Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

AVR Lab++ (obsługa AVR) by RS6000

rs6000 04 Mar 2018 18:19 10497 84
  • AVR Lab++ (obsługa AVR) by RS6000

    Chciałbym się z Wami podzielić moim programikiem do obsługi AVR'ów.
    Klepanie komend avrdude z konsoli zaczęło mnie mocno irytować i postanowiłem sobie napisać na to narzędzie nakładkę.
    Zawiera ona następujące funkcjonalności:
    - odczyt uC - pobiera sygnaturę i wyświetla nazwę uC oraz jego specyfikację (lub wybranego z listy);
    - odczyt fuse bitów - program odczytuje aktualne fuse bity i wyświetla ich nazwy i oznacza wartości - podczas odczytu uC pobierane są też fabryczne wartości fuse bitów i prezentowane w zakładce Fuse bity;
    - ustawianie fuse bitów - program umożliwia trzy sposoby zmiany ich wartości: pierwszy - poprzez oznaczanie "fajek" przy odpowiednich flagach, co powoduje zmianę wartości hexydecymalnej fusów dla poszczególnej grupy; drugi to wpisanie wartości fusów z ręki i naciśnięcie Ustaw pod nimi, wtedy nastąpi oznaczenie "fajek" przy każdej z flag; i trzeci to ustawienie fabrycznych fusów. I w tym miejscu ważna uwaga - program blokuje możliwość zmiany flag SPIEN i RSTDISBL, które są powodem 95% przypadków nieświadomego zablokowania uC - wtedy jak wiadomo - pozostaje użycie innych narzędzi, aby to naprawić;
    - zgrywania i wgrywanie hex oraz eep (eeprom) - można też ustawiać dodatkowe opcje podczas wgrywania oraz jest możliwość zmiany prędkości SPI w przypadku taktowania uC niskimi częstotliwościami;
    - narzędzie do wgrywania bootloaderów Adruino dla podstawowej gamy płytek i AVR - obsługa w trzech prostych krokach, odczytanie podłączonego uC, na tej podstawie wyświetlenie możliwej listy Arduino i AVR, wgranie bootloadera - program robi wszystko za użytkownika, ustawia odpowiednie fuse bity i wgrywa właściwy bootloader, użytkownik nie musi się stresować i zastanawiać, co i jak po kolei robić;
    - terminal COM np. do debugowania, komunikacji z wszelkimi modułami, które posiadają możliwość transmisji szeregowej po UART;
    - ustawienia programu.

    Nie jest to jakaś wielka skomplikowana kobyła - po prostu program, który ma być prosty i skuteczny, i taki moim zdaniem jest.
    Program napisany w C#, wersja portable, a więc nie wymaga instalacji, wystarczy rozpakować i uruchomić *.exe.

    Program nie posiada żadnych ograniczeń jak inne na polskim rynku, wszystkie uC obsługiwane przez program są dostępne.

    Dostępna wersja w języku polskim i tylko taka będzie dostępna, przynajmniej na ten moment nie widzę potrzeby innych wersji językowych - jak taka potrzeba będzie, to poświęcę na to cenny czas i dorobię.

    Nie będę w tym momencie opisywał szeroko programu, gdyż wydaje mi się, że jest na tyle prosty, że każdy, kto cokolwiek się orientuje w uC poradzi sobie bez problemu. ;)





    Zachęcam do korzystania i zgłaszania ew. uwag i pomysłów na nowe funkcjonalności, za co będę bardzo wdzięczny. ;)

    Program będzie rozwijany, więc jak coś zmienię/dodam, to będę udostępniał na bieżąco.

