Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Golarka Braun 350CC-4 - stacja czyszcząca nie czyści

15 Mar 2018 07:24 1215 1
  • Poziom 7  
    Witam.
    Posiadam maszynkę do golenia Braun 350CC-4 wraz ze stacją czyszczącą. Od jakiegoś czasu stacja czyszcząca przestała działać. To znaczy, ładowanie golarki działa, ale czyszczenie już nie. Nie załącza pompki, która powinna pompować płyn. Włącza jedynie wibracje co jakiś czas.
    Znalazłem podobny problem, ale z inną maszynką. Wykonałem wszystko co tam napisali i nadal nic.
    Czy ma ktoś jakiś inny pomysł, co mogło się uszkodzić?
  • Poziom 7  
    Nie wiem jak to w innych wypadkach, ale u mnie sprawa wygląda następująco:

    Maszynka wyczyszczona działa poprawnie, problem tkwi w uszkodzonej pompce do płynu. Rozkręciłem całość (stację czyszczącą) pomierzyłem napięcia i wychodzi mi na styka, o których podłączana jest pompka mam 12V (tyle co z zasilacza) pod obciążeniem (pompka podłączona) napięcie spada do ok. 7V i pompka nie reaguje. Napięcie jest podawane tylko tedy gdy pompka miała działać, a później spada do 0V - stąd wnioskuje, że cała elektronika działa poprawnie.

    Rezystancja pompki najpierw wynosiła ok 68Ω, a jak jej wirnik przesunąłem o trochę wówczas nie byłem w stanie zmierzyć rezystancji (miernik pokazywał jakby obwód był przerwany). Gdyby ktoś miał jakiś pomysł albo dojście do serwisu Brauna (przydała by się ta cześć z pompką, która jest w niej zamocowana chyba na stałe) to proszę o kontakt.

    Pozdrawiam