Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka AMICA PA....wylewa wode

the.end 17 Aug 2005 12:07 6024 16
    the.end
    Level 12  
    Witam. Temat był poruszany i zrobiłem tak jak radzili dobrzy ludzie.THX.
    Niestety nadal to samo.
    Wymieniłem triak Z00607, wymieniłem siłownik ( zawór ) przesterowania ( taki trójnik pod silnikiem ) i nic :-(.
    Pralka pobiera wodę najpierw 1 potem 2 zawór, pokręci chwile a następnie zaczyna pobierać wode przez 2 zawór i jednocześnie uruchamia pompę, która z kolei wywala wodę na zewnątrz.
    Pomierzyłem napięcia na środkowych nogach traków i niezależnie od włączenia ( np. pompy), jest ok 5V. Czy ktoś wie ile być powinno?.
    Niestety na siłowniku brak zasilania.
    Pralka pokazuje kod 2. Nie wiem czy tak jest na wszystkich programach, ale na 1-4 na pewno, program 9 tj. odpompowanie wody działa dobrze.
    Co jeszcze może być przyczyną wylewania wody ?
    Topolski Mirosław
    Moderator of Electrical engineering
    Woitam
    Sprawdzałeś te elementy,czy tylko wymieniłeś,bo tak przeczytałeś?-o srawdzaniu elementów też jest napisane.Pozdrawiam
    the.end
    Level 12  
    Thx za zinteresowanie. :-)
    PA5580A520

Triak był uwalony, dla pewności przełożyłem od CV1, a w miejsce tamtego wstawiłem zamiennik Z0107, który działa. Zawór przesterowania Jetsystemu ( ten trójnik) sprawdzałem podając mu napięcie 220V i nie zadziałał, więc wymieniłem, koszt ok 35 zł w serwisie AMICA w Wa-wie. Elementy SMD, przynajmniej rezystory przed triakiem są OK.
    Może da się poprosty wyłączyć Jetsystem.....
    jmk
    Level 28  
    wyłączenie jet-a wykluczone - musi wszysko hulac bo tak jest ta pralka obmyślona!
    the.end
    Level 12  
    Tak się cieszyłem, że sam ją naprawię....
    A teraz jestem w kropce, jeśli kupię płytę i nadal będzie źle, to nie wiem, bo chyba nikt mi nie pożyczy...

Może jest coś jeszcze,presostat, albo jakiś reset...
    User removed account
    User removed account  
    User removed account
    Level 1  
  • Helpful post
    User removed account
    User removed account  
    the.end
    Level 12  
    THX 4all

W trybie serwisowym pralka sprawuje sie niezle, wprawdzie wirowanie z mokrymi ciuchami nie bardzo, ale z pustym bębnem OK, więc procek raczej dobry.
    Zatem jeśli cyt. "rezystor 330Ω (pomiędzy bramką a nóżką procesora), 10kΩ (pomiędzy bramką i jedną z anod) i kondensator 1nF równolegle do tego rezystora 10kΩ", oraz mostki są OK to...... może ktoś poleci mi lepszą pralkę.

Jeszcze raz dziękuję TM,jmk,skryn i Bleble(za nocne czuwanie :)

Pozdrawiam
    the.end

P.S.

Chętnie wypożyczę taką płytę za stosowną opłatą.
    the.end
    Level 12  
    Jednak poszedl rez. 330 Ohm.
    Po zmianie pralka robi pranko ale przed płukaniem i wirowaniem ( programy uszlachetniania i wirowania jako osobne wykonuje dobrze) pojawia się błąd 3.
    User removed account
    User removed account  
    the.end
    Level 12  
    czyli procek ???
    Mozna gdzies dostac cos takiego ??
    Bo rozumiem ze program jest w eepromie.
    User removed account
    User removed account  
    the.end
    Level 12  
    Niedobrze... Może jest ktoś, kto wyciepał taką płytę np z powodu uszkodzonego pokręcadła ( ja tak miałem ale kropelka i podgię cie styków załatwiło problem), ale cóż minął kolejny rok no i padł procek...
    :-(

Jeśli ten siłownik od jet'a sie nie wylącza to moze spalic sie ponownie...?

OGŁOSZENIE :
    Kupię płytę do pralki AMICA PA5580A520
  • Helpful post
    User removed account
    Level 1  
    the.end
    Level 12  
    Jeszcze raz dziękuję.
    Ceny naprawdę dobre.
    Chociaż jak dzwoniłem do nich na nr. podany na stronie Amica to płytka kosztowała 241.
    Dziwne.
    Kupię płytkę taką jak radzisz skryn.