    Poniżej kilka przykładów ekranów :

    AVR Lab++ (obsługa AVR) by RS6000
    AVR Lab++ (obsługa AVR) by RS6000
    AVR Lab++ (obsługa AVR) by RS6000
    AVR Lab++ (obsługa AVR) by RS6000
    AVR Lab++ (obsługa AVR) by RS6000
    AVR Lab++ (obsługa AVR) by RS6000
    AVR Lab++ (obsługa AVR) by RS6000
    AVR Lab++ (obsługa AVR) by RS6000
    AVR Lab++ (obsługa AVR) by RS6000
    AVR Lab++ (obsługa AVR) by RS6000
    AVR Lab++ (obsługa AVR) by RS6000
    AVR Lab++ (obsługa AVR) by RS6000
    AVR Lab++ (obsługa AVR) by RS6000


    Wersja 2.4

    AVRLab.rar Download (3.74 MB)Punkty: 4 dla użytkownika




    Pozdr
    Sławek


    Fajne!
  • #2 04 Mar 2018 18:39
    HD-VIDEO
    Poziom 38  

    ... wystarczy rozpakować i oraz mieć zainstalowany NET Framework a ja nie korzystam i co teraz będzie.

  • #3 04 Mar 2018 18:46
    rs6000
    Poziom 27  

    No tu koledze nic nie poradzę, zakładałem, że ktoś, kto dłubie w uC ma takie toolsy zainstalowane, zresztą nic skomplikowanego i do pobrania wszędzie ;)
    Pomyślę zatem nad wersją instalowaną.

    Pozdr
    Sławek

  • #4 04 Mar 2018 19:17
    tronics
    Poziom 36  

    Fajniejsza edycja fuse niż w avrdudess. I chyba tu jest główny plus :)

  • #5 04 Mar 2018 20:23
    LA72
    Poziom 39  

    Z pobieżnych testów warto by było zrobić:
    - pomoc "bąbelkami" dla poszczególnych fusebitów,
    - jakieś narzędzie do aktualizacji.

    Teraz pochwały.
    Całkiem ciekawe narzędzie.
    Gratuluję.

  • #6 04 Mar 2018 20:40
    miszczo997
    Poziom 27  

    W momencie, gdy zaznaczam jakikolwiek ptaszek w ustawieniach fusebitów dostaję
    Odwołanie do obiektu nie zostało ustawione na wystąpienie obiektu. Coś nie tak z systemem(W10), bo w sumie już dawno nie aktualizowałem?

    Kod: bash
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

  • #7 04 Mar 2018 21:02
    rs6000
    Poziom 27  

    Próbujesz ustawić fuse bity gdy nie jest odczytany żaden uC, niemniej muszę ten wyjątek oprogramować, dzięki za info ;)

    Pozdr

  • #8 04 Mar 2018 21:31
    mariomario
    Poziom 18  

    Gdzie znajdę listę obsługiwanych uC przez ten program ?

  • #9 04 Mar 2018 21:38
    rs6000
    Poziom 27  

    W pierwszym poście nowa wersja - 2.1.

    Listę uC masz na pierwszej zakładce po rozwinięciu listy :

    AVR Lab++ (obsługa AVR) by RS6000

    Pozdr
    Sławek

    Dodano po 2 [minuty]:

    LA72 napisał:
    Z pobieżnych testów warto by było zrobić:
    - pomoc "bąbelkami" dla poszczególnych fusebitów,
    - jakieś narzędzie do aktualizacji.

    Teraz pochwały.
    Całkiem ciekawe narzędzie.
    Gratuluję.

    Dziękuję za uwagi ;)
    Oba punkty w planie.

  • #10 05 Mar 2018 00:33
    HD-VIDEO
    Poziom 38  

    Ale pisz co zmieniasz/dodajesz/zgłoszone błędy/poprawione błędy z postu #, w kolejnej wersji programu / dodaj historie zmian do archiwum programu.

    1. Program przy braku pliku konfiguracji "AVR Lab.exe.Config",wysypuje się, przy braku takiego pliku powinien odtwarzać domyślny.

    2. Zakładka fuse bity, bez odczytu procesora,"fabryczne", przycisk Ustaw > "Błąd, Błędne dane ", pozostałe przyciski nie reagują.

    3. Zakładka "flash" Pobieranie z HEX ?" (to samo niżej) powinna raczej nazywać się FLASH, typ plików powinno być rozszerzone o bin, e2p.

    4.

    mariomario napisał:
    Gdzie znajdę listę obsługiwanych uC przez ten program ?


