Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podlaczenie power LED na 12V do zasilacza 24V

mmiklas 13 Mar 2018 08:49 5640 48
    Freddy
    Level 43  
    Szyszkownik Kilkujadek wrote:
    Na podstawie którego przepisu obwody 24V (a więc SELV) należy dostosować pod wymogi 230V?
    Proszę przeczytać całość, a nie tylko fragment jednej wypowiedzi.
    Freddy
    Level 43  
    retrofood wrote:
    Autor powinien mieć w przyszłości możliwość dowolnego kształtowania obwodu oświetlenia, dlatego nie wolno rezygnować z zasad bezpieczeństwa, okablowanie należy przygotować pod wymogi napięcia 230V!
    Co znaczy również prowadzenie tym kablem 230V.
    retrofood
    VIP Meritorious for electroda.pl
    retrofood wrote:
    okablowanie należy przygotować pod wymogi napięcia 230V!
    Na podstawie którego przepisu obwody 24V (a więc SELV) należy dostosować pod wymogi 230V?

A gdzie dostrzegłeś SELV? Bo ja jak na razie nie widzę.
    mmiklas
    Level 4  
    retrofood wrote:
    retrofood wrote:
    okablowanie należy przygotować pod wymogi napięcia 230V!

A gdzie dostrzegłeś SELV? Bo ja jak na razie nie widzę.

Wydaje mi się, że jest to logiczne. 24V pochodzi z zasilacza, który będzie tak podłączony jak jest wymagane w jego specyfikacji, więc mamy system niskonapięciowy. A nawet jak będzie przebicie, to i tak lampy będą uziemione, wiec w najgorszym wypadku wywali mi korki.
    Freddy
    Level 43  
    mmiklas wrote:
    Wydaje mi się, że jest to logiczne. 24V pochodzi z zasilacza, który będzie tak podłączony jak jest wymagane w jego specyfikacji, więc mamy system niskonapięciowy.
    No to doczytaj dalej o SELV. Masz transformator ochronny (bezpieczeństwa) wymagany tutaj?
    mmiklas
    Level 4  
    Freddy wrote:
    mmiklas wrote:
    Wydaje mi się, że jest to logiczne. 24V pochodzi z zasilacza, który będzie tak podłączony jak jest wymagane w jego specyfikacji, więc mamy system niskonapięciowy.
    No to doczytaj dalej o SELV. Masz transformator ochronny (bezpieczeństwa) wymagany tutaj?

Nie wiem jaka to norma i nie chce mi się studiować norm ISO żeby zrobić lampkę do ogródka ;)

Ale pewnie każdy "firmowy" ma jakieś zabezpieczenia przed przepięciem. Ja konkretnie myślałem o tym: http://techniczne.mplpower.pl/repository/inne/techniczne/ZASILACZE/GIV/GIV-200/GIV-200-spec-PL-R2.pdf
    Freddy
    Level 43  
    A transformator w zasilaczu nie liczy się?
    Wiesz co to jest transformator ochronny? Gdzie go masz w zwykłym zasilaczu?
    mmiklas wrote:
    Nie wiem jaka to norma i nie chce mi się studiować norm ISO żeby zrobić lampkę do ogródka
    Zastosuj odpowiedni kabel "ziemny", jeśli nie chcesz mieć problemów w przyszłości.
    Szyszkownik Kilkujadek
    Level 37  
    Freddy wrote:
    Wiem. Czy to znaczy, że certyfikowany zasilacz 24V jest niebezpieczny i obwód z niego zasilany może być niebezpieczny przy dotyku po uszkodzeniu zasilacza?
    Freddy wrote:
    Zastosuj odpowiedni kabel "ziemny", jeśli nie chcesz mieć problemów w przyszłości.
    Pełna zgoda.
    mmiklas
    Level 4  
    Freddy wrote:
    A transformator w zasilaczu nie liczy się?
    mmiklas wrote:
    Nie wiem jaka to norma i nie chce mi się studiować norm ISO żeby zrobić lampkę do ogródka

Nie wiem co to jest transformator ochronny.

Kabel kupiłem czarny do ziemi 3x4mm2 no i jeszcze schowam go do peszela. Zakopie to jakieś 30 cm pod ziemia, bo nie chce dewastować trawnika.
  • Helpful post
    retrofood
    VIP Meritorious for electroda.pl
    mmiklas wrote:
    24V pochodzi z zasilacza, który będzie tak podłączony jak jest wymagane w jego specyfikacji, więc mamy system niskonapięciowy. A nawet jak będzie przebicie, to i tak lampy będą uziemione, wiec w najgorszym wypadku wywali mi korki.

