Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ferguson Ariva 103 - "Cykająca" przetwornica, brak ON na wyświetlaczu

MarekA 11 Mar 2018 17:10 1419 3
    MarekA
    Level 11  
    Witam,
    może ktoś podpowie. Próbuję zdiagnozować tuner Ferguson Ariva 103. Przestał działać któregoś dnia- nie jest to wynik wgrywania firmware.
    Na wyświetlaczu nic się nie świeci, słychać "cykanie" przetwornicy - po odłączeniu przewodów od płytki zasilacza nap. na pinach 2 i 4 ~5,2V na pinie 3 ~32,4V
    Po podłączeniu do płytki tunera na pinach 2 i 4 ~2V , na 3 ~31V
    Na układzie UP01 do którego doprowadzone jest jest nap. 5V odlutowałem nóżkę układu i napięcie wynosi ~5,2v , czyli raczej wskazuje uszkodzenie tej przetwornicy
    Układ UP01 ma opis TR5DC - co to może być za uklad nie mogę nigdzie takiego znaleźć?
    Chyba ze moja diagnoza jest błędna, poprosze o jakaś podpowiedź

Ferguson Ariva 103 - "Cykająca" przetwornica, brak ON na wyświetlaczu
    Olek II
    Moderator
    Piszesz, że:

MarekA wrote:
    po odłączeniu przewodów od płytki zasilacza nap. na pinach 2 i 4 ~5,2V na pinie 3 ~32,4V

MarekA wrote:
    Po podłączeniu do płytki tunera na pinach 2 i 4 ~2V , na 3 ~31V

Z tej informacji wynika, że jest zwarcie na płycie tunera. Przetwornica będzie ok. Szukaj na płycie w linii 5V.
    MarekA
    Level 11  
    I w linii 5V jest układ TR5DC ( na płycie oznaczony jako UP01 ) który według mnie jest uszkodzony, ale nie mam pojęcia co to za układ scalony? Po oznaczeniu ( TR5DC) nie mogę niczego w sieci wyszukać.
    Mozę ktoś ma na stole taki tuner i mógłby zobaczyć czy ten uklad scalony nie ma innego oznaczenia ( może jakiś zamiennik? )
    lisek
    Service technician RTV
    Rozrysuj sobie UP01 na kartce papieru( który pin. to masa/ który zasilanie , który wyj./....)
    Potem skorzystaj z tej stronki i dobierz Link

Zobacz co ten układ zasila, może cpu lub ten "nad nim" UL01 w obudowie QFN