Szyszkownik Kilkujadek wrote:Proszę przeczytać całość, a nie tylko fragment jednej wypowiedzi.Na podstawie którego przepisu obwody 24V (a więc SELV) należy dostosować pod wymogi 230V?
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereSzyszkownik Kilkujadek wrote:Proszę przeczytać całość, a nie tylko fragment jednej wypowiedzi.Na podstawie którego przepisu obwody 24V (a więc SELV) należy dostosować pod wymogi 230V?
retrofood wrote:Co znaczy również prowadzenie tym kablem 230V.Autor powinien mieć w przyszłości możliwość dowolnego kształtowania obwodu oświetlenia, dlatego nie wolno rezygnować z zasad bezpieczeństwa, okablowanie należy przygotować pod wymogi napięcia 230V!
Szyszkownik Kilkujadek wrote:retrofood wrote:Na podstawie którego przepisu obwody 24V (a więc SELV) należy dostosować pod wymogi 230V?okablowanie należy przygotować pod wymogi napięcia 230V!
retrofood wrote:Szyszkownik Kilkujadek wrote:retrofood wrote:Na podstawie którego przepisu obwody 24V (a więc SELV) należy dostosować pod wymogi 230V?okablowanie należy przygotować pod wymogi napięcia 230V!
A gdzie dostrzegłeś SELV? Bo ja jak na razie nie widzę.
mmiklas wrote:No to doczytaj dalej o SELV. Masz transformator ochronny (bezpieczeństwa) wymagany tutaj?Wydaje mi się, że jest to logiczne. 24V pochodzi z zasilacza, który będzie tak podłączony jak jest wymagane w jego specyfikacji, więc mamy system niskonapięciowy.
Freddy wrote:mmiklas wrote:No to doczytaj dalej o SELV. Masz transformator ochronny (bezpieczeństwa) wymagany tutaj?Wydaje mi się, że jest to logiczne. 24V pochodzi z zasilacza, który będzie tak podłączony jak jest wymagane w jego specyfikacji, więc mamy system niskonapięciowy.
Szyszkownik Kilkujadek wrote:Wiesz co to jest transformator ochronny? Gdzie go masz w zwykłym zasilaczu?A transformator w zasilaczu nie liczy się?
mmiklas wrote:Zastosuj odpowiedni kabel "ziemny", jeśli nie chcesz mieć problemów w przyszłości.Nie wiem jaka to norma i nie chce mi się studiować norm ISO żeby zrobić lampkę do ogródka
Freddy wrote:Wiem. Czy to znaczy, że certyfikowany zasilacz 24V jest niebezpieczny i obwód z niego zasilany może być niebezpieczny przy dotyku po uszkodzeniu zasilacza?Wiesz co to jest transformator ochronny? Gdzie go masz w zwykłym zasilaczu?
Freddy wrote:Pełna zgoda.Zastosuj odpowiedni kabel "ziemny", jeśli nie chcesz mieć problemów w przyszłości.
Freddy wrote:Szyszkownik Kilkujadek wrote:Wiesz co to jest transformator ochronny? Gdzie go masz w zwykłym zasilaczu?A transformator w zasilaczu nie liczy się?mmiklas wrote:Zastosuj odpowiedni kabel "ziemny", jeśli nie chcesz mieć problemów w przyszłości.Nie wiem jaka to norma i nie chce mi się studiować norm ISO żeby zrobić lampkę do ogródka
mmiklas wrote:24V pochodzi z zasilacza, który będzie tak podłączony jak jest wymagane w jego specyfikacji, więc mamy system niskonapięciowy. A nawet jak będzie przebicie, to i tak lampy będą uziemione, wiec w najgorszym wypadku wywali mi korki.
mmiklas wrote:
Nie wiem co to jest transformator ochronny.
Szyszkownik Kilkujadek wrote:Nie tylko nie musi, ale i nie powinien. Chyba, że chce sobie zaszkodzić. Cóż, są i tacy, co na złość mamie odmrażają sobie uszy.Nie musisz go wkładać w "peszel". 30 cm to za mało. Po dwóch latach będziesz miał niemiłą niespodziankę.
HD-VIDEO wrote:Do czego? Do zasilania LED?czy musi być to zasilacz o regulowanym napięciu.
krzysiek_krm wrote:mmiklas wrote:regulacja przez PWM
To znaczy, że są tam jakieś dodatkowe wejścia do sterowania tym PWM ?