Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Programator USBASP V2.0 USBISP układów AVR - made in China - Test i Recenzja

CMS 12 Mar 2018 18:32 11262 19
  • Witajcie elektrodowicze.

Tym razem, celem artykułu będzie przedstawienie wam kolejnego taniutkiego i bardzo przydatnego programatora od naszych skośnookich braci.

Programator USBASP V2.0 USBISP układów AVR - made in China - Test i Recenzja

Jest to, programator UBSASP, w wersji 2.0, przeznaczony to współpracy z produkowanymi przez Atmela układami AVR.
    Po zakupie otrzymujemy programator w postaci "dongla" USB oraz kabelek / tasiemkę, ze standardowym dziesięciopinowym złączem Kanda.

Programator USBASP V2.0 USBISP układów AVR - made in China - Test i Recenzja Programator USBASP V2.0 USBISP układów AVR - made in China - Test i Recenzja Programator USBASP V2.0 USBISP układów AVR - made in China - Test i Recenzja

Jak widać na zdjęciach, wykonanie jest całkiem poprawne, aczkolwiek wiemy już, że czasami potrafią to zrobić lepiej.

Programator zbudowany jest w oparciu o mikrokontroler Atmega8A, a kody źródłowe możemy znaleźć na stronie http://www.fischl.de/usbasp . Co pozwala przypuszczać, że po raz kolejny mamy do czynienia z tanim klonem.

W załączniku macie PDF z instrukcją w języku angielskim.

Przejdźmy zatem do możliwości urządzenia. Programator obsługuje następujące układy:

Seria Mega:
    ATmega8, ATmega8A, ATmega8U2, ATmega8HVA, ATmega16, ATmega16A,
    ATmega16HVA, ATmega16HVB, ATmega16M1, ATmega16U2, ATmega16U4,
    ATmega32, ATmega32A, ATmega32C1, ATmega32HVB, ATmega32M1, ATmega32U2,
    ATmega32U4, ATmega32U6, ATmega48, ATmega48P, ATmega48PA, ATmega64, ATmega64A,
    ATmega64C1, ATmega64M1, ATmega88, ATmega88P, ATmega88PA, ATmega103, ATmega128,
    ATmega128A, ATmega128RFA1, ATmega161,ATmega162, ATmega163, ATmega164P, ATmega164PA,
    ATmega165,ATmega165P, ATmega168, ATmega168P, ATmega168PA, ATmega169, ATmega169P,
    ATmega323, ATmega324, ATmega324PA, ATmega325, ATmega325P, ATmega328P, ATmega329,
    ATmega329P, ATmega406, ATmega640, ATmega644, ATmega644P, ATmega644PA, ATmega645,
    ATmega649, ATmega1280, ATmega1281, ATmega1284P, ATmega2560, ATmega2561, ATmega3250,
    ATmega3250P, ATmega3290, ATmega3290P, ATmega6450, ATmega6490, ATmega8515, ATmega8535,

Seria Tiny:
    ATtiny10, ATtiny11, ATtiny12, ATtiny13, ATtiny13A, ATtiny15, ATtiny22, ATtiny24, ATtiny24A,
    ATtiny25, ATtiny26, ATtiny28, ATtiny43U, ATtiny44, ATtiny44A, ATtiny45, ATtiny48, ATtiny84,
    ATtiny85, ATtiny88, ATtiny167,ATtiny261, ATtiny261A,ATtiny461,ATtiny861, ATtiny861A, ATtiny2313, ATtiny2313A

Seria Classic:
    AT86RF401,AT90S1200,
    AT90S2313, AT90S2323, AT90S2343, AT90S4414, AT90S4433,
    AT90S4434, AT90S8515, AT90S8535, AT90SCR100H, AT90USB82,
    AT90USB162, AT90USB646, AT90USB647, AT90USB1286, AT90USB1287,

Seria CAN:
    AT90CAN32, AT90CAN64, AT90CAN128

Seria PWM:
    AT90PWM2, AT90PWM2B, AT90PWM3, AT90PWM3B,
    AT90PWM81, AT90PWM216, AT90PWM316

Jak na urządzenie za 4 złote, mamy do dyspozycji całkiem sporą gamę mikrokontrolerów.

