien powodować [zwarcia] w mierzonym obwodzie.
    Czy możliwe że źle wkładając wtyczkę [sondę] od miernika zrobiłeś we wtyku zwarcie.

    0
  • #7 04 Mar 2018 15:49
    OnWoofer
    Poziom 3  

    Ok zmieniłem czerwoną sondę na wejście VxA teraz sprawdze

    0
  • Pomocny post
    #8 04 Mar 2018 15:50
    DriverMSG
    Admin grupy komputery

    OnWoofer napisał:
    mam problem otóż po włożeniu czerwonego i czarnego kabla w wskazane miejsca na zdjęciu wyłączył mi się zasilacz i było czuć spalony plastik. Czy cos zrobiłem żle?
    Tak. Miałeś żle wpięte przewody w mierniku i zrobiłeś zwarcie. Nie wiem co się paliło, ale zapewne coś w zasilaczu. Działa jeszcze?
    Od strony konfiguracji płyty gł. wszytko wygląda poprawnie, możesz co najwyżej zaktualizować BIOS, ale nie w tym jest problem.
    https://www.medion.com/gb/service/_lightbox/treiber_details.php?did=10128&hgt=1217

    Nadal będę obstawał przy tym, że to za słaby zasilacz do twojej karty graficznej.
    W podobnej konfiguracji miałem zasilacz 450W i też nie dawał rady.

    0
  • #9 04 Mar 2018 16:04
    OnWoofer
    Poziom 3  

    Ok jeśli chodzi o pomiar napięcia to jestem w tym beznadziejny :P Zrobie jeszcze ten test occt

    Dodano po 2 [minuty]:

    Komputer Stacjonarny - BlueScreen

    Dodano po 1 [minuty]:

    Dużo tego było i nie wiedziałem które .
    Komputer Stacjonarny - BlueScreenKomputer Stacjonarny - BlueScreenKomputer Stacjonarny - BlueScreenKomputer Stacjonarny - BlueScreenKomputer Stacjonarny - BlueScreenKomputer Stacjonarny - BlueScreenKomputer Stacjonarny - BlueScreenKomputer Stacjonarny - BlueScreenKomputer Stacjonarny - BlueScreenKomputer Stacjonarny - BlueScreenKomputer Stacjonarny - BlueScreenKomputer Stacjonarny - BlueScreenKomputer Stacjonarny - BlueScreenKomputer Stacjonarny - BlueScreenKomputer Stacjonarny - BlueScreenKomputer Stacjonarny - BlueScreen

    0
  • #11 04 Mar 2018 18:53
    OnWoofer
    Poziom 3  

    Mam nadzieję że to jest to :P z tymi fpsami się nie zgadza bo jest 115 fps ale podczas robienia zdjęcia spadło to tylu :P
    Komputer Stacjonarny - BlueScreenKomputer Stacjonarny - BlueScreenKomputer Stacjonarny - BlueScreenKomputer Stacjonarny - BlueScreenKomputer Stacjonarny - BlueScreenKomputer Stacjonarny - BlueScreenKomputer Stacjonarny - BlueScreenKomputer Stacjonarny - BlueScreenKomputer Stacjonarny - BlueScreenKomputer Stacjonarny - BlueScreenKomputer Stacjonarny - BlueScreenKomputer Stacjonarny - BlueScreenKomputer Stacjonarny - BlueScreenKomputer Stacjonarny - BlueScreenKomputer Stacjonarny - BlueScreenKomputer Stacjonarny - BlueScreenKomputer Stacjonarny - BlueScreenKomputer Stacjonarny - BlueScreen

    0
  • #13 05 Mar 2018 00:27
    310artur
    Poziom 43  

    Dobrze że to forton - pewnie bezpiecznik w mierniku spłonął albo kable pomiarowe zaśmierdziały.
    Jak nie zasilacz to niestabilność w układzie CPU-RAM. Jak znajdziesz w BIOS możesz przestawić command rate (CR) z 1T na 2T. Choć pytanie co znaczy od dłużnego czasu. Bo jeśli to w tej konfiguracji działało i przestało to prędzej obstawiam zasilacz choć sprawdzić możesz to nic nie kosztuje.

    0
  • #14 05 Mar 2018 06:28
    marcin878787
    Poziom 19  

    Skoro pojawiają się bluescreeeny, zawartość folderu ( wszystkie pliki ) C:\Windows\Minidump spakuj do archiwum - > wrzuć na jakiś hosting - > i podaj linka do pobrania. Przy użyciu WinDbg będzie można dokładniej przeanalizować zrzuty pamięci.