    Ta lista powinna być bardziej widoczna, okno powinno domyślnie wyświetlać np. "Wybierz typ AVR"

  • #11 05 Mar 2018 05:52
    rs6000
    Poziom 27  

    Dziękuje koledze za uwagi ;)

    1. Można w sumie usunąć wszystkie pliki programu, tylko po co i w jakim celu ?
    2. A co ma ustawic jak nie wie jaki uC ? Skąd ma program wiedzieć jakie fabryczne wyświetlić ? Przyciski nie reagują zgodnie z założeniem, po odczytaniu uC (co jest kluczowe) wyświetlają sie właściwe flagi fuse bitów i wtedy można je modyfikować - w nowej kolejnej wersji przyciski bedą nieaktywne gdy nie bedzie odczytany uC
    3. Pobierz "FLASH" ? co do dodatkowych formatów, to mam to w planie
    4. Słuszne uwaga, dodam label o takiej treści

    Pozdr
    Sławek

  • #13 05 Mar 2018 07:26
    rs6000
    Poziom 27  
  • #14 05 Mar 2018 08:41
    bodek60
    Poziom 12  

    Witam.
    Mam problem z uruchomieniem. Po rozpakowaniu folderu aplikacja nie uruchamia się, uruchamia się tylko bezpośrednio z folderu skompresowanego z WinRAR. Co może być przyczyną. System WIN 10.

  • #15 05 Mar 2018 09:56
    rs6000
    Poziom 27  

    To dziwne, powinno być raczej odwrotnie. Jest jakiś błąd ?
    Sprobuj zainstalowac Winrar i nim rozpakuj, wbudowane narzedzia w windows niezbyt dobrze radza sobie z archiwami rar.

    Pozdr
    Slawek

  • #17 05 Mar 2018 13:22
    jackfinch
    Poziom 15  

    Witam

    Program podobny do avrdudess z tym, że wyświetla dużo więcej informacji. Odpaliłem usbasp pod win 7 64bit i atmega 2560 odczytał bez problemu.
    Pytanie na początek w głównym oknie co to są "kamparatory"?

    Pozdrawiam

  • #18 05 Mar 2018 13:24
    bodek60
    Poziom 12  

    rs6000 napisał:
    To dziwne, powinno być raczej odwrotnie. Jest jakiś błąd ?
    Sprobuj zainstalowac Winrar i nim rozpakuj, wbudowane narzedzia w windows niezbyt dobrze radza sobie z archiwami rar.

    Pozdr
    Slawek


    Właśnie tak się dzieje przy rozpakowywaniu zewnętrznym Winrar. Nie ma żadnych błędów. Spróbuję jeszcze z tym powalczyć, ogólnie program działa bardzo fajnie i jest przyjazny szczególnie dla początkującego. Wielkie słowa uznania.
    Pozdrowienia
    Bogdan

  • #19 05 Mar 2018 13:50
    rs6000
    Poziom 27  

    miszczo997 napisał:
    @dasej to jest najpewniej wina avrdude. Mam ten sam problem nie tylko z tą nakładką. Wiem, że jakoś go uruchomiłem ostatecznie ale w jaki sposób nie pamiętam. Teraz na szybko próbowałem to dalej nie działa.
    @rs6000 programator działa pod USB. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2054775.html

    Raczej tak, mam tez tem programator i w zaleznosci czy ma byc widziany pod Atmel Studio czy nie, to trzeba wgrac inny firmware do niego.

    Pozdr
    Slawek

    Dodano po 2 [minuty]:

    jackfinch napisał:
    Witam

    Program podobny do avrdudess z tym, że wyświetla dużo więcej informacji. Odpaliłem usbasp pod win 7 64bit i atmega 2560 odczytał bez problemu.
    Pytanie na początek w głównym oknie co to są "kamparatory"?

    Pozdrawiam

    Ardiuno mega mozna czytac bezposrednio bez usbasp, wystarczy wybrac programator WIRING i odpowiedni COM pod ktorym zglosi sie mega.