Masz mizerne pojęcie o instalacjach. Powtórzę więc.
    1. Niczego nie wiemy o budowie zasilacza, być może jest w nim separacja napięciowa, być może jest on bezpieczny. Ale tego nie wiemy nawet na 50%!!! Poza tym nie wiadomo kiedy się spali (jak poczytasz na forum tematy o zasilaniu obwodów z LED-ami, zjawisko nie jest wcale rzadkie) i wtedy jaki zasilasz kupisz na wymianę. Może takich bezpiecznych już nie będzie? I co wtedy? Będziesz wtedy wymieniał kable czy zaryzykujesz, że grzecznie bawiące się w ogrodzie dzieci zostaną porażone?
    2. "W najgorszym wypadku "wywali mi korki". Na marginesie, korki są w butelkach z szampanem.
    A szczegółowo... o jakim zabezpieczeniu piszesz? Czy w ogóle wiesz, co Ty piszesz? Na pewno "wywali"? Poczytaj sobie o śmierci w wannie podczas korzystania z telefonu z podłączonym zasilaczem, nie posiadającym separacji. Żadnych "korków nie wywaliło".
    Przeczytaj tu o śmiertelnych wypadkach związanych z ładowaniem zwyczajnego telefonu. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3203988-390.html Przeczytaj caly temat. W teorii wszyscy ci ludzie powinni żyć.
    Niestety, komuś zabrakło wyobraźni...

Dodano po 3 [minuty]:

mmiklas wrote:

Nie wiem co to jest transformator ochronny.

To jest taki transformator, który zapewnia przerwę izolacyjną pomiędzy uzwojeniami nawet w przypadku spalenia się. Dlatego nie ma możliwości przedostania się napięcia sieciowego na drugą stronę, w tym przypadku stronę 24V.
    Ale to kosztuje, dlatego większość transformatorów i zasilaczy takich wymagań nie spełnia. Aby były tańsze.

Dodano po 2 [minuty]:

Nie musisz go wkładać w "peszel". 30 cm to za mało. Po dwóch latach będziesz miał niemiłą niespodziankę.
    Nie tylko nie musi, ale i nie powinien. Chyba, że chce sobie zaszkodzić. Cóż, są i tacy, co na złość mamie odmrażają sobie uszy.

PS. Kable zakopuje się na głębokości 60 - 70 cm. Linka do instalacji ogrodowej podałem.
    mmiklas
    Level 4  
    Kable zakopie głębiej, bez dodatkowej osłony za to w piachu i takie tam ;)

Co do zabezpieczenia przepięciowego, to ma sens podłączenia na wyjściu zasilacza jakiegoś modułu, który by odcinał zasilanie na przykład po przekroczeniu 30V ? Możecie coś ewentualnie polecić ?
    HD-VIDEO
    Level 42  
    Na razie to nie wiesz jak te LED z tymi przetwornicami będą się ściemniać i czy da się "jakimś PWM 300W", czy musi być to zasilacz o regulowanym napięciu.
    Freddy
    Level 43  
    HD-VIDEO wrote:
    czy musi być to zasilacz o regulowanym napięciu.
    Do czego? Do zasilania LED?
    mmiklas
    Level 4  
    Nie potrzeba regulowanego napięcia. Zasilacz będzie stabilizowany napięciowo 24V, regulacja przez PWM, czyli moduł będzie podpięty do wyjścia zasilacza.
    krzysiek_krm
    Level 40  
    mmiklas wrote:
    regulacja przez PWM

To znaczy, że są tam jakieś dodatkowe wejścia do sterowania tym PWM ?
    mmiklas
    Level 4  
    krzysiek_krm wrote:
    mmiklas wrote:
    regulacja przez PWM

To znaczy, że są tam jakieś dodatkowe wejścia do sterowania tym PWM ?

Nie zasilacz ma normalne wyjście 24V, one jest podłączone do dimmera, a jego wyjście do drivera LED. No i teraz pozostaje nadzieja, że ten driver da sobie rade z PWM.

To jest ten dimmer:
    Podlaczenie power LED na 12V do zasilacza 24V