Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opel Vectra 1.8 Fl 140KM 07r - po zmiany listwy lpg pali się check oraz błędy 01

hetman83 05 Mar 2018 21:15 795 5
    hetman83
    Level 11  
    Witam, ostatnio zmieniałem listwę wtryskową lpg i wracałem do domu 40km, przed końcem trasy zapalił mi się check. "Wypedałowem" dwa błędy - liczyłem mignięcia "checka", są to 0170 oraz 0014, wcześniej nigdy błędów tak nie szukałem a jak zapalał się check podczas złego przełączenia na lpg to za chwilę sam gasł a teraz nie gaśnie. zanim pojadę znów do gazownika te 40-50km to minie z tydzień, co te kody oznaczają może ktoś wie? może jest jakaś prosta rzecz którą mogę sam zrobić i skasować błędy np odpiąć aku? Pozdrawiam
    hetman83
    Level 11  
    Tylko że u mnie nie świeci się Inspekcja, to ten sposób zadziała ?
    helmud7543
    Level 43  
    Jeśli to nie jest zwykły zbieg okoliczności to problem prawdopodobnie będzie związany z koniecznością strojenia map gazu pod nowe wtryski. Pierwszy błąd oznacza za ubogą mieszankę, drugi zwykle pojawia się przy usterce koła zmiennych faz rozrządu, ale potrafi również współwystępować z 0170.
    Jeśli te błędy zapalą kontrolkę MIL (szczególnie 0170), to wg standardu OBD kontrolka zgaśnie dopiero po trzech cyklach jazdy, o ile błąd się w tym czasie nie pojawi ponownie.
    hetman83
    Level 11  
    Odłączyłem aku na 2h, nic się nie zmieniło dalej są te dwa błędy, gazownik przy wymianie listwy stroił wszystko w czasie jazdy, muszę jeszcze raz do niego jechać, może coś "wypadło". Dodatkowo sprawdzi mi luzy zaworowe.

Dodano po 22 [minuty]:

I robiłem reset jak na yt wyżej i też nie pomogło