Bardzo przydatną, dla niektórych, funkcjonalnością może się okazać możliwość wgrywania Boot Loaderów do mikrokontrolerów dla Arduino.

Programator oferuje nam możliwości:
    - wgrania do mikrokontrolera zawartoći EEPROM oraz właściwego firmware'u;
    - ustawiania fuste bitów i lock bitów;
    - odczytania zawartości j.w.;
    - pracy w systemach Windows (w tym wszystkie "siódemki", co do wyższych, nie wiem), Linux, Mac OS X.;
    - zadeklarowania napięcia programowanego mikrokontrolera, mamy do dyspozycji 5V, 3,3V oraz brak zasilania (ustawiane zworką), w przypadku gdy np. układ jest wlutowany w płytę działającego urządzenia i zasilany bezpośrednio z niej;
    - "dla bajeru" mamy jeszcze dwa LED'y, RX i TX, sygnalizujące odbiór oraz nadawanie danych.

Starsza wersja posiadała jeszcze zworkę spowalniającą sprzętowo taktowanie poniżej 1,5MHz, do programowania układów o niskim taktowaniu. W wersji 2.0, spowolnienie odbywa się automatycznie.

Do obsługi programatora mamy szereg programów, a właściwie nakładek graficznych na AVRDude. Najbardziej popularne z nich to:
    - SinaProg
    - eXtreme Burner – AVR
    - Khazama AVR Programmer

Podsumowując. Mały i bardzo przydatny programatorek, który powinien zagościć u każdego elektronika w szufladzie/walizce/kieszeni (w kieszeni spokojnie się zmieści obok tego opisywanego w zeszłym tygodniu).

Cool? Ranking DIY
    Do you have a problem with Arduino? Ask question. Visit our forum Arduino.
    About Author
    CMS
    Administrator of HydePark
    Zabawę z elektroniką zacząłem jeszcze zanim poszedłem do zerówki. Zaczęło się od lutowania cynowych ludzików, a zaraz potem wytrawiłem swoją pierwszą płytkę i zmontowałem nadajnik FM. Oczywiście pod czujnym okiem Taty elektronika. Zawodowo związałem się z naprawą elektroniki około roku 2000 i działam w tej branży po dziś dzień. Któregoś dnia, kilkanaście lat temu, trafiłem na portal Elektroda.pl i już tutaj zostałem, z czasem zyskując rangę moderatora, a następnie administratora, oraz pobocznie redaktora.
    Has specialization in: <SERWIS SZEROKO POJĘTY>
    CMS wrote 7632 posts with rating 2100, helped 192 times. Live in city Warszawa. Been with us since 2004 year.
    Slawek K.
    Level 35  
    W większości tych chińskiej produkcji programatorów trzeba wykonać upgrade firmware gdyż Chińczycy z niewiadomego powodu pakują do tych programatorów najstarszy soft. Objawia się to to takim komunikatem :
    avrdude: warning: cannot set sck period. please check for usbasp firmware update.

Avrdude prosi o aktualizację firmware programatora, bo ta stara wersja nie obsługuje programowej zmiany prędkości SCK.
    Po tej operacji programator działa bardzo dobrze.

Pozdr
    CMS
    rs6000 wrote:
    Avrdude prosi o aktualizację firmware programatora, bo ta stara wersja nie obsługuje programowej zmiany prędkości SCK.

Ja kupiłem swój programator już kilka lat temu i nie spotkałem się z takim problemem. Jest to jednak bardzo cenna informacja. Dziękuję.
    noel200
    Level 26  
    Ja niedawno nabyłem sobie taki programatorek. Tylko od razu z aluminiową kolorową obudową. W srodku jest atmega 88 i jak nazwa wskazuje jest to usbisp a nie asp. Nie współpracuje z avrdude. Ale znalazłem firmware, wgrałem i śmiga.
    Anonymous
    Level 1  
    pawel250101
    Level 12  
    Miałem taki dopóki nie wyzionął ducha (z mojej winy zresztą). Spełnia swoje zadanie a przy tym jest tańszy niż sama ATMega8 w detalu :)
    ditomek
    Level 22  
    CMS wrote:
    Ja kupiłem swój programator już kilka lat temu

