Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mazda światła sam się zapalają - Mazda Premacy światła postojowe same się zapala

Ares19 19 Mar 2018 07:48 2673 4
Relpol
    Ares19
    Level 10  
    W mojej Mazdzie Premacy (2002 r., 2.0 DiTD 100KM) światła zaczęły się samoczynnie włączać i nie można ich wyłączyć za pomocą gałki w manetce. Rysunek manetki:

Mazda światła sam się zapalają - Mazda Premacy światła postojowe same się zapala

Po zgaszeniu samochodu i wyjęciu kluczyka przekręciłem gałkę na manetce do pozycji OFF. Po jakimś czasie zauważyłem, że świecą się światła postojowe+tylne+tablicy. Spróbowałem ponownie włączyć i wyłączyć światła ale nie pomogło – musiałem odpiąć klemę. Po podpięciu klemy (gałka świateł na pozycji OFF) światła był zgaszone ale po kilku minutach samoczynnie się włączyły. Po kilku dodatkowych testach zaobserwowałem następujące objawy:
    - czasami poza światła postojowymi+tylneymi+tablicy również przednie i tak samo nie można był ich wyłączyć za pomocą gałki w manetce
    - czasami zdjęcie klemy i założenie jej od razu (odczekanie) kliku sekund powoduje iż pomimo na gałce manetki jest ustawione OFF świata i tak się zapalają od razu
    - po nocy (samochód stał cały czas z odłączoną klema) podpoiłem klemę, światła się same nie zapaliły, wszystkie pozycje z manetki działały prawidłowo. Podczas jazdy kilkutonowe sprawdziłem czy mogę przełączyć światła manetką wszystkie działały poprawnie. Po zatrzymaniu i wyłączeniu świateł (ustawione OFF) światła zgasły i zaświeciły się samoistnie (postojowe+tylne+tablicy) po kilku sekundach

Pozostałe światłą (stop, kierunki, wsteczne) działają prawidłowo.

Wygląda na to, że to nie problem z gałką na manetce tylko raczej z przekaźnikiem świateł, ale nie jestem pewien. Byłbym wdzięczny za radę, od czego zacząć dalsze sprawdzanie, ewentualnie, co w pierwszej kolejności spróbować wyminięć, jeżeli ktoś miał już podobne doświadczenia.
  • Relpol
    piotrekwoj1
    Level 40  
    Problem raczej z samym sterowaniem przekaźnika niż nim samym. Trzeba popatrzeć w schemat. Wyjmij przekaźnik i daj znać czy nadal będą się zapalać.
  • Relpol
    Ares19
    Level 10  
    Ok, sprawdzę i dam znać. Przekaźniki z tego co widać poniżej są dwa 8 i 10. Wyjąć obydwa?

Ares19
    Level 10  
    Niestety nie mogę sprawdzić czy to przekaźnik ponieważ od dwóch dni światła działają normalnie - bez żadnej ingerencji z mojej story zaczęły działać poprawnie. Na razie dziękuję za rady. Jak tylko problem wrócić na pewno napiszę czy wymiana przekaźniki go rozwiązała.