Opis konstrukcji
Tester powstał w celu nauki rysowania schematów w Eagle oraz nauki podstaw programowania mikroprocesorów. Dodatkowo jest małych rozmiarów. Po raz pierwszy zastosowałem elementy SMD.
Schemat:
Widok PCB z EAGLE:
A oto zdjęcia gotowej konstrukcji:

Aby ułatwić możliwość wymiany procesora i gniazda ZIF14, zostały one umieszczone w podstawkach.
Dodatkowo gniazdo ZIF oraz enkoder ma znajdować się nad LCD w celu uproszczenia montażu całości w obudowie.
Całość konstrukcji została wykonana zgodnie z opisem zamieszczonym na stronach:
Link
Link
Pozostało wykonanie obudowy do testera oraz ewentualnych przystawek rozszerzających jego możliwości. Poza tym trzeba zabezpieczyć ścieżki np. lakierem bezbarwnym. Po szczegóły odsyłam do powyższych linków.
Jest to dobrze znana na elektrodzie konstrukcja, pewną nowością jest zastosowanie wyświetlacza od Nokia 5110/3110.
Zastosowałem rezystory pomiarowe 680om oraz 470kom z tolerancją 0,1%.
W oprogramowaniu wpisałem również dokładną wartość napięcia odniesienia w mV. Napięcie odniesienia TL431 z tolerancją 1%. Pomiar napięcia odniesienia wykazał 2491mV. Taka wartość została wpisana do programu mikroprocesora.
Konstrukcja nie jest pozbawiona wad:
- dioda LED sygnalizująca pracę znajduje się pod LCD (moja świadoma decyzja),
- brak podświetlenia LCD (uznałem je za zbędne),
- zasilanie z zasilacza 12V (łatwo można przerobić całość i zastosować baterię 9V),
- wykonanie pozostawia wiele do poprawy (w tym szczególnie luty SMD).
Oto kilka filmów prezentujących jak pracuje tester:
W załączniku zamieszczam:
1. Schemat w EAGLE wraz z rysunkiem ścieżek.
2. Schemat wraz z rysunkiem ścieżek w PDF.
3. Skompilowane pliki źródłowe oprogramowania w wersji 1.31m.
Ustawienia fusebitów:
Na razie testowo sprawdziłem, co mam w szufladzie i wyniki wychodzą zbliżone do pomiarów chińskim miernikiem ANENG 102 oraz bardziej znanym i cenionym UNI-T UT71.
Przy okazji mogę nadmienić, iż wspomniany chiński miernik nie odbiega pomiarami od UNI-T.
Kosztorys wykonanej konstrukcji:
Atmega328 6zł
PCB(chemia do trawienia) ~5zł
Gniazdo ZIF14 ~2zł
wyświetlacz Nokia5110 ~6zł
kondensatory, rezystory, goldpiny ~5zł
rezystory precyzyjne 680om, 470kom 0,1% ~3zł
gniazdo zasilania, enkoder, stabilizator ~4zł
---------------------------------------------------------
Całość to ok. 20zł (zakupy robione na Aliexpress).
W komentarzach proszę o konstruktywną krytykę, informacje, co należałoby poprawić itp.
Jeśli ktoś jest zainteresowany dodatkowymi materiałami, to proszę o kontakt PW.
Tester powstał w celu nauki rysowania schematów w Eagle oraz nauki podstaw programowania mikroprocesorów. Dodatkowo jest małych rozmiarów. Po raz pierwszy zastosowałem elementy SMD.
Schemat:

Widok PCB z EAGLE:

A oto zdjęcia gotowej konstrukcji:

Aby ułatwić możliwość wymiany procesora i gniazda ZIF14, zostały one umieszczone w podstawkach.
Dodatkowo gniazdo ZIF oraz enkoder ma znajdować się nad LCD w celu uproszczenia montażu całości w obudowie.

Całość konstrukcji została wykonana zgodnie z opisem zamieszczonym na stronach:
Link
Link
Pozostało wykonanie obudowy do testera oraz ewentualnych przystawek rozszerzających jego możliwości. Poza tym trzeba zabezpieczyć ścieżki np. lakierem bezbarwnym. Po szczegóły odsyłam do powyższych linków.
Jest to dobrze znana na elektrodzie konstrukcja, pewną nowością jest zastosowanie wyświetlacza od Nokia 5110/3110.
Zastosowałem rezystory pomiarowe 680om oraz 470kom z tolerancją 0,1%.
W oprogramowaniu wpisałem również dokładną wartość napięcia odniesienia w mV. Napięcie odniesienia TL431 z tolerancją 1%. Pomiar napięcia odniesienia wykazał 2491mV. Taka wartość została wpisana do programu mikroprocesora.
Konstrukcja nie jest pozbawiona wad:
- dioda LED sygnalizująca pracę znajduje się pod LCD (moja świadoma decyzja),
- brak podświetlenia LCD (uznałem je za zbędne),
- zasilanie z zasilacza 12V (łatwo można przerobić całość i zastosować baterię 9V),
- wykonanie pozostawia wiele do poprawy (w tym szczególnie luty SMD).
Oto kilka filmów prezentujących jak pracuje tester:
W załączniku zamieszczam:
1. Schemat w EAGLE wraz z rysunkiem ścieżek.
2. Schemat wraz z rysunkiem ścieżek w PDF.
3. Skompilowane pliki źródłowe oprogramowania w wersji 1.31m.
Ustawienia fusebitów:

Na razie testowo sprawdziłem, co mam w szufladzie i wyniki wychodzą zbliżone do pomiarów chińskim miernikiem ANENG 102 oraz bardziej znanym i cenionym UNI-T UT71.
Przy okazji mogę nadmienić, iż wspomniany chiński miernik nie odbiega pomiarami od UNI-T.
Kosztorys wykonanej konstrukcji:
Atmega328 6zł
PCB(chemia do trawienia) ~5zł
Gniazdo ZIF14 ~2zł
wyświetlacz Nokia5110 ~6zł
kondensatory, rezystory, goldpiny ~5zł
rezystory precyzyjne 680om, 470kom 0,1% ~3zł
gniazdo zasilania, enkoder, stabilizator ~4zł
---------------------------------------------------------
Całość to ok. 20zł (zakupy robione na Aliexpress).
W komentarzach proszę o konstruktywną krytykę, informacje, co należałoby poprawić itp.
Jeśli ktoś jest zainteresowany dodatkowymi materiałami, to proszę o kontakt PW.
Cool? Ranking DIY