To w takim razie zdążyłeś go dobrze przetestować.
    Jaki jest prawdziwy powód pisania testu po tak długim czasie o produkcie, który jest w szufladzie każdego kto programuje mikrokontrolery?
    Kaliber PC - Service

Level 22  
    Witam.
    ditomek wrote:

Jaki jest prawdziwy powód pisania testu po tak długim czasie o produkcie, który jest w szufladzie każdego kto programuje mikrokontrolery?

Właśnie to samo przyszło mi na myśl. :D

Żeby nie było - identyczny również i ja posiadam. Niezły, ale szybko przeszedłem na AVRISP mkII, głównie przez ograniczenie jedynie do 8-bitowców.

Myślę, że ten typ USBASP posiada każdy, kto przynajmniej rozpoczyna przygodę z uC. Wystarczy wspomnieć, że większość "Zestawów startowych" zawiera w sobie taki właśnie programator.

Aczkolwiek, co do samej recenzji Autora... dobrze napisane i opisane.
    CMS
    Ja mam go od dawna i zdążyłem już przetestować. Zwróćcie jednak uwagę, że mamy na forum początkujących elektroników, którzy nie dysponują takim urządzeniem, a po przeczytaniu artykułu dowiedzą się, że mogą wejść w jego posiadanie za kilka złotych i już będę mieli podstawowe narzędzie do zabawy z uC.

Proponuję abyście byli konsekwentni i albo umawiamy się po męsku, że programator otrzymałem w dniu publikacji artykułu i zapominamy o sprawie. Albo klikacie w temat Programator pamięci BIOS MX25L6405 W25Q64 USB Programator CH341A - recenzja i tam również wylewacie swoje żale, bo nierozważnie napisałem:

CMS wrote:

Programator służy mi już ponad 3 lata i mimo prostoty wykonania nigdy mnie nie zawiódł (a, może właśnie dzięki tej prostocie wykonania).

A tak na poważnie, co za różnica kiedy kupiłem programator?
    Kaliber PC - Service

Level 22  
    CMS wrote:
    A tak na poważnie, co za różnica kiedy kupiłem programator?

W zasadzie... żadna. :D Skoro i tak nie znalazłem podobnej recenzji, to całkiem ok. :)
    Slawek K.
    Level 35  
    Kolega @CMS robi dużo dobrej roboty recenzując obszernie różne urządzenia, szacun, bo nie każdemu by się chciało ;)

Pozdr
    eurotips
    Level 39  
    Mam taki programator. Dodatkowo w wersji z przejściówką Canda/6pin przydatną do Arduino, duże programy ładują się znacznie szybciej, wystarczy wybrać zewnętrzny programator.

A przy okazji że pojawił się ten temat, ktoś aktualizował w nim firmware ? które jest najnowsze i skąd można pobrać ?
    Slawek K.
    Level 35  
    Tak, aktualizowałem, stąd pobierz http://www.fischl.de/usbasp/usbasp.2011-05-28.tar.gz
    Jakby ktoś potrzebował, to mamy soft skompilowany również pod atmege328.

Pozdr
    Simon79
    Level 20  
    Jest możliwość sprawdzenia jaka wersja została wgrana - komenda avrdude?. Mój własnie leci samolotem i jestem ciekawy czy będzie wgrana starsza czy najnowsza wersja. Jaki może być powód wgrywnia starszych wersji?
    Kaliber PC - Service

Level 22  
    Simon79 wrote:
    Jaki może być powód wgrywnia starszych wersji?

"A może się nie skapnie..." bądź lenistwo bądź zlewka. Z nimi to różnie może być.

Dodano po 2 [godziny] 32 [minuty]:

Warto zwrócić uwagę jeszcze na jedną rzecz w tym programatorze - stosunkowo wolny jeśli chodzi o same przesyłanie programu na uC. Do 1kB jest spoko, koło 2kB już zaczyna "dyszeć", 4kB może trwać już kilka dobrych sekund, a potem praktycznie każdy kolejny 1kB dodaje co najmniej 2sek do czasu trwania zaprogramowania. No ale to oczywiście nie powinno dziwić, zważywszy na baaardzo prostą konstrukcję.

