Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Siemens EQ6 TE607203RW series 700 - Zalany moduł sterujący

Jarek1233 08 Mar 2018 14:45 6807 14
SterControl
    Jarek1233
    Level 11  
    Witam,

mam problem z ekspresem Siemens EQ6 series 700. Początkowo zaczął wariować młynek, po włączeniu zasilania cały czas mielił kawę, przy próbie zaparzenia kawy, zauważyłem też usterkę bojlera, bo leci zimna woda. Po otworzeniu ekspresu zauważyłem parę kropel wody na osłonie modułu sterującego, więc już było wiadome co się stało. Na układzie jedyne co było zakopcone to rezystor oznaczony na płytce nr. R131. Problem jest ednak taki, że skopcił się na maksa i nie mogę ustalić jego rezystancji. Czy dysponuje ktoś schematem tego modułu lub fotką z której da się ustalić rezystancje tego rezystora?

Poniżej załączam fotkę z rezystorem i fotkę z innego tematu o tym module (niestety akurat ten rezystor jest rozmazany)
    Siemens EQ6 TE607203RW series 700 - Zalany moduł sterującySiemens EQ6 TE607203RW series 700 - Zalany moduł sterujący
  • SterControl
    pdemski
    Level 19  
    Wylutuj spalony rezystor , zmierz go w połowie, odczytaną wartość pomnóż x2
  • SterControl
    Jarek1233
    Level 11  
    pdemski wrote:
    zmierz go w połowie,
    Co masz na myśli?
    pdemski
    Level 19  
    Chodzi o to, że rezystor choć czarny nie spalił się na całej jego długości. Sondy miernika do łapki i jedna sonda do nóżki rezystora, a drugą sondę dotknij rezystor w połowie. Jeśli miernik nic nie pokarze dotknij drugiej nóżki rezystora, tylko musisz delikatnie wyczyścić spalenizne.
    Jarek1233
    Level 11  
    Z jednej strony 19MΩ, a z drugiej 9MΩ ... Więc chyba nie da rady w ten sposób :(
  • Helpful post
    pdemski
    Level 19  
    Podaj model tego sterownika.
    Jarek1233
    Level 11  
    Spróbuję, chociaż jak ma złożony ekspres, to nie będzie mu się chciało raczej sprawdzać. Może się uda, a jak nie to pozostaje mi tylko zamówić nową część i sprawdzić jaki jest rezystor. Będę miał na zapas. Potwierdziło się, że autor tamtego postu odesłał ekspres i nie ma więcej fotek. Znalazłem jedynie coś na north, ale też słabo widoczne...
    Siemens EQ6 TE607203RW series 700 - Zalany moduł sterujący
  • Helpful post
    pdemski
    Level 19  
    Z tego co widzę to brązowy-?-brązowy, czyli w granicach 100-190Ω czyli już możesz zacząć działać, tylko sprawdź tego triaka bo raczej opór się sam nie spalił.
    Jarek1233
    Level 11  
    Spoko, a triak który?
  • Helpful post
    bosman116
    Level 18  
    Triak ten obok, dodatkowo sprawdź bezpieczniki przy grzałce, mogło je rozłączyć jak było zwarcie i grzała cały czas.
    Jarek1233
    Level 11  
    Dostałem nową płytkę i rezystor jest 2K9 (czerwony, biały, czerwony). Doszedłem też do tego, że uszkodzone jest zabezpieczenie termiczne grzałki. Wiecie gdzie dostać takie zabezpieczenie jak w linku, ale zamiast tej metalowej "śruby" z taką luźną pałeczką ceramiczną?
    :arrow: Link
  • Helpful post
    pdemski
    Level 19  
    Jarek1233 wrote:
    Dostałem nową płytkę i rezystor jest 2900 KR (czerwony,biały,czerwony)

To będzie 2,9KΩ
    Jarek1233
    Level 11  
    Dzięki za pomoc, udało mu się przywrócić ekspres do życia. Dzięki wszystkim za pomoc ;)
    Jarek1233
    Level 11  
    Dzięki za pomoc, udało mu się przywrócić ekspres do życia. Dzięki wszystkim za pomoc ;)

Dodano po 14 [godziny] 22 [minuty]:

Wymieniłem rezystor 2400 R oraz termik na grzałce. Reszta okazała się sprawna.