Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Oszukana ładowarka AA AAA Ni-cd Li baterii NiMH 9 V 18650 - Recenzja.

CMS 14 Mar 2018 20:46 14919 62
Nazwa.pl
  • Witajcie ponownie moi drodzy "czytacze".

Tym razem opiszę wam pewną "oszukaną" ładowarkę za 6,50PLN od naszych przyjaciół z Aliexpress.

Zacznijmy od początku. W pewnym momencie zorientowałem się, że wydaję całkiem sporo pieniędzy na bateryjki 6F22, czyli popularne "dziewięciowoltówki". Na co dzień używam w pracy trzech multimetrów (z czego tylko jeden posiada funkcję automatycznego wyłączania), do tego testery elementów (brak wyłącznika, więc prąd ciągną cały czas. Mały bo mały, ale i tak wysysają bateryjkę dość szybko), mam też obrotomierz "bezdotykowy", pirometr i nie pamiętam co jeszcze. W domu z kolei również używam trzech różnych multimetrów i tak jak w pracy, tylko jeden wyłącza się automatycznie, gdy nie jest używany. Mam też oscyloskop DSO-150 (ciągle nieprzerobiony na wewnętrzny akumulator, więc "jedzie" na 6F22 i "wysysa" ja błyskawicznie), tester, który prezentowałem w styczniu oraz dalmierz ultradźwiękowy.
    Baterie 6F22 mają bardzo małą pojemność. Zapomnienie o wyłączeniu multimetru na weekend równa się wymianie baterii. Używam baterii Warta Industrial, bo kosztują 6PLN, a działają lepiej niż Duracellki za kilkanaście. Przy ilości 6F22, której obecnie używam, doszedłem do wniosku, że bardziej opłaci się wymienić je na akumulatorki.

Jako, że nie posiadałem ładowarki do tego typu akumulatorów (właściwie to mam jakąś starą czeską Klinku Nabijaćku, do AA, AAA i 6F22, ale bez żadnej kontroli ładowania), postanowiłem zamówić jakąś tanią, ale w miarę "yntelygentą" ładowarkę, zanim jeszcze zacznę hurtem inwestować w akumulatory.

Wybór padł na HZM889MA, która zgodnie z opisem na aukcji posiada:

Quote:
    automatyczne rozpoznawanie i konwersji różnych 3.6 V Litowo-jonowy akumulator, 1.2 V, 9 V z Ni-MH/Ni oddzielone/litowo-jonowa/przerwać ładowanie

prąd, Vmax badania, pełna stop wskazuje, że ochrony baterii

ładowany, kiedy czerwone światło, pełen zieleni, aby automatycznie przerwać napełniania

Napięcie wejściowe: 110-240 V, 47-63 HZ

prąd ładowania: 1.2 V/360mA, 3.6 V/330mA, 9 V/140mA

ładowanie Dane Techniczne: wszystkie 3.6 V litowo-jonowy akumulator baterii; Może być oddzielone do 1.2 V Ni/Ni-MH akumulatory, duży (1 #/D), i 2, 2/3-5/4AA (5 #), 2/3-5/4AAA (7 #), 2/3-7/5F6, F8; 9 V Ni-cd/Ni-MH/Li-ion/akumulator

wymiary: 10 cm * 3 cm * 4 cm (około)

Czyli mam to czego potrzebuję, a przy okazji mogę awaryjnie podładować innego typu ogniwa/akumulatory. Awaryjnie, bo ładowanie Li-Ionów (zwłaszcza 26650) takimi śmiesznymi prądami to nieporozumienie. Do AA niby OK, ale dla AAA to już troszkę za dużo.

W opisie, oczywiście musiał znaleźć się błąd.

"ładowany, kiedy czerwone światło, pełen zieleni, aby automatycznie przerwać napełniania"

W moim egzemplarzu, dioda świeci na zielono, gdy ładowarka jest podłączona do zasilania "na pusto". Po podłączeniu akumulatora, dioda zaczyna migać na czerwono, a po zakończeniu ładowania przestaje migać i świeci na stałe.

