Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Corsa C 1.2 2002 - Elektryka głupieje po wciśnięciu hamulca bez kluczyka

MrDoimer 16 Mar 2018 18:02 675 5
    MrDoimer
    Level 38  
    Witam,
    Sprawa wygląda nastepująco:
    Podczas jazdy świeci się ciągle stop, a lewa tylna żarówka nie świeci. Po wciśnięciu zapala się lewa, a stop gaśnie.
    Jak nie mam wrzuconego biegu i trzymam hamulec (+ zapalone światła), a nastepnie gasze silnik to silnik się bardzo mocno dławi, ale dalej delikatnie pracuje.
    Po puszczeniu hamulca gaśnie. Na zgaszonym silniku po wciśnięciu hamulca zapala się podświetlnie, jest prąd w gnieździe od zapalniczki, a także zapalają się kontrolki od AirBag + check engine. Przy wyłączonych światłach nic sie nie dzieje.
    Od czego zacząć? Wydaje mi się, że zaczeło to się po 3 dniach nieużywania auta i lekkich opadach. Ale wczesniej wszystko było ok.
  • Helpful post
    piotrek22101
    Level 39  
    Sprawdź dolne słupki,może woda poleciała na elektrykę. Wiązki idą w progach,możesz przejrzeć czy gdzieś nie zamokło.
    MrDoimer
    Level 38  
    Dzięki za odpowiedzi, ale dziś po odpaleniu wszystko wróciło do normy. Mam nadzieję, że już tak zostanie :)
    Narazie zamykam w razie czego otworzę temat, a narazie dzieki za pomoc.
    MrDoimer
    Level 38  
    Problem powrócił po umyciu auta na myjce ręcznej w zeszłą sobote. Wcześniej myłem go co parę dni i wszystko ok było. Cały tydzień problem był, a dzisiaj rano wsiadam odpalam i znowu wszystko ok.

citromaniak wrote:
    wiazke klapy na załamaniu

Corsa C 1.2 2002 - Elektryka głupieje po wciśnięciu hamulca bez kluczykaCorsa C 1.2 2002 - Elektryka głupieje po wciśnięciu hamulca bez kluczyka

Widać, że coś było "drutowane" ;)
    Na każdym kablu izolacja i kable połączone z różnymi kolorami - wcześniej było dobrze więc tak widocznie musi byc.
    Natomiast jest tam sucho. W progach również sucho.

citromaniak wrote:
    Sprawdz masy na slnik

Jak to dokładniej zrobić? Przy teście zwarcia multimetrem wszystko jest ok, ale tak się pewnie tego nie robi.