Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

RC model BMW M1 G-4 Matsushiro, problem z synchronizacją odbiornika i nadajnika

Machetereal 14 Mar 2018 14:22 711 10
  • #1 14 Mar 2018 14:22
    Machetereal
    Poziom 9  

    Witam! Jako nowy użytkownik zacznę od przywitania :)
    Niedawno stałem się posiadaczem starego (1980r) modelu RC firmy Matsushiro.
    Wszystko byłoby pięknie gdyby model był w pełni sprawny.
    Moim zdaniem problem polega na braku synchronizacji pomiędzy nadajnikiem i odbiornikiem.
    Objawy są takie że po włączeniu modelu, lampka kontrolna się zapala więc model działa, po włączeniu pilota i próbie jego użycia nic się nie dzieje, jednak po zbliżeniu anteny pilota do anteny modelu bez używania pilota model samodzielnie zaczyna kręcić kołami do przodu oraz serwem skrętu jak również serwem podnoszenia świateł. Anteny muszą być praktycznie zetknięte żeby tak się stało.
    Sam "bat" anteny w modelu chyba został skrócony u podstawy, czy długość anteny ma wpływ na takie działanie modelu?
    Wrzucam fotki płytki ze środka modelu, może ktoś będzie w stanie doszukać się jakichś nieprawidłowości.
    Jeśli będzie trzeba mogę zrobić dokładniejsze zdjęcia, również nadajnika.
    Proszę o jakieś wskazówki od czego zacząć i co może być przyczyną takiego zachowania modelu.
    Mam opcję wmontowania współczesnego regulatora i osprzętu ale chciałbym tego uniknąć ze względu na oryginalność modelu a także ze względu na to że nie dysponuję aparaturą trzy kanałową i nie miałbym możliwości sterowania podnoszeniem i zapalaniem świateł (mógłbym dać osobne zasilanie i przełącznik ale nie będzie zabawy:)
    Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek info.
    Pozdrawiam


    RC model BMW M1 G-4 Matsushiro, problem z synchronizacją odbiornika i nadajnikaRC model BMW M1 G-4 Matsushiro, problem z synchronizacją odbiornika i nadajnikaRC model BMW M1 G-4 Matsushiro, problem z synchronizacją odbiornika i nadajnikaRC model BMW M1 G-4 Matsushiro, problem z synchronizacją odbiornika i nadajnikaRC model BMW M1 G-4 Matsushiro, problem z synchronizacją odbiornika i nadajnikaRC model BMW M1 G-4 Matsushiro, problem z synchronizacją odbiornika i nadajnikaRC model BMW M1 G-4 Matsushiro, problem z synchronizacją odbiornika i nadajnika

    0 10
  • #2 14 Mar 2018 15:25
    matej1410
    Poziom 22  

    Ze względu na to, że PCB już ma swoje lata, poszukałbym zimnych lutów, później zbadał elektrolity, być może są powysychane. Jeśli to nie pomoże, to dopiero można szukać winy w scalakach, tranzystorach itp.

    0
  • #4 14 Mar 2018 15:58
    matej1410
    Poziom 22  

    Elektrolity to inaczej kondensatory elektrolityczne (na Twoim schemacie są szare i jeden jest łososiowy/pomarańczowy):

    RC model BMW M1 G-4 Matsushiro, problem z synchronizacją odbiornika i nadajnika

    Żeby je najszybciej sprawdzić to trzeba mieć miernik pojemności kondensatorów (multimetr z opcją sprawdzania pojemności. Masz taki?

    0
  • #7 19 Mar 2018 11:42
    Machetereal
    Poziom 9  

    Mały update. Wszystkie zimne luty poprawione, (przynajmniej te które udało mi się dostrzec, jak i te podejrzane). Kondensatory większość sprawdziłem, wszystkie były ok. Przylutowałem też do płytki oryginalny kwarc który znalazłem w komplecie (ten który był na płytce teoretycznie to samo 27,045MHz)
    Na zdjęciach które wrzuciłem obok kondensatorów są umieszczone cztery sztuki takich jakby potencjometrów ( sorry jeśli to złe określenie ale się nie znam na tym), w pilocie są tylko dwa, postanowiłem się nimi pobawić i po kilku godzinach prób na różnych ustawieniach udało mi się zwiększyć zasięg ( nie muszę już trzymać anteny przy antenie) i sterowanie modelu do jazdy w przód i w tył zaczęło działać. Problemem nadal pozostaje kierowanie modelem w lewo i w prawo. Wygląda mi na to że oby dwa kanały działają na jednej częstotliwości?? np. kiedy włączę model to koła same skręcają się w lewo, sterowanie nie działa, kiedy zaczynam sterować do przodu to w tym samym momencie zaczyna działać sterowanie kierunku tylko że z wielkim trudem, ledwo, ledwo daje się kołami skręcić w prawo bo ciągle "ciągnie" w lewo.
    Myślę że jestem już dość blisko , choć tak daleko :) Czy ktoś mógłby mi doradzić na temat tych potencjometrów? Dwa na płytce są kolorowe i zaznaczone pisakiem, dwa kolejne są z takimi gumkami i kręcę tylko samym rdzeniem ( można go nawet wykręcić) Które do czego służą?? Dodam że w pilocie są tylko te gumkowe. Ogólnie to wszystkie mają zaznaczone pozycje tylko nie wiadomo na ile obrotów je wkręcić lub wykręcić.
    Z góry dzięki za dalsze wskazówki. Pozdrawiam

    0
  • #8 19 Mar 2018 11:59
    olekt2002
    Poziom 28  

    Machetereal napisał:
    Sam "bat" anteny w modelu chyba został skrócony u podstawy, czy długość anteny ma wpływ na takie działanie modelu?

    Tak, ma wpływ.
    Machetereal napisał:
    dwa kolejne są z takimi gumkami i kręcę tylko samym rdzeniem ( można go nawet wykręcić) Które do czego służą??

    To filtry strojeniowe, jeżeli kręciłeś nimi to rozstroiłeś nadajnik.

    0
  • #9 19 Mar 2018 12:05
    Machetereal
    Poziom 9  

    Nadajnik raczej już był rozstrojony, ktoś przede mną tam grzebał, dopiero jak ja się nimi "pobawiłem" udało mi się uzyskać cokolwiek. Czy jesteś w stanie mi powiedzieć które są faktycznie od strojenia, te z gumkami czy te bez? Jakiś przepis jak to teraz porządnie zestroić? Tak łopatologicznie bym poprosił jeśli można :) Są jakieś standardowe ustawienia początkowe?

    0
  • #10 19 Mar 2018 12:11
    olekt2002
    Poziom 28  

    Bez schematu i odpowiednich przyrządów niestety się nie obędzie.

    0
  • #11 19 Mar 2018 12:23
    Machetereal
    Poziom 9  

    O.k. Rozumiem. Niestety schematu nigdzie nie znalazłem jak na razie dlatego działam po omacku. Będę jeszcze próbował tych ustawień różnych, może trafię w te dobre. Odpowiednie przyrządy jakie masz na myśli? Oscyloskop ma znajomy ale coś poza tym to raczej nie załatwię.

    0
  Szukaj w 5mln produktów