Pierwszy rzut oka na złącza i od razu radość, no proszę, śrubki zamiast standardowych, zwykle za luźnych nitów.

Oszukana ładowarka AA AAA Ni-cd Li baterii NiMH 9 V 18650 - Recenzja. Oszukana ładowarka AA AAA Ni-cd Li baterii NiMH 9 V 18650 - Recenzja.
    Oj, coś mi nie gra. A gdzie informacja o pozostałych typach akumulatorków?

No to rozbieramy:

I tutaj pojawia się tak zwany "zonk". :(

Złącze do ładowania bateryjek 9V nie jest w ogóle podłączone do płytki. :O
    Czyli piszemy do Chińczyka i czekamy, co on na to. :)

Zanim majfriend odpisze (lub nie), zerknijmy, co w ogóle steruje tą "smart" albo może smark ładowarką.
    Po rozebraniu ukazują nam się paskudne luty, jest sporo niedolutowanych elementów.
    Oszukana ładowarka AA AAA Ni-cd Li baterii NiMH 9 V 18650 - Recenzja. Oszukana ładowarka AA AAA Ni-cd Li baterii NiMH 9 V 18650 - Recenzja.

Po poprawieniu, jakoś to wygląda i nawet zaczęło działać jak należy.

Jeśli chodzi o prądy podawane w specyfikacji, to znów mamy "Zonka". Dla ogniw 1,2V faktycznie płynie te 0,36A, ale po podłączeniu 18650, prąd spada już do 0,25A.

Ładowarka jest sterowana przez układ HT3582DM, którego dokumentację, owszem, znalazłem, ale niestety jest napisana krzaczkami, a jedyne co udało i się wyłuskać to:
    O ile wyczytałem, gdzieś tam w czeluściach internetu, że jest to faktycznie "inteligentny" sterownik ładowania od 1,2v do 3,7V, to o dziewięciu woltach nigdzie informacji nie znalazłem.

Znalazłem też taką informację:

"HT3582D is a universal charger built-in reference voltage control chip, with automatic identification battery polarity, short circuit protection, over temperature protection Protection and other functions.

Features

1. Built-in reference source, no-load voltage output, no external components to adjust the load voltage
    2. Support Normal mode and two lights three light mode, colorful lights mode
    3. The maximum charge current: 400mA
    4. Support for 0V battery charge (the battery is connected), and pre-trickle charge mode, the battery better protection
    5. Battery full of fast switching to constant voltage charging mode, the battery can be charged more full
    6. Automatic Identification battery polarity
    7. The short circuit protection
    8. Overtemperature protection
    9. Precharge function
    10. Highly integrated, very few external components"

Ogniwa Li-ion typu 18650 ładuje długo i mozolnie, ale ładuje i kończy ten proces, gdy ogniwo osiągnie 4,21V.
    Po podpięciu natomiast ogniwa Ni-Mh napięcie na nim występujące wynosi 1,92V, jak dla mnie troszkę za dużo.
    I tak dla formalności :) - podłączenie akumulatorów 6F22 nie powoduje żadnej reakcji. :)

Wychodzi na to, że muszę poszukać kolejnej ładowarki :) do akumulatorków 6F22. A może wy znacie i możecie polecić jakiegoś taniego "chińczyka" do moich potrzeb?

