Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

TV 3D PHILIPS 42PFL6158K/12 - Lekko uszkodzona matryca co dalej?

bejkersbk 15 Mar 2018 17:13 2094 9
    bejkersbk
    Level 7  
    Witam.
    To mój pierwszy post tutaj (zawsze czytałem anonimowo) tak więc, Witam Wszystkich ;)
    Przypadkiem ;) lekko uderzyłem w prawą część TV i pękła matryca, pęknięcie na kilka cm, ale po całej prawej ok 10 centymetrów jakieś pasy są.

Mam pytania:
    1. Czy opłaca się wymienić matrycę? (koszt ok 400+zł)
    2. Czy łatwo jest wymienić matrycę samemu, czy też trzeba używać jakiś podgrzewarek itd. ?
    3 Za ile mogę wystawić TV tutaj lub na Allegro, tzn ile jest wart? (stan bdb+ po za matrycą)
    Pedros050
    Level 43  
    Witam. Pierwsze pytanie czy w ogóle masz taką matryce do TV 3D PHILIPS 42PFL6158K/12 Bo wartość takiej matrycy to przeszło 70% wartości całego telewizora?
    bejkersbk
    Level 7  
    Hey. Nie, nie mam, widziałem na OLX za 450zł. Ale już chyba poszła

Dostanę za ten TV na części te 400-450zł?
    Pedros050
    Level 43  
    Trudno powiedzieć jeśli ktoś ma taki z uszkodzoną elektroniką to może ci zapłaci tyle. Wystaw na jakieś aukcji to może sprzedaż?
    GanCegall
    Level 38  
    Niestety TV ze zbita matrycą to już szrot do utylizacji, dostaniesz max 100 złociszy, sorry takie są realia.
    bejkersbk
    Level 7  
    ee widziałem na allegro sprzedało się samo ambilight za 150zł do tego TV i płyta główna za 250zł, i chyba podświetlanie matrycy za 100zł, to chyba bedzie więcej niż 100złociszy :)

a ogólnie ciężko tą matrycę zmienić samemu?
    GanCegall
    Level 38  
    To czemu nie sprzedasz tego samemu? wyciągniesz grubo więcej :-)
    bejkersbk wrote:
    ogólnie ciężko tą matrycę zmienić samemu?

Łatwo, ale też łatwo ją uszkodzić.
    Pedros050
    Level 43  
    Matryce wymienić? Bez doświadczenia bardzo łatwo ją możesz uszkodzić przy montażu jeden błąd i uszkodzona.
    bejkersbk
    Level 7  
    Naprawiłęm trochę telefonów, komputerów, ale TV nigdy i tak z ciekawości chciałem.

PS, nie chce mi się na części :)
    sierzant
    Level 12  
    Witam. Odkupie płytę główną do tego telewizora lub też odsprzedam matrycę i cała resztę. Może być z montażem ;-)