    0
  • #16 05 Mar 2018 13:52
    OnWoofer
    Poziom 3  

    Posiadam system operacyjny Windows 7 Proffesional. A co do załacznika to spakowałem w rar bo w .dmp nie mogłem wysłać.

    0
  • #17 05 Mar 2018 14:38
    marcin878787
    Poziom 19  

    Przetestuj jeszcze ram memtestem przynajmniej 2 przebiegi.

    0
  • #18 05 Mar 2018 19:16
    OnWoofer
    Poziom 3  

    memtest zrobiłem ale żadnych błędów z ramem nie wykryło :)

    Dodano po 1 [godziny] 37 [minuty]:

    Dobra, możecie mieć teraz ze mnie bekę :P Postanowiłem połączyć drugi zasilacz do jednego komputera 310 W. I teraz tak: Zasilacz 310W 24 pin i 4 pin podpiołem do płyty głównej i zasilania CPU a zasilacz 400W 4x2 pin podpiołem pod karte graficzną (oczywiście złączyłem w tym 24 pinowym zielony z czarnym aby sam po kliknięciu start się włączył.Poczekam teraz,poużytkuje,dam znać jak spotka mnie ekran śmierci xD

    Dodano po 1 [godziny] 7 [minuty]:

    Niestety ale nic z tego :P Nie jest to na pewno wina zasilacza. Udało mi się jednak zrobić zdjęcie bluescreena, które samo po wyświetleniu było ścięte.Komputer Stacjonarny - BlueScreen

    Ma ktoś jakiś nowy pomysł ?

    0
  • #19 05 Mar 2018 20:12
    310artur
    Poziom 43  

    Uczepiłbym się RAM CPU. Reset BIOS dla pewności, CR na 2t ustawić. Na początek.
    Chociaż ta płyta to jakaś bieda z nędzą z gotowca to nie wiadomo jakie tam opcje są.
    Zanim pojawił się problem było dodane jakiekolwiek urządzenie? Jakiś sterownik nowy?
    Co do kombinacji z zasilaczami to mnie nie przekonuje. Jeśli któryś jest uszkodzony to brak mocy nie musi być problemem.

    0
  • #21 06 Mar 2018 18:23
    OnWoofer
    Poziom 3  

    Mam problem, nie mogę znaleźć aktualizacji bios do płyty głównej. Czy mógłby ktoś podać linka do pliku abym mógł na spokojnie zbootować pendrive i wgrać. Odrazu mówie że opcji w biosie do aktualizacji nie ma.

    Dodano po 56 [sekundy]:

    OK DOBRA ŚLEPY JESTEM MAM TEN LINK ;D SRY

    Dodano po 5 [minuty]:

    Kurde odpaliłem ten plik Flash ale właczył się na 5 sekund wyłączył, nie było żadnego automatycznego resetu jak pisali na stronie a plik mam rozpakowany na dysku twardym.

    0
  • #22 06 Mar 2018 18:56
    DriverMSG
    Admin grupy komputery

    Uruchom jako administrator plik afuwingui.exe, zakładka Progress, tam Open i wskaż plik E7728MLN.209 - kliknij Flash - po całej akcji restart komputera i sprawdź w CPU-Z, czy zmieniła się wersja BIOS.

    0
  • #23 06 Mar 2018 20:46
    OnWoofer
    Poziom 3  

    Ehh po wybraniu pliku program afuwingui.exe przestaje działać, zawiesza się.

    0
  • #25 08 Mar 2018 17:27
    OnWoofer
    Poziom 3  

    Boże jaki ja jestem dziś nieogarnięty :P Zamiast pobrać HP USB Disk Storage Tool pobrałem emulator stacji dyskietek :P:P ehh

    Dodano po 11 [minuty]:

    A podałbys linka do pliku biosu? Bo ten co pobrałem pisze: There are no valid DOS system files specified location

    0
  • #26 10 Mar 2018 12:42
    OnWoofer
    Poziom 3  

    Nie mogę wgrać go z p DOS. Nie mam pojęcia jak się to robi. Bluescreen nadal wyskakuje.
    Zauważyłem jedną śmieszną rzecz, a mianowicie gdy gram w grę to nic nie wyskakuje,choć bym grał cały dzień ale sytuacja zmienia się gdy oglądam załóżmy filmy,przeglądam internet lub robię coś zwykłego na komputerze np: przerzucam śmieci do kosza .