Cool? Ranking DIY
    About Author
    CMS
    Administrator of HydePark
    Zabawę z elektroniką zacząłem jeszcze zanim poszedłem do zerówki. Zaczęło się od lutowania cynowych ludzików, a zaraz potem wytrawiłem swoją pierwszą płytkę i zmontowałem nadajnik FM. Oczywiście pod czujnym okiem Taty elektronika. Zawodowo związałem się z naprawą elektroniki około roku 2000 i działam w tej branży po dziś dzień. Któregoś dnia, kilkanaście lat temu, trafiłem na portal Elektroda.pl i już tutaj zostałem, z czasem zyskując rangę moderatora, a następnie administratora, oraz pobocznie redaktora.
    Has specialization in: <SERWIS SZEROKO POJĘTY>
    CMS wrote 7483 posts with rating 2047, helped 183 times. Live in city Warszawa. Been with us since 2004 year.
  • Nazwa.pl
    TCP/IP
    Level 13  
    Ja kupiłem swego czasu taką Link - razem z akumulatorkami. Ale teraz widzę, że nie realizują dostawy do Polski
    MAREK MRK
    Level 18  
    Ja ostatnio przerabiałem małe urządzonko z zasilania Ni-MH 6F22 na Li-Ion. W miejsce 9-cio woltówki weszła ładowarka z układem kontrolującym ładowanie i rozładowanie ze złączem USB do ładowania, do tego przetworniczka step-up na żądane napięcie i ogniwo 800mAh.
    Tak od siebie to znalazłem na Ali za niecałe 5$ ładowarkę PL-9V02. Może warto się nią zainteresować. Wygląda w porządku a jeśli kolega chce ładować dużo 6F22 to ma ona 4 sloty.
    Lukalago
    Level 26  
    Tak na marginesie, wg mnie, stosowanie aku 6F22 jest słabym pomysłem, bardzo małe pojemności mają. Wolę dobrej jakości baterię alkaliczną.
    ^ToM^
    Level 41  
    CMS wrote:

Wychodzi na to, że muszę poszukać kolejnej ładowarki :) do akumulatorków 6F22. A może wy znacie i możecie polecić jakiegoś taniego "chińczyka" do moich potrzeb?

A nie prościej tak - przy najmniej sam tak praktykuję - ładowarka CC:
    Znaleźć w gratach jakiś zasilacz wtyczkowy 12 V (np. zasilacz od popularnej anteny typu siatka). Na końcu kabelka zamiast wtyku antenowego założyć złączkę od starej bateryjki 9 V (albo kupić gotowy klips). Natomiast w zasilaczu dobrać i wlutować w szereg z plusem niewielki rezystor szeregowy, tak aby prąd płynący przez rozładowaną baterię wynosił około 15 mA.
    Podłączasz klips do akumulatorka i masz prostą i skuteczną ładowarkę, która nawet nie przeładuje Ci akumulatora jak zostawisz go "pod prądem" na kilka dni.
    Ma jedyną niedogodność: trzeba czekać na naładowanie kilkanaście godzin, ale za to praktycznie za darmo a można sobie nawet 3 takie zrobić i mieć stale pod ręką dobrze naładowane akumulatorki 9 V :)
    szeryf3
    Level 26  
    Kupując na stronie Aliexpress trzeba być bardzo ostrożnym, bo nieraz tak wychodzi jak w Twoim wypadku.
    pier
    Level 24  
    Jest jeszcze opcja akumulatorka ładowanego z micro USB. Link
    ^ToM^
    Level 41  
    pier wrote:
    Jest jeszcze opcja akumulatorka ładowanego z micro USB. Link

To jest świetne, bo nie dość, że nie trzeba specjalnej ładowarki to jeszcze pojemność 2x większa ;)
  • Nazwa.pl
    strucel
    Level 34  
    Lukalago wrote:
    Tak na marginesie, wg mnie, stosowanie aku 6F22 jest słabym pomysłem, bardzo małe pojemności mają. Wolę dobrej jakości baterię alkaliczną.

Nie zgadzam się, tak jest z akumulatorkami NiMH z lidla czy innego aldi,ale akumulatorki lijon i lifepo4 mają parametry porównywalne do dobrej klasy baterii.Chińczycy ich nie sprzedają za ziarnko ryżu, kosztuje taki tyle co dwie ,trzy dobre, firmowe baterie ale i tak się opłaca.
    rogos87
    Level 12  
    ^ToM^ wrote:
    To jest świetne, bo nie dość, że nie trzeba specjalnej ładowarki to jeszcze pojemność 2x większa