    Pozdr

  • #20 05 Mar 2018 15:04
    tplewa
    Poziom 37  

    HD-VIDEO napisał:
    ... wystarczy rozpakować i oraz mieć zainstalowany NET Framework a ja nie korzystam i co teraz będzie.


    Windows w zależności od wersji ma standardowo .NET... chyba że kolega pisząc program użył jakąś najnowszą którą w starszych systemach trzeba doinstalować. Choć patrząc na to co program robi to jakiś bajerów z nowych .NET raczej nie potrzeba i można śmiało użyć starszą wersję (będzie mniej problematyczne dla posiadaczy Visty czy Win7)...

    Z drugiej strony tak się zastanawiam co było celem pisania kolejnej nakładki graficznej na avrdude. Z tego co kojarzę to nakładek było dość sporo...

  • #21 05 Mar 2018 15:15
    ghost2000
    Poziom 18  

    Plików *ELF nieobsługuje
    CKSEL, BOOTSZ i inne w nieprzyjaznej formie. Zdecydowanie lepiej jest to zrobione w AtmelStudio czy AvrStudio. Jak pamiętam, nawet Bascom ma to lepiej zrobione niż ten program. Tu, bez noty katalogowej ani rusz. Manipulując CKSEL nie zablokują sobie przypadkiem AVRka?

    Taki Burn-O-Mat.

  • #22 05 Mar 2018 15:25
    jackfinch
    Poziom 15  

    rs6000 napisał:
    Ardiuno mega mozna czytac bezposrednio bez usbasp, wystarczy wybrac programator WIRING i odpowiedni COM pod ktorym zglosi sie mega.


    Jeżeli masz namyli podpięcie pod usb to u mnie to nie działa, wyświetla błąd:
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout
    avrdude.exe: stk500v2_getsync(): timeout communicating with programmer

    avrdude.exe done. Thank you.

  • #23 05 Mar 2018 15:41
    tplewa
    Poziom 37  

    ghost2000 napisał:
    Plików *ELF nieobsługuje
    CKSEL, BOOTSZ i inne w nieprzyjaznej formie. Zdecydowanie lepiej jest to zrobione w AtmelStudio czy AvrStudio. Jak pamiętam, nawet Bascom ma to lepiej zrobione niż ten program. Tu, bez noty katalogowej ani rusz. Manipulując CKSEL nie zablokują sobie przypadkiem AVRka?

    Taki Burn-O-Mat.


    W sumie też kiedyś robiłem w programatorze do AVR-ów na wzór AvrStudio bo wydawało mi się bardzo intuicyjne. Jedyna wada to trzeba było robić plik z definicjami - więc trochę klepania xml-a dla każdego procka... No ale coś za coś ;)

    ot coś takiego:
    AVR Lab++ (obsługa AVR) by RS6000

    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=10932040

    W .NET było by to bardzo łatwe do zrobienia, ja miałem trochę dłubaniny w własne kontrolki itd. pod Win API... Tylko właśnie trzeba by wprowadzić definicje dla wszystkich procków co jest najbardziej czasochłonne...

  • #25 05 Mar 2018 16:01
    ghost2000
    Poziom 18  

    tplewa napisał:

    ot coś takiego:
    AVR Lab++ (obsługa AVR) by RS6000

    To mi się podoba. Jest wygodne i intuicyjne. A rozwiązanie CKSEL0..3 to tak jakby program był pisany dla wroga. Takie rozwiązania były dobre w poprzednim tysiącleciu a nie teraz.
    Co do klepania. Ja używam kilku procków z rodziny AVR, wiec roboty niedużo. Ponadto jednorazowa robota. Można zrobic bazę w necie, którą tworza wszyscy użytkownicy.

