To jaki sens ma dobijanie powietrza do wody?
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over theremczapski wrote:....Zrozumiałem, że problemem jet stwierdzone uchodzenie powietrza do pompy? Coś mi nie pasuje. Nic nie wyczytałem o wartościach ciśnień a to może być miarodajne. Bowiem jeśli powietrze cofa się do pompy to w zbiorniku musi brakować wody...
kadmen wrote:Czyli wszystkie wynalazki w postaci zbiorników przeponowych,
to wg. Twojej teorii, są czymś zbędnym.
Woda zawsze się zmiesza z powietrzem.
pitrex98 wrote:Cofa się powietrze przez zawór zwrotny przy dopompowywaniu wody do zbiornika . Zawór powietrza jest na rurze między pompą i zbiornikiem .Dodam że gdy się odkręci korek od zalewania pompy wodą, zaleje się ją to podczas dobijania ciśnienia do zbiornika zaczyna z niej uciekać powietrze.
pitrex98 wrote:Dodam że gdy się odkręci korek od zalewania pompy wodą, zaleje się ją to podczas dobijania ciśnienia do zbiornika zaczyna z niej uciekać powietrze.
pitrex98 wrote:Pompa włącza się przy ciśnieniu 2 bar a wyłącza przy 3, szczerze nie sprawdzałem ilości wody w zbiorniku
kpp_jacek wrote:Dobija powietrze przy rozkręconym zaworze zwrotnym ? Jak Kolega to sobie wyobraża ?
pitrex98 napisał:
Dodam że gdy się odkręci korek od zalewania pompy wodą, zaleje się ją to podczas dobijania ciśnienia do zbiornika zaczyna z niej uciekać powietrze.
Czy aby Kolega przypadkiem nie zalewa pompy przez ten zawór widoczny na zdjęciu?
mn997 wrote:..Dobija powietrze przy rozkręconym zaworze zwrotnym ? Jak Kolega to sobie wyobraża ?
kpp_jacek wrote:Czerwony wężyk służy do uzupełniania powietrza , zaraz za zaworem zwrotnym .Przy rozkręconym zaworze powietrze może cofnąć się do pompy . Genialnemn997 wrote:..Dobija powietrze przy rozkręconym zaworze zwrotnym ? Jak Kolega to sobie wyobraża ?
Jeżeli w hydroforze jest tak mało wody, że jej poziom jest poniżej rury wlotowej z pompy ( a wszystko na to wskazuje) to jak najbardziej jest możliwe. Wskazuje na to nawet stan tego zaworu widocznego na zdjęciu - widać że ktoś przy nim sporo majstrował - o ile jest tam jeszcze w środku grzybek.
Autor wspomniał dość dobitnie, że do pompy cofa mu się powietrze![]()
![]()
mczapski wrote:Mam wrażenie, że autor ma wodę tylko na dnie zbiornika, pompę zalewa przez ten zawór zwrotny - dlatego jest tak skatowany sześciokąt, po czym bierze kompresor i zanim włączy pompę, pompuje powietrze na 2-3 atmosfery. Idę o zakład, że mam rację....A skoro brakuje wody to dlaczego pompa nie włączyła się wcześniej? Znów ciekawość jakie ciśnienie w instalacji i jak wyregulowany wyłącznik ciśnieniowy? ....
mn997 wrote:...Czerwony wężyk służy do uzupełniania powietrza , zaraz za zaworem zwrotnym .Przy rozkręconym zaworze powietrze może cofnąć się do pompy . Genialne
wodzu_1 wrote:Tak się porobiło, a tymczasem...
Wynalazki, wynalazki....