Być może była taka informacja ujęta a ja jej nie dojrzałem, no ale gdyby jej brakowało - to informuję ja. ;)
    Bombaj9
    Level 10  
    Nie wiem, czy ja miałem pecha, ale w moim egzemplarzu był(przed poprawka) strasznie dziwnie przylutowane gniazdo KANDA. Odległość górnego rzędu pinów od dolnego w gnieździe KANDA jest grubsza niż PCB stad też należało by leko przygiąć nóżki, bądź zastosować inne rozwiązanie, w moim egzemplarzu niestety lutujący tego nie zrobił, tylko pochylił wtyczkę maksymalnie do dołu i tak została ona dolutowana (pod katem). Oczywiście układ działał poprawnie ale sam programator, wyglądał naprawdę śmiesznie, nie wiem czy są egzemplarze tego programatora z obudowa, ale na pewno byłby to problem, aby jakaś dopasować/dorobić bez poprawek. Dla nowo kupujących, warto może w wiadomości do sprzedającego zawrzeć uwagę aby sprawdził to przed wysyłka.
    Anonymous
    Anonymous  
    CMS
    Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze :)
    A tak na poważnie, to już wcześniej się wypowiadałem w tej kwestii.
    Ja znam ten produkt, od lat, Ty też go znasz od dawna. Pamiętaj jednak, że na forum, każdego dnia rejestrują się nowi użytkownicy. Nowi i młodzi, tacy którzy dopiero zaczynają swoja przygodę ze światem elektroniki i zapewniam Cię, że dla takich userów, tematy tego typu są bardzo pomocne.
    RomanWorkshop
    Level 12  
    Chwilę temu zakupiłem ten programator i jestem bardzo zadowolony. Do jego obsługi używam najlepszego moim zdaniem programu "eXtreme Burner - AVR 1.4.3" ze zmodyfikowanymi plikami "chips.xml" i "fuselayout.xml" (w katalogu "Data"), które dodają obsługę mikrokontrolerów ATtiny25/45/85 oraz poprawki w obsłudze ATtiny13 (Link).

W moim programatorze znajduje się ATmega8A, której wsad nie zawiera żadnej oficjalnej wersji dostępnego oprogramowania. Porównywałem go ze wsadami dla ATmega8/48/88 z oficjalnej strony programatora (wersje: 2005-04-21, 2005-07-03, 2005-11-14, 2006-09-16, 2006-12-29, 2007-07-23, 2007-10-23, 2009-02-28, 2011-05-28).

W załączniku umieściłem ten wsad z mojego programatora. Jestem ciekawy, co to za wersja.
    flash.7z Download (6.55 kB)

Edycja:
    Znalazłem informacje, że oryginalny wsad zawiera zmodyfikowaną wersję oprogramowania sterującego, które automatycznie wykrywa i dopasowuje szybkość sygnału SCK do częstotliwości pracy programowanego mikrokontrolera. Dzięki temu nie trzeba zakładać zworki JP3 w przypadku programowania mikrokontrolera, który pracuje z częstotliwością poniżej 1.5 MHz. Z tego powodu na płytce programatora nie są montowane goldpiny dla tej zworki. Sprawdziłem to w praktyce i faktycznie ta opcja działa (na oryginalnym firmware z 2011-05-28, komunikacja z programowanym AVR taktowanym 1MHz, nie była możliwa bez założenia zworki JP3).
    Z kolei goldpiny dla zworki JP2 nie są montowane, bo chiński producent nie widział potrzeby wgrywania nowego firmware, które nie jest rozwijane od bardzo dawna.
    Zalecam też zmianę ustawień oryginalnych fuse bitów (FuseLow: $9F, FuseHigh: $D9) na FuseLow: $EF, FuseHigh: $C9 (wartości podane w dokumentacji oryginalnego firmware z 2011-05-28).