Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Megane I phII 1.9dti - Nie świeci kontrolka swiec zarowych

wicia112 08 Mar 2018 07:54 900 4
    wicia112
    Level 2  
    Witam. Mam taki problem. Posiadam Renault Megane I PH II 1.9 DTi 47KW. Niestety "padła" pompa wtryskowa i została zastąpiona mechaniczną na linkę i wtedy pojawił się problem. Nie działa kontrolka świec żarowych. Niby przekaźnik sprawny, bo prąd na świecach jest i grzeją się. Świece nowe a kontrolka nie działa. Zegary wyjąłem i diody są sprawne. Czy może być tak, że niby przekaźnik jest dobry, ale kontrolka nie działa, czy wygląda na uszkodzoną instalację?
    Pozdrawiam.
    sklepa
    Level 13  
    Zapnij multimetr na świece i zobacz czy rzeczywiście dostają napięcie to po pierwsze. (Pompa na co została wymieniona ????) Po drugie tam nie ma chyba diod tylko żarówki, zapnij 12V i sprawdź czy świeci włożona do oprawy. Po trzecie czy silnik zapala? Po czwarte wyjmij i sprawdź przekaźniki, z tego co słyszałem(a nie sprawdzałem) są tam półprzewodnikowe - jak tranzystory. Po piąte- jak pali i jeździ a tylko nie świeci kontrolka to olej to :D
    wicia112
    Level 2  
    1.pompa lukas na linke
    2.zmierzone i sprawdzone wykrecona świeca i grzeje
    3.zegary rozebrane sprawdzone sa wlutowane diody
    4.silnik odpala bezproblemowo po wymianie świec
    5.i biorac na chłopski rozum jeżeli świece grzeja to przekaźnik działa
    sklepa
    Level 13  
    Sprawdź te diody w zegarach może jakiś szpec wlutował odwrotnie, podłącz sobie multimetr na krokodylach do przewodów od tej diody i sprawdź czy dostaje napięcie na starcie po przekręceniu kluczyka.
    wicia112
    Level 2  
    Jak wrócę do domu to jutro to zrobie