    0
  • #27 27 Mar 2018 11:47
    OnWoofer
    Poziom 3  

    Dobra, widzę że od dłuższego czasu nikt nic tutaj nie pisze. Postanowiłem Pobrać 3 programy:
    CPUID WHMonitor, FurMark oraz LinX. Najpierw włączyłem WHMonitor w drugiej kolejności LinX i ustawiłem na run:10 oraz odrazu po tym odpaliłem FurMarka. Po skończeniu testu LinX zrobiłem zdjęcie HWmonitora i wyszedł taki wynik jak na obrazku. Czy linia +3.3 V niedomaga? Prosze o odpowiedź.Komputer Stacjonarny - BlueScreen

    Dodano po 1 [minuty]:

    + czy nie powinno być też lini +12 V ?

    Dodano po 1 [minuty]:

    Ogólnie wcześniej skończyłem test GPU bo temperatura przekraczała +75*C i rosła.

    Dodano po 5 [minuty]:

    A i jeszcze dodam że czasem podczas oglądania filmów lub grania zamiast bluescreena, obraz się zawiesza, jest czarny i przez mniej więcej 3-4 sekundy się utrzymuje z zlagowanym dźwiękiem. Potem powraca to normalności ale przez chwilę komputer mieli a potem działą normalnie.Nie następuje żaden restart kompa. Ten zlagowany dźwięk jest taki sam jak w przypadku pojawiania się bluescreena.

    0
  • #28 27 Mar 2018 19:36
    310artur
    Poziom 43  

    Napięcia sprawdza się miernikiem. Program daje tylko orientacyjny wgląd. HWiNFO jest lepszy od HWMonitora
    Powyższe dane nic nie mówią.
    Update BIOS cie przerósł? Może kogoś o pomoc poproś albo serwis?
    Masz możliwość przetestować to z inną kartą graficzną?

    0
  • #29 29 Mar 2018 15:04
    OnWoofer
    Poziom 3  

    Wydaje mi się że zażegnałem problem:P Postanowiłem przedwczoraj sformatować komputer, co już przedtem też robiłem ale tym razem zainstalowałem starsze sterowniki do karty graficznej i nie instalowałem sterownika struktura sterowników trybu jądra 1.11. ani Kotrolera PCI Simple Communications. I od tamtej pory nie mam żadnych zawieszek czy bluescreena.Np:obejrzałem sobie wczoraj 2 godzinny film,pograłem w dwie gierki i żadnych problemów ;D Wydaje mi się że ster od karty i ta strukura jądra ma coś z tym wspólnego.Zasilacz nie jest spalony i działa poprawnie. Jak sądzicie który sterownik to mógł być?

    Dodano po 1 [minuty]:

    KONIEC Z EKRANEM ŚMIERCI I TĄ CHORĄ MAGIĄ ;D;D;D

    0
  • #30 31 Mar 2018 12:08
    OnWoofer
    Poziom 3  

    Dobra jednak dalej wyskakuje, kurna. Co to innej karty graficznej to tak posiadam takową: AMD radeon hd 5450, więc spróbuje a z tym HWinfo zaraz przetestuje i screena prześle.

    Dodano po 13 [minuty]:

    Przesyłam screeny z HWinfo:
    Komputer Stacjonarny - BlueScreenKomputer Stacjonarny - BlueScreenKomputer Stacjonarny - BlueScreenKomputer Stacjonarny - BlueScreenKomputer Stacjonarny - BlueScreenKomputer Stacjonarny - BlueScreenKomputer Stacjonarny - BlueScreenKomputer Stacjonarny - BlueScreenKomputer Stacjonarny - BlueScreenKomputer Stacjonarny - BlueScreenKomputer Stacjonarny - BlueScreenKomputer Stacjonarny - BlueScreenKomputer Stacjonarny - BlueScreenKomputer Stacjonarny - BlueScreenKomputer Stacjonarny - BlueScreenKomputer Stacjonarny - BlueScreenKomputer Stacjonarny - BlueScreen

    Dodano po 1 [minuty]:

    Teraz podłącze starszą kartę graficzną i zobacze czy to coś zmieni.

    Dodano po 1 [godziny] 13 [minuty]:

    Podłączyłem kartę. Na razie nic się nie dzieje przy oglądaniu ale odczekam do jutra. Wydaje mi się że to jednak wina tej karty. Ogólnie zasilacz nie posiadał drugiego kabla 6 pinowego do zasilania karty graficznej (ten co teraz domontowałem) więc musiałem dokupić. Chyba teoria niedostatku zasilania się sprawdza ale jak już mówiłem odczekam ten jeden dzień. Zrobię sobie seans filmowy ;)

    Dodano po 38 [sekundy]:

    Nie domontowałem tylko odmontowałem

    Dodano po 1 [minuty]:

    Do tej Radeon Sapphire HD6790 1GB DDR potrzebny był drugi kabel 6 pinowy (razem 2x6) A w tej co teraz zamontowałem amd radeon hd 5450 nie żaden :P

    0