Philips już dawno poradził sobie z matrycą.
https://www.google.pl/search?q=opinie+pus6561...x-b&gfe_rd=cr&dcr=0&ei=dmGmWtaRGsnX8geO3IPoAQ - wystarczy poczytać i recenzje i wpisy tysiąca użytkowników.
|"
Telewizor w swojej klasie cenowej jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Posiada jednak mankamenty, o których recenzje nieco milczą, a które powinny być potencjalnemu kupującemu znane.
Po pierwsze, nie żałuję zakupu i cieszę się z użytkowania tego telewizora (zakup 1.5 miesiąca temu za 3199 zł), obecnie telewizor na różnych promocjach jest nawet tańszy (wersja 49" 3-stronny Ambilight w Saturnie do wczoraj była za 2650 zł w ramach rabatu technologicznego.
W cenie ~3000 zł niestety każdy telewizor ma pewny wady, a spora część nie oferuje nawet 4K. Tutaj mamy faktycznie 4K, które działa świetnie oraz nieco 'podrabiany' ale zawsze HDR. Skąd słowo podrabiany? W teorii telewizor oferuje zbyt słabą/niską jasność (300cd/m2) aby mówić o HDR na miarę telewizorów droższych. Różnica jednak jest widoczna chociażby w Forza Horizon 3. HDR jak i 4K bez problemu są również wykrywane zarówno przez XONE jak i PS4 Pro (warto tylko wspomnieć, że HDR i 4K nie działają prawidłowo przy 4:2:0, należy ustawić w HDMI Ultra HD opcję 4:4:4/4:2:2, wówczas wszystko jest w 100% OK).
Na ten moment niestety telewizory Philipsa nie działają prawidłowo w HDR na Netflixie, tj. filmy (seriale), które są już w HDR na Netflixie przez Philipsa mogą być odtwarzane jedynie w 4K, bez HDRa. Ma wyjść wkrótce aktualizacja, co potwierdza support Nerflixa, ale nie wiadomo czy chodzi o oczekiwanie typu 1 tydzień, 1 miesiąc czy 4 miesiące.
Co dalej..Jest to IPS, więc pod kątem ogląda się bardzo fajnie (polecam telewizor do wszelakich salonów gdzie ogląda się nie tylko z frontu ale również po bokach np. z fotela), natomiast czerń jest bardzo słaba, żeby nie powiedzieć, że jej nie ma. 'Czerń' nie jest również równomierna, są lekkie lub większe prześwity (zależy od konkretnej sztuki; na HDTV widziałem zdjęcie, które miało po prostu cały lewy dolny róg biały, co wyglądało mega słabo, u mnie jest tylko trochę prześwitów).
Mankament największy to tzw. banding (można wygooglować), w tym wypadku właśnie pasy ukryte za matrycą, które przy szybkim ruchu kamery, zwłaszcza w meczach piłki nożnej potrafią przeszkadzać, w filmach akcji osobiście tego nie widzę. Jedynie na szarym/białym/zielonym tle, więc zwłaszcza w przypadku wspomnianego sportu - piłki nożnej lub na tzw. banding testach na szarym tle. Warto zwrócić na to uwagę i przyjść z fragmentem meczu na pendrivie żeby nie być później rozczarowanym. W związku z powyższym też NIE polecam telewizora osobom, które regularnie oglądają mecze piłki nożnej, dla całej reszty to tylko ciekawostka i nie powinna psuć efektu oglądania filmów, seriali, gier itd.
Plusy:
Niski input lag, również całkiem niezły input lag w 4K oraz w 4K HDR. Wartości:
1080p 'Gra' - 35 ms
4K 'Gra' - 62 ms
4K 'Komputer' - 67 ms
4K + HDR 'Gra' - 62 ms
Źródło: HDTVPolska
Są to wartości przyzwoite, zwłaszcza do Single Player. Do gry w CS: GO pewnie niewystarczające, ale do takiego Multiplayer na poważnie to są monitory.
W moim odczuciu gra się bardzo przyjemnie, miałem wcześniej Sony z 20ms w 1080p i szczerze nie odczuwam różnicy w grze.
Dalej:
Ambilight - bardzo miły dodatek, aczkolwiek nie powinien determinować zakupu. Tutaj jednak sprawdza się oczywiście wyśmienicie i bardzo polecam, nie tylko jako 'gadżet', ale przede wszystkim jako ulgę dla oczu oraz brak konieczności dodatkowego oświetlenia przy oglądaniu telewizji i graniu.
Fabryczny tryb 'Film' wypada bardzo dobrze jeśli chodzi o odwzorowanie kolorów, jednocześnie wyłącza też wszystkie te zbędne dodatki typu 'colour enhancement' i bardzo dobrze. Jedyne co warto mieć włączone to oczywiście Clear LCD, a PNM jeśli już to minimum albo wcale.
Kanały przełączają się bardzo szybko, można dodać też wybrane kanały do 'Favourites' i oglądać osobno, aby pomijać to co i tak nas nie interesuje.
YT działa Ok, SMARTem jednak nie bawiłem się zbytnio, bo zamiast gierek z googleplay wolę po prostu na konsoli pograć, a filmy z pendrive'a lub netflixa. Także nt. SMARTa pomilczę. Mogę natomiast powiedzieć, że 2 razy tylko TV się przywiesił, także te komentarze o kompletnej niestabilności systemu w przypadku oglądania po prostu telewizora się nie sprawdzają.
Moja opinia to głównie negatywne kwestie, ale tak miało być, bo pozytywy są dostępne w recenzjach na HDTVPolska oraz HDTV com, także można to profesjonalnie poczytać, ja chciałem zwrócić uwagę na to o czym recenzenci zapomnieli powiedzieć. Myślę, że potencjalny klient to doceni, a fanboy skrytykuje, ale taka kolej rzeczy.
4/5 to właściwa ocena, ponieważ nie da się porównywać i tak telewizora za ~3000 zł do OLEDów za 11000 przecież, ale mankamenty są, dla jednych mniejsze, dla innych wykluczające ten TV z okręgu zainteresowania (fani piłki nożnej.
Aha, TV wyświetla perfekcyjnie filmy z .mkv, w końcu, bo w poprzednim Sony mnie to niemiłosiernie irytowało."
====================
"
Nie znam się na telewizorach, a to był mój pierwszy zakup od 10 lat, więc kupowałem trochę w ciemno, na podstawie własnych odczuć ze sklepu i niezbyt dużej ilości opinii w internecie.
Mam go 2 tygodnie i na razie jestem zachwycony. Używam go dość wąsko (kablówka, youtube, DVD, podłączenie do komputera jako monitor) i w tym zakresie sprawdza się super.
Obraz jest piękny, dźwięk bardzo dobry (nie kupowałem dodatkowych głośników), ambilight - POEZJA DLA OCZU! Matryca IPS powoduje, że obraz nie traci na jakości nawet jeśli oglądamy siedząc pod kątem. Z kolei ambilight powoduje, że słabszy kontrast, typowy dla tego rodzaju matryc, nie jest zauważalny dla laika. TV wg mnie obsługuje się intuicyjnie, płynnie i póki co nie mam problemów z androidem. Mimo sceptycyzmu żony ekran 49" okazał się w sam raz i nie jest zbyt duży. Wizualnie TV też jest ok. "
=================================
https://www.ceneo.pl/44176053#tab=reviews