Dobre do urządzeń często używanych bo w środku jest przetwornica i się same powoli rozładowują, do mało używanych urządzeń lepsze będzie np.Link. Mam takie 4, testowane ładowarką modelarską miały pojemność ponad 500mAh. Wadą w niektórych przypadkach jest napięcie max 8,40V bo są tam 2 ogniwa Li-ion szeregowo. Mają wbudowany układ zabezpieczający, odcina zasilanie przy rozładowaniu do 5,5V, mają też ochronę przed przeładowaniem, można ładować zwykłym zasilaczem, układ odcina zasilanie po przekroczeniu 8,60V.
    CMS
    MAREK MRK wrote:
    Ja ostatnio przerabiałem małe urządzonko z zasilania Ni-MH 6F22 na Li-Ion. W miejsce 9-cio woltówki weszła ładowarka z układem kontrolującym ładowanie i rozładowanie ze złączem USB do ładowania, do tego przetworniczka step-up na żądane napięcie i ogniwo 800mAh.

Jak już przerabiać to wolę taką przetworniczkę.

Eryk1000
    Level 17  
    Ja od czasu do czasu używam Soshine H2. Ładuje to wszystko co jest na rynku ;)
    SylwekK
    Level 32  
    Przepraszam za mały offtop, ale...

CMS wrote:
    ...brak wyłącznika, więc prąd ciągną cały czas...

Wychodząc naprzeciw problemowi zapominania wyłączenia wszelkiej maści mierników ktoś kiedyś wpadł na bardzo proste rozwiązanie (niestety autora nie pamiętam, pozostał mi w archiwum tylko zrzut ekranu), które dawno temu zastosowałem u siebie w kilku sprzętach i działa do dziś. Polecam :)

CMS
    Pamiętam tamten temat. Oj kiedy to było.
    kondzio2003
    Level 15  
    Tylko pozostaje kwestia jak mierniki i urządzenia zareagują na delikatnie inne napięcie zasilania?
    DiZMar
    Level 43  
    kondzio2003 wrote:
    Tylko pozostaje kwestia jak mierniki i urządzenia zareagują na delikatnie inne napięcie zasilania?

Przecież z baterii 6F22 bezpośrednio też nie jest cały czas 9V tylko na początku (gdy bateria nowa) ponad 9,5V a później (w miarę zużywania się) nawet tylko 8V albo i mniej a miernik działa prawidłowo. Fakt, że miernik wcześniej wyświetli sygnalizację niskiego napięcia baterii oraz zacznie zakłamywać (zazwyczaj zawyżać) wskazania pomiarów. Przy okazji sprawdzę przy jakim napięciu miernik zasilany 9V zacznie wskazywać rozładowaną baterię. Ciekawe czy powyższy układ sprawdzi się przy zasilaniu 3V (2x1,5V) lub 1,5V. Takie mierniki też są dość popularne.
    PS.
    W jednym z tematów ktoś chciał kalibrować miernik bateriami 1,5V nie będąc świadomy, że nominalne 1,5V jest czysto teoretyczne, bo nowe a jeszcze bez obciążania maja kilkanaście % większe napięcie od nominalnego 1,5V.
    kondzio2003
    Level 15  
    SylwekK wrote:
    Zmiana napięcia zasilania?? Przy otwartym mosfecie to praktycznie będzie to niezauważalne.

Chodzi o zasilanie z wynalazków innych niż tradycyjna bateria a zwłaszcza chińskich akumulatorów ładowanych z mikroUSB.
    Przy układzie auto wyłączania z mosfetem i kondensatorem to spadek faktycznie jest pomijalny.
    CMS
    Przetwornica którą pokazałem, jest zasilana z Li-ion, potrafi go ładować, oraz ma zabezpieczenie przed nadmiernym rozładowaniem. Napięcie na wyjściu można ustawić między 4,2V a 27V. Chińczyk się chwali, że na wyjściu mamy 2A, ale nie znalazłem informacji przy jakim napięciu, raczej przy najniższym, Lub coś bliżej 5V. Bo jakoś mi się nie wydaje, żeby dało się z niej "szarpnąć" ponad 50W.
    kondzio2003
    Level 15  
    CMS wrote:
    Przetwornica którą pokazałem, jest zasilana z Li-ion, potrafi go ładować, oraz ma zabezpieczenie przed nadmiernym rozładowaniem. Napięcie na wyjściu można ustawić między 4,2V a 27V. Chińczyk się chwali, że na wyjściu mamy 2A, ale nie znalazłem informacji przy jakim napięciu, raczej przy najniższym, Lub coś bliżej 5V. Bo jakoś mi się nie wydaje, żeby dało się z niej "szarpnąć" ponad 50W.

