Witam , chciałbym prosić o pomoc w wykonaniu czujnika który rozpoznawał by kolor tkaniny , materiału i wypowiadał jego nazwę głosem , do nauki używam mikrokontrolera ATMEGA 328P , czy będzie wystarczający do tego celu ? Jestem początkujący .
jacekkr54 napisał:materiału i wypowiadał jego nazwę głosem , do nauki używam mikrokontrolera ATMEGA 328P , czy będzie wystarczający do tego celu
ghost2000 napisał:Da się to zrobić ale wygodniej użyć ARM. Próbki zmieszczą się w uC, dźwięk będzie wyższej jakości, całość pewnie wyjdzie taniej niż AVR+DataFlash. Program napiszesz szybciej, bo nie trzeba kombinować z programem. Używałeś Arduino, CubeMX i HAL, to takie zaawansowane Arduino.
tmf napisał:Czyli minuta to już 660 kB
tmf napisał:Jakość dźwięku nie zależy też od tego, czy to ARM, czy AVR, czy PIC. To co miałoby wpływ to sposób jego generacji - typowo PWM
ghost2000 napisał:tmf napisał:
Czyli minuta to już 660 kB
Potrzebna aż minuta na próbki? Chyba, ze maja to byc kolory "Wściekły łosoś na tle pastwiska, patrzący na księżyc w południe".
Jakość dźwięku nie zależy też od tego, czy to ARM, czy AVR, czy PIC. To co miałoby wpływ to sposób jego generacji - typowo PWM
Nieliczne AVR umożliwiają popędzanie PWM 64MHz. Mega328 daje taka możliwość? Może jednak max to 20MHz? Jaka będzie max częstotliwość odtwarzania dźwięku przy PWM20MHz? Z jaką częstotliwością może działać przetwornik CA w STM32F4?
tmf napisał:Wskaź mi sensownego ARMa, który ma tyle FLASH i wyjdzie taniej niż zakup jakiegokolwiek małego MCU z zewnętrzną pamięcią na próbki?
Cytat:Each 1+ £3.33
Piotrus_999 napisał:@Tmf - wskaż mi mały procesor z 1MB zewn pamięcią który będzie tańszy od tego. Do tego będzie miał DAC.
ile sekund będzie potrzebne? Nawet jeśli to będzie tylko 30 s, to 330 kB min.
Dla PCM a dla ADPCM?
Jakość dźwięku , pasmo telefoniczne 0,3-3,4 kHz , a nawet mogłoby być mniej , tak aby można było zrozumieć , kolory RGB i pośrednie , fiolet , pomarańczowy, i inne zbliżone , w miarę możliwości , KPS-5130 czujnik analogowy ,czy będzie działał z tkaniną ? Odtwarzacz audio z linka mógłby być przydatny? O ARM mało wiem , muszę najpierw poczytać o tym.
0@ghost2000 Może zamiast zadawać dziwne pytania, sobie sam poszukasz? Owszem, są biblioteki mp3 na AVR, nie wiem po co jeszcze mp3 do tego zaprzęgać, ale też nie rozumiem po co ta dziwna dyskusja.
jacekkr54 napisał:Jakość dźwięku , pasmo telefoniczne 0,3-3,4 kHz , a nawet mogłoby być mniej , tak aby można było zrozumieć , kolory RGB i pośrednie , fiolet , pomarańczowy, i inne zbliżone , w miarę możliwości , KPS-5130 czujnik analogowy ,czy będzie działał z tkaniną ? Odtwarzacz audio z linka mógłby być przydatny? O ARM mało wiem , muszę najpierw poczytać o tym.
A nie prościej mikrokontroler+ kostka z serii ISD z wgranymi nazwami kolorów?
Dodano po 1 [godziny] 7 [minuty]:
ghost2000 napisał:Nie, więc ja proponuję, dostawić do tego Mega328, PC 8GB ram, 10TB HD, kartę dźwiękową.......... a co tam, 10k zł, przecież autor nie pytał o cenę.
arturavs napisał:Swoją drogą, dlaczego zawsze "frakcje" różnych procesorów się ze sobą "jedzą"?
arturavs napisał:W przypadku Autora który dopiero się uczy, lepsze jest rozwiązanie sprzętowe niż programowe.
tmf napisał:ale też nie rozumiem po co ta dziwna dyskusja.jacekkr54 napisał:Jakość dźwięku , pasmo telefoniczne 0,3-3,4 kHz , a nawet mogłoby być mniej , tak aby można było zrozumieć , kolory RGB i pośrednie , fiolet , pomarańczowy, i inne zbliżone , w miarę możliwości , KPS-5130 czujnik analogowy ,czy będzie działał z tkaniną ? Odtwarzacz audio z linka mógłby być przydatny? O ARM mało wiem , muszę najpierw poczytać o tym.
Moderowany przez Marek_Skalski:0
<ciach>
3.1.9. Nie ironizuj i nie bądź złośliwy w stosunku do drugiej strony dyskusji. Uszanuj odmienne zdanie oraz inne opinie na forum.
Prosze sobie po-googlowac za czujnikiem TCS34725 sa dwie wersje okrągła i kwadratowa - obie działają na I2C. Super czujnik, łatwe oprogramowanie , problem tylko w tym że rozbieżność pomiędzy czujnikami jest dość spora i dla każdego trzeba ustawić osobna specyfikacje - oczywiscie jesli chcemy użyć tego samego oprogramowania z innym czujnikiem - albo więcej jak jednego czujnika.
0Czujnik , jeśli w ogóle uda się go wykonać , ma być przeznaczony dla osoby która ma z tym problem , a jest to dla niej ważne . Zająłem się tym zupełnie bezinteresownie i jednorazowo. Przy okazji czegoś nowego się nauczę .
Dodano po 5 [godziny] 16 [minuty]:
Teraz będę chciał zgromadzić części i uruchomić układ ze strony poleconej przez kolegę tmf , czujników koloru jest kilka do wyboru , tylko który najlepiej się sprawdzi dla tkaniny , materiału ? Może ma ktoś z kolegów takie czujniki i mógłby przetestować jak działają z materiałem ?
https://www.adafruit.com/product/1334
Proponuję coś gotowego z cyfrowym interfejsem i podświetlaniem.