Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podłączenie amplitunera Pioneer - Brak dźwięku z tv, amplituner Pioneer

miodzio86 09 Mar 2018 19:14 12162 18
    miodzio86
    Level 9  
    Witam,
    Kupiłem dzisiaj amplituner Pioneer VSX-324 bez pilota i instrukcji. Proszę o pomoc z jego podłączeniem.

Do amplitunera podłączyłem zestaw głośników 5.1 i dźwięk z usb jest.
    Do tv amplituner podłączyłem kablem hdmi (w ampli out a w tv in-dvi) i optycznym ale niestety nie ma głosu...
    Tv to Samsung LE40C550.

Proszę o pomoc
    tkaczu1
    Level 17  
    wybierz odpowiednie źródło dźwięku w ampli ,a w tv głośniki zewnętrzne w ustawieniach.
    miodzio86
    Level 9  
    W ampli mam ustawione na tv. Po przełączeniu na głośniki zewnętrzne jest cisza całkowita.
    CodeBoy
    Level 29  
    Zrób zdjęcie tylnej ścianki, nigdzie na stronie Pioneera nie mogę nic znaleźć o tym sprzęcie. Najlepiej z podłączeniem jak masz teraz.
    CodeBoy
    Level 29  
    No podłączenie wygląda na poprawne. Jeśli urządzenia są sprawne (przewody) to pozostaje kwestia konfiguracji.
    miodzio86
    Level 9  
    Kabel optyczny jest nowy i świeci więc działa, a hdmi miałem do tv z konsolą podłączony i też działa.
    A konfiguracja jest możliwa bez pilota?
    CodeBoy
    Level 29  
    Przewody miałem na myśli jako dodatek, jak masz jakieś inne źródło optyczne to spróbuj z niego puścić jakiś sygnał. Nie znam tego Pioneera, ale w 818 moim starym bez pilota prawie nic się nie dało. Kupiłem pilota i wtedy dopiero się dało ogarnąć. Możesz poszukać czy da się to ogarnąć np komórką (tabletem) z IR np (samsung) i jakiejś aplikacji co emuluje piloty.
    miodzio86
    Level 9  
    Ok, kupię jakiegoś pilota i zobaczę czy da się coś zrobić.
    Chyba, że ktoś ma jakiś pomysł?
    CodeBoy
    Level 29  
    Zanim zaczniesz inwestować, sprawdź czy działa Ci dźwięk np z konsoli etc.
    miodzio86
    Level 9  
    Ale to potrzebuję drugi kabel hdmi tak? czy konsolę tylko do ampli podłączyć?

Dodano po 2 [godziny] 36 [minuty]:

Podłączyłem konsole kablem hdmi do ampli do wejścia game i dźwięk jest.
    Także jak podłączę bd to myślę, że też będzie działać...
    Tylko dlaczego nie ma głosu z tv?
    CodeBoy
    Level 29  
    miodzio86 wrote:
    Ale to potrzebuję drugi kabel hdmi tak? czy konsolę tylko do ampli podłączyć?
    Dodano po 2 [godziny] 36 [minuty]:
    Podłączyłem konsole kablem hdmi do ampli do wejścia game i dźwięk jest.
    Także jak podłączę bd to myślę, że też będzie działać...
    Tylko dlaczego nie ma głosu z tv?

sprawdź ustawienia w TV, pewnie trzeba pogrzebać w ustawieniach. i pokazać jakim gniazdem ma iść dźwięk na ampli.
    miodzio86
    Level 9  
    Może być, bo na amplitunerze jak przestawię na game to świeci dioda hdmi, a jak mam na tv ustawione to nie świeci...

Dodano po 11 [minuty]:

Nigdzie nie widzę ustawień hdmi w tv.
    Jak mam ampli ustawiony na tv, to jest napis "brak sygnału - sprawdź zasilanie oraz połączenia kablowe podłączonych urządzeń lub wybrany sygnał źródłowy"
    CodeBoy
    Level 29  
    miodzio86 wrote:

Nigdzie nie widzę ustawień hdmi w tv.
    Jak mam ampli ustawiony na tv, to jest napis "brak sygnału - sprawdź zasilanie oraz połączenia kablowe podłączonych urządzeń lub wybrany sygnał źródłowy"

musisz znaleźć w TV najprawdopodobniej w audio "SPDIF Output" i tam puścić sygnał audio.

w Instrukcji TV jeszcze jest napisane ze optyk działa tylko dla kanałów cyfrowych, teraz pytanie co puszczasz na TV ?
    miodzio86
    Level 9  
    Jest coś takiego jak wyjście spdif, a jak w to wejdę to jest tylko format dźwięku PCM i można niby zmienić na dolby digital ale ja nie mogę.
    A na tv mam tylko darmowe kanały ze zwykłej anteny...

Dodano po 19 [godziny] 37 [minuty]:

Dzisiaj pożyczyłem i podłączyłem zewnętrzny tuner dvb-t do ampli przez hdmi i dźwięk w głośnikach jest... Czyli to chyba wina tv?!
    Ale dzisiaj prawy tylni głośnik nie gra... Chyba będzie trzeba zainwestować w tego pilota i może uda się jakoś menu tego amplitunera otworzyć....
    CodeBoy
    Level 29  
    miodzio86 wrote:
    Jest coś takiego jak wyjście spdif, a jak w to wejdę to jest tylko format dźwięku PCM i można niby zmienić na dolby digital ale ja nie mogę.
    A na tv mam tylko darmowe kanały ze zwykłej anteny...
    Dodano po 19 [godziny] 37 [minuty]:
    Dzisiaj pożyczyłem i podłączyłem zewnętrzny tuner dvb-t do ampli przez hdmi i dźwięk w głośnikach jest... Czyli to chyba wina tv?!
    Ale dzisiaj prawy tylni głośnik nie gra... Chyba będzie trzeba zainwestować w tego pilota i może uda się jakoś menu tego amplitunera otworzyć....
    Albo źle skonfigurowany amplituner, albo spalona końcówka mocy.
    miodzio86
    Level 9  
    Dzisiaj kupiłem kabel mały jack - 2x chinch i podłączyłem chinche do ampli a jacka do wyjścia słuchawkowego w tv i mam głos w głośnikach :)
    Tylko ten jeden głośnik nie gra...
    CodeBoy
    Level 29  
    miodzio86 wrote:
    Dzisiaj kupiłem kabel mały jack - 2x chinch i podłączyłem chinche do ampli a jacka do wyjścia słuchawkowego w tv i mam głos w głośnikach :)
    Tylko ten jeden głośnik nie gra...

tez jest to jakiś pomysł, ważne ze działa :)
    no pierwsze co trzeba sprawdzić to czy to kwestia głośnika, przewodu, połączenia czy uszkodzonej / wyłączonej końcówki.
    Możesz poszukać w internecie, czy jest jakaś możliwość zrobienia resetu tego Pioneera do ustawień fabrycznych. Wtedy możesz sprawdzić czy działa ta tylna końcówka.