  • #26 05 Mar 2018 16:05
    Freddy
    Poziom 43  

    rs6000 napisał:
    Chciałbym się z Wami podzielić moim programikiem do obsługi AVR'ów.
    Klepanie komend AVRdude z konsoli zaczęło mnie mocno irytować i postanowiłem sobie napisać na to narzędzie nakładkę.
    Nie neguje Twojej wykonanej pracy, ale przekonaj mnie, że Twoja nakładka jest lepsza niż istniejąca AVRdude GUI i jej mam używać :)

  • #27 05 Mar 2018 16:51
    rs6000
    Poziom 27  

    Freddy napisał:
    rs6000 napisał:
    Chciałbym się z Wami podzielić moim programikiem do obsługi AVR'ów.
    Klepanie komend avrdude z konsoli zaczęło mnie mocno irytować i postanowiłem sobie napisać na to narzędzie nakładkę.
    Nie neguje Twojej wykonanej pracy, ale przekonaj mnie, że Twoja nakładka jest lepsza niż istniejąca AVRdude GIU i jej mam używać :)

    Akurat Ciebie to do niczego nie zamierzam przekonywać ;)

    Dodano po 1 [minuty]:
    tplewa napisał:
    HD-VIDEO napisał:
    ... wystarczy rozpakować i oraz mieć zainstalowany NET Framework a ja nie korzystam i co teraz będzie.


    Windows w zależności od wersji ma standardowo .NET... chyba że kolega pisząc program użył jakąś najnowszą którą w starszych systemach trzeba doinstalować. Choć patrząc na to co program robi to jakiś bajerów z nowych .NET raczej nie potrzeba i można śmiało użyć starszą wersję (będzie mniej problematyczne dla posiadaczy Visty czy Win7)...

    Z drugiej strony tak się zastanawiam co było celem pisania kolejnej nakładki graficznej na avrdude. Z tego co kojarzę to nakładek było dość sporo...

    Dla przyjemności :)

    Pozdr

  • #28 05 Mar 2018 17:09
    tplewa
    Poziom 37  

    rs6000 napisał:

    Dla przyjemności :)
    Pozdr


    No i to zmienia trochę postać rzeczy ;) ot przynajmniej ja rozumiem bo czasem z nudów też jakieś bzdury piszę (często nikomu do niczego niepotrzebne)...

    Tak jeszcze z ciekawości co do wersji .NET jakiej używasz że ktoś tutaj ma problem (ot lenistwo nie chce mi się pobierać apki i sprawdzać) ? Wychodzi że od 4 w górę i ktoś używa Win 7 lub starszy system, wtedy fakt musi doinstalować... pytanie czy możesz zejść do 3.5 (tzn. czy używasz funkcji z nowszego .NET) - problem powstał by jedynie dla ludzi z Win XP i Vista (trzeba doinstalować osobno).

  • #29 05 Mar 2018 17:13
    Freddy
    Poziom 43  

    rs6000 napisał:
    Akurat Ciebie to do niczego nie zamierzam przekonywać
    Miły jesteś :) pokazałeś co potrafisz :D
    Po prostu chciałem się dowiedzieć o różnicach między Twoim programem a AVRdude GUI.
    No ale cóż szkoda dalszej dyskusji, bo widzę, że się nie dowiem nic.

  • #30 05 Mar 2018 17:18
    ghost2000
    Poziom 18  

    tplewa napisał:
    z nudów też jakieś bzdury piszę (często nikomu do niczego niepotrzebne).

    Ja tez ale na forum tym się nie chwalę. Jak pisze program czy buduje urzadzenie, to takie co ma funkcje niespotykane w innych rozwiązaniach albo jest tańsze od innych rozwiązań.

    To, co zaprezentował autor, poza wersją PL nie ma nic innowacyjnego. Owszem, fajny bajer wiedzieć ile uC ma pamięci flash, co akurat wynika z pierwszych cyfr w oznaczeniu układu, ram (tu już trzeba zaglądać do noty) itp, ale oczywista oczywistość, że AVR ma przetworniki 10-bit, XMEGA 12-bit. Na pamięć wiem, które AVRmega mają 2 usarty, 4 te w obudowie 100pin. Znam wielkość pamięci RAM. W sumie, jak dla mnie, funkcjonalność taka sobie.

    Program, "sztuka dla sztuki". Nic ciekawego w stosunku do konkurencji w nim nie ma.