logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Akrylowa stopa do frezarki górnowrzecionowej/krawędziowej

a_noob 21 Mar 2018 14:04 8721 11
REKLAMA
  • Akrylowa stopa do frezarki górnowrzecionowej/krawędziowej
    Czasami zachodzi potrzeba wyfrezowania/wygrawerowania niewielkich detali z ręki, takich jak napisy, czy różne motywy ozdobne. Jest to dosyć specyficzne zapotrzebowanie i ciężko znaleźć odpowiedni sprzęt do wykonania czegoś takiego, standardowa frezarka górnowrzecionowa jest spora i ma ciężką bazę ze stopą o sporej powierzchni, ta ostatnia cecha byłaby plusem, gdyby nie fakt, że zasłania nam całą tę powierzchnię. Z tak zwanymi krawędziówkami jest już lepiej, są znacznie mniejsze, lżejsze i przez to poręczniejsze, ale niestety mają również małe stopy, co pogarsza stabilność i trudno je pewnie chwycić (z reguły trzyma się je za korpus).

Bardzo prostym rozwiązaniem jest zwyczajnie dorobienie własnej stopy, najlepiej ze szkła akrylowego (pmma, pleksi, plexi, czy jak kto woli) o grubości ok 8 mm. Materiał jest tani, łatwo dostępny i prosty w obróbce. Ta ostatnia cecha tyczy się głównie pmma w wersji wylewanej, mamy jeszcze na rynku troszkę tańsze pmma ekstrudowane, jednak łatwiej się ono topi podczas cięcia czy wiercenia oraz jest bardziej podatne na uszkodzenia mechaniczne. Mając odpowiedni materiał, pozostaje nam tylko zaplanować kształt naszej nowej stopy, jedynym krytycznym miejscem są otwory montażowe, które najlepiej odrysować od oryginalnej stopy, reszta jest praktycznie dowolna.

Proces powstawania takiej stopy możecie zobaczyć na poniższym filmie:

Rozmiar w moim przypadku podyktowany był wielkością kawałka, jaki akurat miałem do dyspozycji, większego arkusza zwyczajnie nie chciałem napoczynać. Z tego samego powodu grubość użytej płyty wynosi 10 mm i według mnie jest delikatnie za gruba. Na filmie i zdjęciach widać wypolerowane brzegi, jednak pomijając ten proces, cały element możemy dorobić w 30 minut, myślę, że jest to czas, który warto poświęcić dla znacznego zwiększenia komfortu pracy. Takie modyfikacje bardzo często wykonywane są przez ludzi robiących drewniane szyldy. Ich wprawa przy wykonywaniu napisów z ręki jest na dyle duża, że nie widzą powodu do zrzucania pracy na frezarki CNC, a dopisanie w ofercie ręcznego wykonania jest traktowane jako dodatkowy atut, mimo oczywiście gorszej precyzji.

Akrylowa stopa do frezarki górnowrzecionowej/krawędziowej Akrylowa stopa do frezarki górnowrzecionowej/krawędziowej Akrylowa stopa do frezarki górnowrzecionowej/krawędziowej Akrylowa stopa do frezarki górnowrzecionowej/krawędziowej Akrylowa stopa do frezarki górnowrzecionowej/krawędziowej Akrylowa stopa do frezarki górnowrzecionowej/krawędziowej Akrylowa stopa do frezarki górnowrzecionowej/krawędziowej

To by było na tyle, nie ma tu nad czym zbytnio się rozpisywać. Dodać mogę jedynie, że planuję dorobić jeszcze oświetlenie, które będzie całkowicie zakryte od góry przez bazę frezarki i tu zdecydowanie grubość zastosowanego przeze mnie materiału będzie na plus.

-------------------------------------------------------------------

Wrzuciłem ten mały projekcik na instruktables.com i zgłosiłem do dwóch konkursów, o dziwo do obu projekt się kwalifikuje ;) I tu wychodzę do was z małą prośbą: jeżeli ktoś z Was posiada konto na wyżej wymienionym portalu to proszę o wsparcie i wasze głosy w konkursach :)
    https://www.instructables.com/id/Making-Acrylic-Router-Base-Plate/
    Wystarczy wejść w powyższy link i kliknąć Vote! obok ikony konkursu.
    Konkurs "Pro Tips" trwa do 16 kwietnia, a "Trash to Treasure" do 30 kwietnia.
    Wszystkim wspierającym z góry dziękuję!

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    a_noob
    Poziom 23  
    YouTube: @CatLighting
    Instagram: @CatLighting
    Facebook: @CatLighting
    Grupa FB: Maker Poland
    Specjalizuje się w: reklama, tworzenie
    a_noob napisał 714 postów o ocenie 444, pomógł 14 razy. Jest z nami od 2005 roku.
  • REKLAMA
  • #2 17118667
    szczodros
    Poziom 19  
    Ocena: 70
    Co do oświetlenia planujesz przykleić diody bezpośrednio do plexi tworząc swego rodzaju światłowód/świecącą stopę czy oświetlenie typowo z góry?
  • REKLAMA
  • #3 17118756
    jalop
    Poziom 24  
    Ocena: 202
    Ładnie. Przy tak ładnym polerowaniu, aż wstyd powiedzieć, że mi się często na szybko zdarza ciąć taki materiał szlifierka na wolnych obrotach.
    Materiał nie do końca jest tani.
    Nie byłoby dobrze wypełnić ubytki powierzchni nad główką śruby, aby uzyskać równą płaszczyznę na całej powierzchni? Wióry mogą haczyć o krawędź pogłębienia.
  • REKLAMA
  • #4 17118832
    a_noob
    Poziom 23  
    Ocena: 444
    szczodros napisał:
    planujesz przykleić diody bezpośrednio do plexi tworząc swego rodzaju światłowód/świecącą stopę

Prawie, myślałem o wyfrezowaniu rowków i umieszczeniu w nich taśmy lub pojedynczych LEDów, tak aby wszystko było przykryte bazą od frezarki.
    jalop napisał:
    Ładnie. Przy tak ładnym polerowaniu, aż wstyd powiedzieć, że mi się często na szybko zdarza ciąć taki materiał szlifierka na wolnych obrotach.