A jakiś konkretniejszy model lub nazwa tego układu? Używasz tego układu z jednym "lajonkiem" 18650? Niby można sobie ustawić 9V, ale zostaje znowu kwestia zakłóceń przetwornicy i wpływu ich na pracę miernika. Trzeba by przetestować i porównać.
    CMS
    kondzio2003 wrote:
    A jakiś konkretniejszy model lub nazwa tego układu? Używasz tego układu z jednym "lajonkiem" 18650?

Jeszcze nie używam, bo dopiero w tym tygodniu dojechały do mnie trzy pierwsze sztuki. Jedna z nich ma posłużyć do przeróbki oscyloskopu DSO-150 na zasilanie z jakiegoś małego płaskiego Li-iona. Na razie tylko sprawdziłem jedną z nich czy działa.
    kondzio2003
    Level 15  
    W takim razie czekamy na recenzję płytki do obsługi "lajonków"
    Anonymous
    Anonymous  
    Frog_Qmak
    Level 25  
    kondzio2003 wrote:
    CMS wrote:

A jakiś konkretniejszy model lub nazwa tego układu?

Podbijam pytanie o słowo-klucz i miejsce zakupu :)
    CMS
    Kurcze, nie wiem. Próbowałem przed chwilą znaleźć i mi się nie udało. W tytule aukcji na której kupiłem, stoi:

Quote:
    "3 sztuk 3.7 V 4.2 V do 5 V 9 V 12 V 24 V Bateria Litowa Ładowarka moduł Regulowany Multimetr Opłata Absolutorium Step Up Doładowania 2A Litowo-jonowy Li"
    kondzio2003
    Level 15  
    CMS wrote:
    Kurcze, nie wiem. Próbowałem przed chwilą znaleźć i mi się nie udało. W tytule aukcji na której kupiłem, stoi:

Quote:
    "3 sztuk 3.7 V 4.2 V do 5 V 9 V 12 V 24 V Bateria Litowa Ładowarka moduł Regulowany Multimetr Opłata Absolutorium Step Up Doładowania 2A Litowo-jonowy Li"

Nie mogę się doszukać na Ali takiej ze zdjęcia. Nie możesz linka zapodać?

Dodano po 6 [minuty]:

Znalazłem pod innym tytułem:
    Quote:
    Lithium Li-ion 18650 3.7V 4.2V Battery Charger Board DC-DC Step Up Boost Module Integrated Circuits

Oni tyle tego mają, że nawet nie są w stanie ogarnąć jakiegoś nazewnictwa modelów/typów.
    szeryf3
    Level 26  
    DiZMar wrote:

Przecież z baterii 6F22 bezpośrednio też nie jest cały czas 9V tylko na początku (gdy bateria nowa) ponad 9,5V a później (w miarę zużywania się) nawet tylko 8V albo i mniej a miernik działa prawidłowo. Fakt, że miernik wcześniej wyświetli sygnalizację niskiego napięcia baterii oraz zacznie zakłamywać (zazwyczaj zawyżać) wskazania pomiarów. Przy okazji sprawdzę przy jakim napięciu miernik zasilany 9V zacznie wskazywać rozładowaną baterię. Ciekawe czy powyższy układ sprawdzi się przy zasilaniu 3V (2x1,5V) lub 1,5V. Takie mierniki też są dość popularne.
    PS.
    W jednym z tematów ktoś chciał kalibrować miernik bateriami 1,5V nie będąc świadomy, że nominalne 1,5V jest czysto teoretyczne, bo nowe a jeszcze bez obciążania maja kilkanaście % większe napięcie od nominalnego 1,5V.

Ja myślałem, że pomiary miernika są stabilne do końca. Czy masz coś na poparcie swoich słów.