Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Junkers WRP11 B23 - nie miał iskry i nie zapala

mf11 14 Mar 2018 11:17 7059 2
    mf11
    Level 12  
    Witam, wiem że temat był poruszany już nie raz, z tych tematów udało mi się wydedukować że prawdopodobnie awarii uległ zawór magnetyczny (pomarańczowy). Mimo tego opisze sytuację, może ktoś ma inny pomysł

Co jakiś czas junkers miał swoje humory i postanowił się nie odpalać a dokładniej nie podawał iskry (Gaz w sieci jest, Woda w sieci jest, baterie nowe). Przy odkręcaniu wody było słychać jak by jakiś zaworek podawał gaz lub coś innego - takie syczenie - jak by ktoś dmuchał przez wąską metalową rurkę. Wymontowałem elektrodę, przeczyściłem ją papierem ściernym (drobnym) zamontowałem i w sumie nic to nie zmieniło. Na drugi dzień po tej operacji junkers sam z siebie zaczął podawać iskrę, jednak nic się z tego tytułu nie odpalało. A więc w chwili obecnej nadal pojawia się dźwięk syczenia oraz pracującej iskry. Czy jest możliwość że jest to jeden z zaworów, jeśli tak to który? :) Wiem że można łatwo to wymienić, ale pytanie który kupić.

Edit:
    Przed chwilą starałem się odpowietrzyć przewód gazowy i z tego co czułem to z pomarańczowego zaworu jednak leci gaz normalnie. Reduktor który jest u wylotu z zaworu przeczyściłem i gaz jest wyczuwalny. W tym momencie wiem tyle ze zawór podaje gaz, w rurce doprowadzającej gaz do iskry świszczy :) i iskra jest. co jest zatem powodem ze nie zapala?
    wiertacz
    Level 34  
    Jeśli piecyk sam z siebie podawał iskrę bez odkręcenia zaworu czyli przepływu wody to są trzy możliwości
    - uszkodzony, zawieszający się mikroprzełącznik
    - uszkodzenie , zacieranie się popychacza w zespole wodnym
    - uszkodzony moduł

Niekoniecznie musi być uszkodzony elektrozawór, może być uszkodzony moduł który nie podaje napięcia na cewkę.
    Trzeba wziąść w rękę miernik i dokonać pomiarów.
    Teoretycznie może być przerwa na czujniku ciągu lub czujniku temperatury.
    Ale tu piecyk powinien milczeć i nie dawać iskry.
    Tak jest przynajmniej u mnie w innym modelu.
    mirrzo

Moderator on vacation ...
    Skoro słychać "syczenie", to zawór działa i nie musisz nic kupować.
    Pozostała regulacja. Przyłóż zapaloną zapalniczkę do palnika pilota w trakcie "syczenia"