Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Peugeot 406 2.0hdi - biegi wchodzą tylko na wyłązonym silniku

piratto16 15 Mar 2018 09:56 486 5
  • #1 15 Mar 2018 09:56
    piratto16
    Poziom 5  

    Witam,mam pytanie z calkiem innej beczki.Mam peugota 406 2.0 hdi i pewien duzy problem,na wylaczonym silniku biegi wchodza lekko bez problemu,jak odpale auto poza 3 zadnego biegu nie da sie wbic (mimo ze i trójke trzeba wbić z użyciem siły)nawet jakby koń pociągnąl za dźwignie zmiany biegu.Dojechalem do domu wszystko bylo spoko,odpalam auto dzis i taka lipa.Sprzęgło nie wykazywalo oznak zużycia.Jakbym przed odpaleniem wbił jedynkę i za każdym razem zmiany biegu gasił chociażby na sekundę auto jedzie .Ma ktoś jakiś pomysł?pytam bo nie chce w auto o wartosci 600 euro ladować siana.Dzięki z góry za każdą odpowiedź i pozdrawiam.

    0 5
  • #2 15 Mar 2018 10:15
    krismon3
    Poziom 12  

    Wygląda na to że nie wysprzęgla.Prawdopodobnie tarcza przykleiła się do koła.

    0
  • Pomocny post
    #3 15 Mar 2018 10:33
    koczis_ws
    Poziom 25  

    Takie problemy to 99% niepełne wysprzęglenie. Powodem może być naciągnięta linka sprzęgła, (lub problem z hydraulicznym wysprzęglikiem , nie wiem jak jest w tym aucie), uszkodzenie mechanizmu wyciskowego sprzęgła lub łożyska wyciskowego. Przyklejenie raczej bym wykluczył bo wtedy III biegu też byś nie wbił ( z resztą nie słyszałem żeby coś takiego było możliwe bez użycia Kropelki :D ).
    Na początek sprawdź czy nie pojawił się luz na pedale sprzęgła, jeśli tak to linka do regulacji lub wymiany.

    1
  • #4 15 Mar 2018 10:49
    krismon3
    Poziom 12  

    Ja już spotkałem sie kilka razy z takim problemem. Tylko wtedy auta zawsze dlugo stały nie ruszane.

    0
  • #5 15 Mar 2018 13:24
    piratto16
    Poziom 5  

    Wiem że to brzmi dziwnie ale biegi wchodzą tylko gdy silnik się rozgrzeje po jakichś 20 minutach,biegi wchodzą normalnie.Na zimnym silniku nie jestem w stanie wbić żadnego biegu.Sprzęgło jest dziwnie miękkie ale gdy auto sie rozgrzeje normalnie mogę się nim poruszać biegi wchodzą płynnie auto nie szarpie ,nie dusi sie itd. Ktoś ma jakiś pomysł?

    0
  • #6 15 Mar 2018 14:02
    koczis_ws
    Poziom 25  

    Trudność lub wręcz uniemożliwienie włączenia biegów przy pracującym silniku wynika z zastosowanych w nowoczesnych skrzyniach tzw. synchronizatorów bezwładnościowych, które uniemożliwiają zazębienie sprzęgieł kłowych przed wyrównaniem prędkości obu kół. W czasie jazdy można operując pedałem sprzęgła i gazu doprowadzić do wyrównania prędkości i bieg można włączyć, ale na postoju prędkość jednego koła wynika z obrotów silnika (pamiętajmy o niepełnym wysprzęgleniu) a drugie ma prędkość zerową , więc wyrównanie prędkości przez synchronizator nie jest możliwe. Powoduje to zablokowanie przesuwki włączającej bieg. To że III bieg jakoś wciśniesz to jest pewno efektem lekkiego zużycia synchronizatora tego biegu i nie blokuje on już tak skutecznie. Przy zatrzymanym silniku nie ma blokowania synchronizatora (oba koła mają zerową prędkość) i biegi wchodzą.
    Piszesz, że masz wysprzęglik hydrauliczny. Mogą być 3 powody, ubytek płynu, zapowietrzenie układu, nieszczelność tłoczka pompy i/lub wysprzęglika.

    0
  Szukaj w 5mln produktów