Witam, od kilku lat posiadam kocioł kondensacyjny dwufunkcyjny brotje wbc 22/24. Od 2 lat mam problem zimą kiedy korzystam z dwóch funkcji. A mianowicie, kiedy z kranu leci CWU, jest ok natomiast po zakończeniu korzystania z CWU kocioł wyje kilka do kilkudziesięciu sekund. (dźwięk podobno do dźwięku podczas wdmuchiwania powietrza do butelki) Kiedy w trakcie wycia, ponownie odkręcę wodę - piec automatycznie się wycisza. W zeszłym roku serwisant powiedział, że te kotły tak mają i jest to rezonans powietrza w tłumiku zasysania powietrza, i można by tam jakąś gąbkę wsadzić aby zniwelować drgania. Nie do końca chce mi się wierzyć w jego teorię, tym bardziej że skoro producent nie przewidział tam żadnej gąbki to po co coś dokładać. W pierwszym roku korzystania wszystko było ok, a teraz problem narasta (głośniej i dłużej) kolejna sprawa to to, że coraz dłużej muszę czekać aż poleci ciepła woda.
Proszę o pomoc lub jakieś wskazówki.
Dodano po 12 [godziny] 58 [minuty]:
Panowie otworzyłem dzisiaj kocioł i się trochę pobawiłem. Nagrałem filmik z widocznymi objawami. Po odkręceniu wody piec wchodzi na obroty podgrzewając wodę, Po zakręceniu kranu kiedy piec zwolni zaczyna się po chwili charakterystyczny dźwięk który wydobywa się z tłumika zasysania powietrza. W tym tłumiku jest jedna dziurka, w zeszłym roku serwisant wywiercił obok drugą dziurkę. Na filmiku widać jak zatykam te dziurki jak i cały wlot.
Proszę o pomoc lub jakieś wskazówki.
Dodano po 12 [godziny] 58 [minuty]:
Panowie otworzyłem dzisiaj kocioł i się trochę pobawiłem. Nagrałem filmik z widocznymi objawami. Po odkręceniu wody piec wchodzi na obroty podgrzewając wodę, Po zakręceniu kranu kiedy piec zwolni zaczyna się po chwili charakterystyczny dźwięk który wydobywa się z tłumika zasysania powietrza. W tym tłumiku jest jedna dziurka, w zeszłym roku serwisant wywiercił obok drugą dziurkę. Na filmiku widać jak zatykam te dziurki jak i cały wlot.