Opis konstrukcji
Stacja powstała rok temu w celu nauki rysowania schematów w Eagle oraz nauki podstaw programowania mikroprocesorów.
Po 12 latach od wykonania ostatniego układu elektronicznego postanowiłem zrobić coś nowego, by zaszczepić hobby chrześniakowi.
Schemat podzielony jest na dwie części:
1. Płytka sterująca

2. Płytka zasilająca

Widok PCB z EAGLE:
1.Płytka sterująca

2. Płytka zasilająca

A oto zdjęcia z etapu składania:

Aby ułatwić możliwość wymiany procesora i wzmacniacza operacyjnego, zostały one umieszczone w podstawkach.
Płytka sterująca oraz płytka zasilająca zostały połączone za pomocą złącza goldpin. Obawiałem się co do trwałości tego elementu, ale już od roku działa bezawaryjnie.
Obudowa została wykonana z płyt meblowych oklejonych fornirem dębowym.
Dodatkowo składałem dla znajomego CNC z chin i w ramach testów wykonałem panel przedni oraz tylni na tym CNC (materiał to 1,5mm blacha aluminiowa).
Efekty pracy widać na poniższych zdjęciach:

Zasilanie 230V trafia na gniazdo komputerowe oraz włącznik (pozyskane z zasilacza ATX). Następnie mamy bezpiecznik szklany i transformator toroidalny 50VA 2x12V. Transformator miał wymienione uzwojenia wtórne. Miałem transformator z tylko jednym uzwojeniem o napięciu 10,5V, więc od nowa zostały nawinięte uzwojenia 2x12V.
Takie napięcia są wprowadzone zgodnie z zamieszczonym schematem na płytkę zasilającą.
Zastosowałem najprostszą kolbę 907A z allegro (ma termoparę) za 23zł z przesyłką.

Wykorzystałem dostępne w sieci oprogramowanie stacji lutowniczej RL-1 zawierające algorytm PID do sterowania grzałką.
Oto zdjęcia gotowej konstrukcji:

Konstrukcja nie jest pozbawiona wad:
- Obudowa nie jest dokładnie spasowana z panelami czołowym i tylnym (miała być tymczasowa, a wyszło jak zwykle).
- słaby obieg powietrza w obudowie (pomimo tego faktu nic się nie przegrzewa przy długiej pracy.
Oto film prezentujący rozgrzewanie grota od temperatury 38stopni do 320stopni:
Już w 22sekundzie grzałka osiąga temperaturę zadaną. Od 35 sekundy przykładam do grota cynę o grubości 0,7mm. Cyna zaczyna się topić ok. 50 sekundy.
Temperatura grota została zestrojona ze wskazaniem stacji za pomocą termopary i procedury opisanej w dokumentacji stacji RL-1 (w załączniku AVT987).
W załączniku zamieszczam:
1. Schemat w EAGLE oraz PDF wraz z rysunkiem ścieżek.
2. Skompilowane pliki źródłowe oprogramowania RL-1.
3. Oprogramowanie w wersji edytowalnej.
4. Dokumentacja stacji lutowniczej RL-1 kit AVT987
Kosztorys wykonanej konstrukcji:
Atmega328 6zł
PCB(chemia do trawienia) ~7zł
Podstawki, gniazda ~4zł
wyświetlacz 2x14 ~7zł
kolba 907A ~23zł
inne elementy ~15zł
Obudowa i transformator z własnych zasobów, więc ich nie uwzględniam.
---------------------------------------------------------
Całość to ok. 62zł (zakupy robione na Aliexpress).
W komentarzach proszę o konstruktywną krytykę, informacje, co należałoby poprawić itp.
Jeśli ktoś jest zainteresowany dodatkowymi materiałami, to proszę o kontakt PW.
Cool? Ranking DIY