Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wylutowane tranzystory z gpu?

grajek1111111 17 Mar 2018 20:31 543 17
  • #1 17 Mar 2018 20:31
    grajek1111111
    Poziom 9  

    Witam. Na obrazku poniżej wstawiam zdjęcia rdzenia swojej karty graficznej, o ile mnie wzrok nie myli to prawdopodobnie ktoś wylutował, albo urwał cztery tranzystory u góry, przeglądam w sieci zdjęcia i nie widzę aby układ na tej karcie ich nie miał. Nie znam się na elektronice, czy ktoś jest mi w stanie to potwierdzić czy tak ma być, czy faktycznie tych elementów brakuje. Dodam że komputer na karcie startuje, ale karta jest wyrzucana z kodem błędu 43 na systemie windows 10.

    Wylutowane tranzystory z gpu?

    0 17
  • #4 17 Mar 2018 20:41
    grajek1111111
    Poziom 9  

    310artur napisał:
    Sądząc po stanie pasty karta jest usmażona już na zwęglony kotlet a brak tych kilku kondensatorków to najmniejszy jej problem.


    Co to znaczy usmażona? Kurcze, nie chce siać zamętu ale ta karta wygląda tak po powrocie z serwisu, oczywiście nieoficjalnego ale takiego co ma opinie 5.0 w googlach.. Czy brak tych kondensatorów może przenieść się na niepoprawną pracę? Jaki to koszt ewentualnych ich montażu?

    0
  • #6 17 Mar 2018 20:50
    Dra98
    Poziom 41  

    grajek1111111 napisał:
    karta wygląda tak po powrocie z serwisu, oczywiście nieoficjalnego ale takiego co ma opinie 5.0 w googlach.. Czy brak tych kondensatorów może przenieść się na niepoprawną pracę? Jaki to koszt ewentualnych ich montażu?

    Skoro karta wróciła z serwisu i nie działa pozostaje gwarancja.
    Można je przylutować jeśli się zna specyfikacje i posiada odpowiednie umiejętności - takie niewielkie elementy są kłopotliwe.

    0
  • #7 17 Mar 2018 20:52
    grajek1111111
    Poziom 9  

    PITERRR napisał:
    Przegrzana może była dogrzewana widać jaka pasta zgrzana od rdzenia oczywiście brak kondensatorów może mieć wpływ na nie domagania karty ale w tej sytuacji zalecałbym wymianę procesora. Ale szczerze mówiąc interes nieopłacalny. Lepiej szukać nowej karty.


    Nie, nie, pasta to tak zdjęcie wyszło, jak ściągałem chłodzenie to zrobiło się takie "pofałdowane" bo pociągnąłem w bok. Dokładnie, karta potrafi raz zadziałać, raz nie, czasami jest wykrywana na kilka sekund poprawnie, potem zawiesza się, czyli w tym momencie trzeba kondensatory dolutować i wtedy sprawdzić czy to ją postawi na nogi, tylko kto jest w stanie coś takiego zrobić? Był to serwis nieoficjalny, specjalizujący się w naprawie konsol i laptopów, swoją drogą tak jakby trzeba uznać że popsuli mi kartę, oddali w gorszym stanie niż była i myślę jak to z nimi rozwiązać.

    0
  • #8 17 Mar 2018 20:56
    310artur
    Poziom 43  

    To reklamuj usługę. Nie może tak być. Jak ją oddawali to powiedzieli że naprawili? Czy co?

    Kondensatorki są wyrwane, wygląda że z polami lutowniczymi. To znacznie komplikuje sprawę. A objaw raczej typowy dla uszkodzenia rdzenia. Dlaczego trafiła w ogóle do serwisu?

    0
  • #9 17 Mar 2018 20:58
    grajek1111111
    Poziom 9  

    310artur napisał:
    To reklamuj usługę. Nie może tak być. Jak ją oddawali to powiedzieli że naprawili? Czy co?


    Wziąłem swój komputer i podłączyliśmy na miejscu, nie działało tak jak trzeba to zwrócili mi 80% kwoty usługi (wcześniej przed oddaniem karta w pełni działała lecz były artefakty). Z ciekawości i trochę z nudów rozkręciłem dzisiaj sam chłodzenie i moim zauważyłem że nie ma tam tych kondensatorów. Prawda jest taka że w tym momencie to powinni w zamian dać taką kartę tylko sprawną, czuje się jawnie oszukany, jeżeli uszkodzili i dobrze o tym wiedzieli to mogli mnie o tym poinformować.

    0
  • #11 17 Mar 2018 21:00
    grajek1111111
    Poziom 9  

    PITERRR napisał:
    @grajek1111111 Tak przyjrzałem się dokładnie po prostu tak dużo pasty nałożyli, jeśli jest gwarancja to tak jak Koledzy proponują reklamować tą kartę.


    Niestety nie ma gwarancji, to nie był serwis producenta tylko serwis ogłaszający się naprawą takich urządzeń. Dodam tylko że wartość tej karty to kwota oscylująca w wysokości 2000zł jako używana :(

    0
  • #12 17 Mar 2018 22:38
    310artur
    Poziom 43  

    Jak były artefakty to rdzeń pewnie już wcześniej miał problemy. Mieli nadzieje że podgrzeją hotem i ożyje skasują i będą wszyscy zadowoleni. Podgrzanie nie pomogło, na domiar zaszkodziło. Nie sądzę żeby ten rdzeń dało się uratować teraz (już przedtem marne szanse na to były). Pozostaje raczej wymiana rdzenia. W tak drogiej karcie może to mieć sens.

    0
  • #13 17 Mar 2018 23:14
    grajek1111111
    Poziom 9  

    310artur napisał:
    Jak były artefakty to rdzeń pewnie już wcześniej miał problemy. Mieli nadzieje że podgrzeją hotem i ożyje skasują i będą wszyscy zadowoleni. Podgrzanie nie pomogło, na domiar zaszkodziło. Nie sądzę żeby ten rdzeń dało się uratować teraz (już przedtem marne szanse na to były). Pozostaje raczej wymiana rdzenia. W tak drogiej karcie może to mieć sens.


    Myślę że artefakty zniknęły bo jak zadziałała w 3d to obraz był poprawny, tylko co oni zrobili z tymi kondensatorami, myślę że gdyby były na swoim miejscu to karta działała by poprawnie.

    0
  • #15 17 Mar 2018 23:34
    grajek1111111
    Poziom 9  

    310artur napisał:
    Wątpię żeby to był problem. One są za pewne wszystkie takie same. Odlutuj jeden pomierz i daj taki sam. Z resztą normalny serwis sobie z tym poradzi. Tylko wątpię żeby to pomogło.


    Zaniosę do jakiegoś serwisu rtv i zobaczymy, teraz to już nie mam nic do stracenia, chyba że ktoś z forum jest zaufany kto by się podjął?

    0
  • #17 18 Mar 2018 12:40
    grajek1111111
    Poziom 9  

    310artur napisał:
    jest dział zleceń zapytać możesz.


    Serwis w którym naprawiałem mówi że nie wie jak to się stało, mają uzupełnić ubytek, dam znać czy to pomogło czy nie.

    0