Dzięki! Do użytku własnego w 90% przypadków obróbkę kończę na szlifierce z papierem max 180, tu jednak był potrzebny czynnik cieszący oko na filmie ;)
    jalop napisał:
    Materiał nie do końca jest tani.

Materiał ogólnie patrząc, super tani nie jest, ale ciężko znaleźć tańszą alternatywę o tak łatwej dostępności.
    jalop napisał:
    Nie byłoby dobrze wypełnić ubytki powierzchni nad główką śruby, aby uzyskać równą płaszczyznę na całej powierzchni? Wióry mogą haczyć o krawędź pogłębienia.

Nie bardzo, byłbym skazany tylko na tą stopę, a częściej jednak korzystam z oryginalnej. Uchwyty też mogą się kiedyś uszkodzić i przydałoby się je wtedy wykręcić. Pewną opcją mogłaby być bezbarwna folia samoprzylepna PVC, po za zakryciem otworów tworzyłaby ochronę dla samej stopy przed porysowaniem, tylko to też zależy jak często przekładamy stopę.
  • #5 17119175
    szymon122
    Poziom 38  
    Ocena: 754
    Napisz coś proszę na temat zastosowanego silnika, jego mocy, obrotach, ewentualnie podaj model urządzenia. Gratuluję dobrej roboty.
  • #6 17119210
    a_noob
    Poziom 23  
    @szymon122 dzięki! Frezarka to Makita rt0700, bardzo przyjemna i uniwersalna maszynka, szczególnie w pełnym komplecie z trzema bazami.
  • #7 17120096
    Fixxxer1
    Poziom 15  
    Ocena: 61
    Frez widzę Luna? Fajnie wyszło :)
  • #9 17120214
    a_noob
    Poziom 23  
    @Fixxxer1 Luna jakoś ładnie na zdjęciach wyglądała ;)

@zipzap pewnie że się porysuje, to jest narzędzie, a nie pierdółka do postawienia na kominku ;) Prewencyjnie trzeba woskować, zabezpiecza to minimalnie przed rysami i łatwiej się prowadzi po materiale, ewentualnie, jak już wyżej wspominałem, podklejanie bezbarwną folią samoprzylepną.
  • REKLAMA
  • #10 17139593
    a_noob
    Poziom 23  
    Forumowicze! Wrzuciłem ten mały projekcik na instruktables.com (z opisem prawie po angielsku - translatory być trudna) i zgłosiłem do dwóch konkursów, o dziwo do obu projekt się kwalifikuje ;) I tu wychodzę do Was z małą prośbą: jeżeli ktoś z Was posiada konto na wyżej wymienionym portalu to proszę o wsparcie i wasze głosy w konkursach :)
    https://www.instructables.com/id/Making-Acrylic-Router-Base-Plate/
    Wystarczy wejść w powyższy link i kliknąć Vote! obok ikony konkursu.
    Konkurs "Pro Tips" trwa do 16 kwietnia, a "Trash to Treasure" do 30 kwietnia.
    Wszystkim wspierającym z góry dziękuję!
  • #11 18397103
    taxidriver1
    Poziom 14  
    Ocena: 46
    Odkopię ciut ale czy dodałeś oświetlenie? Jeśli tak może napiszesz ze dwa słowa co i jak właśnie dzisiaj doszedłem do wniosku, że brakuje mi podświetlenia freza.... I zaczynam sie zastanawiać jak to zrobić....
  • #12 18397562
    a_noob
    Poziom 23  
    Niestety oświetlenia jeszcze nie dodałem, za rzadko ostatnio z tego korzystam. Będę zakładał na pewno i tak jak wspominalem, będzie ukryte pod bazą. Jednak najprostsze rozwiązanie, to zastosowanie jakiejś małej, giętkiej lampki USB z klipsem, można sobie wtedy ustawić oświetlenie prosto w otwór bazy, widziałem tego typu patenty na filmach. Jak frezarka jest używana tylko do tego, to można wyciąć drugi otwór w bazie, tak aby światło wpadało z tyłu.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat tworzenia akrylowej stopy do frezarki górnowrzecionowej, co ma na celu ułatwienie frezowania i grawerowania małych detali. Użytkownicy wymieniają zalety i wady różnych materiałów, w tym PMMA (pleksi), który jest tani i łatwy w obróbce, ale może się rysować. Proponowane są różne metody oświetlenia, w tym umieszczenie diod LED w rowkach w stopie. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z używaniem frezarki Makita RT0700 oraz wskazówkami dotyczącymi konserwacji akrylowej stopy, w tym woskowaniem dla ochrony przed zarysowaniami. Wspomniano również o konkursach na platformie Instructables, gdzie autor projektu prosi o wsparcie głosami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA