Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Projektor LED NONAME - Takiej tragedii, to w życiu nie widziałem - made in China

CMS 21 Mar 2018 20:22 19008 76
phoenixcontact
  • Witajcie forumowicze.

Dzisiejszy artykuł powstał zupełnie z przypadku i jeszcze dziś rano nawet by mi do głowy nie przyszło, że będę miał wątpliwą przyjemność obcowania z tym wynalazkiem. No ale stało się, zupełnie niespodziewanie dostałem ten "cud techniki" w swoje ręce. Na szczęście całkowicie za darmo, bo gdybym dał za to coś, choćby jedno przysłowiowe piwo i to zwykłe koncernowe, nie wspominając nawet o czymś powyżej 3PLN, to prawdopodobnie nigdy bym sobie tego nie wybaczył :D. Przejdźmy zatem do obiektu tejże "recenzji", chociaż to raczej będzie antyrecenzja, bo jakoś nie mogę się doszukać jakiegokolwiek sensu czy celowości w produkcji tego badziewia.

Projektor LED NONAME - Takiej tragedii, to w życiu nie widziałem - made in China

Na dzień dzisiejszy, jest to wydatek niecałych 130PLN u Chińczyków lub ok. 170PLN plus wysyłka na Allegro. Kto ma czelność to sprzedawać, kto to kupuje... To pytania bez odpowiedzi. Znalazłem jednak na Allegro (bo chciałem porównać cenę polską z chińską), aukcję, w której bardzo szczery sprzedawca pięknie podsumował jasność tego projektora słowami "świeci jak świeczka", a ja od siebie dodam, że raczej taka mała tortowa, niż znicz z Biedronki na pierwszego listopada.
    Zadzwoniłem do niego i spytałem, czy nie ma nic przeciwko, abym posłużył się fragmentem jego aukcji w artykule. Wszak rzadko trafia się tak do bólu szczery sprzedawca. Zgodził się.

No ale skoro już wpadło toto w moje łapki, to opiszę wam, co potrafi i pokażę kilka fatalnych fotek, prezentujących obraz. :)

Zacznijmy od początku.

Urządzenie charakteryzuje się (tak przynajmniej głosi instrukcja) następującymi parametrami:
    - obraz generowany jest przez pojedynczą matrycę LCD o rozdzielczości 320x240 pikseli;
    - obsługiwana rozdzielczość Full HD, czyli 1920x1080 (nie wiem, nie wypowiadam się po tym, co zobaczyłem przy rozdzielczości 1024x768, wyższych już nie sprawdzałem);
    - źródło światła to nieznana "dioda LED", a konkretnie moduł COB;
    - napięcie zasilania 12VDC 2A;
    - jasność 48Lumenów/Luxów (tutaj producent sam się gubi, aczkolwiek jak by nie było, to obie wartości są wyssane z palca);
    - kontrast 300:1 (i to jest chyba jedyny parametr mający coś wspólnego z rzeczywistością);
    - obiektyw "F = 125", cokolwiek ma to oznaczać;
    - odległość projekcji 1,25m - 4m;
    - wejścia VGA/AV/USB/SD/HDMI;
    - wyjście słuchawkowe;
    - dwa głośniki 1W (tak naprawdę w środku jest jeden dwuwatowy - jeśli zawierzyć napisowi na magnesie - głośniczek);
    - żywotność "diody LED" 20.000 godzin (ale to bez znaczenia, bo projektor po zakupie i tak pewnie skończy w koszu na elektrośmieci, zanim dąży wyświecić choćby dziesięć godzin);
    - wymiary ustrojstwa to 127x127x57mm.

Dostajemy takie pudełeczko:
    Projektor LED NONAME - Takiej tragedii, to w życiu nie widziałem - made in China Projektor LED NONAME - Takiej tragedii, to w życiu nie widziałem - made in China
    Jak widać, producent nawet się nie kryje z żenującymi parametrami. Kryje się za to ze wszystkim innym, bo zarówno loga, jak i modelu czy tym bardziej numeru seryjnego szukać nam na próżno.

Projektor LED NONAME - Takiej tragedii, to w życiu nie widziałem - made in China Projektor LED NONAME - Takiej tragedii, to w życiu nie widziałem - made in China

Jak widać na zdjęciach, producent sam nie wie, jaką jasność ma ten "projektor". Na opakowaniu widnieje dumnie :) 48 Lumenów, tymczasem w instrukcji mamy podane 48Lux'ów :?: Zwróćcie też uwagę na podane przekątne ekranów. W jednym miejscu mamy 60", w innym 80", a jeszcze gdzieś indziej 100".

W tym pięknym pudełku (obrazek na nim to najładniejsze, co zobaczymy po zakupie - jeśli już ktoś naprawdę musi "to" zakupić), znajdziemy:
    - Zasilacz sieciowy 12V 2A (przynajmniej taką informację znajdziemy na tabliczce znamionowej) z "niepolską" wtyczką oraz przejściówkę "na nasze"

-Kabelek Audio/Video (composite)

- Pilota zdalnego sterowania (na podczerwień), mającego bardo słabe kąty działania.

- Instrukcję obsługi w języku angielskim i prawdopodobnie mandaryńskim (czyli chińskie krzaczki).

- No i oczywiście sam "prośmiechtor", naprawdę, nie mam już sumienia, nazywać tego czegoś mianem projektora.
    Projektor LED NONAME - Takiej tragedii, to w życiu nie widziałem - made in China Projektor LED NONAME - Takiej tragedii, to w życiu nie widziałem - made in China Projektor LED NONAME - Takiej tragedii, to w życiu nie widziałem - made in China
    Kratki wentylacyjne, od przodu i od góry to atrapy (to pewnie ten Virtually Sillent Cooling :P o którym mowa na pudełku). Widać też fatalne spasowanie obudowy. "Dekielek" na obiektyw, jest wykonany z jakiejś gumy, która bardzo chętnie zbiera kurz i błyskawicznie się nim obkleja. Od spodu widzimy dwie "kratki" od głośników stereo, nawet na pudełku jest informacja o GŁOŚNIKACH STEREO. Niestety w środku znajdziemy tylko jeden "głośnik" opisany jako 8Ohm 2W, w co oczywiście śmiem powątpiewać.

Tutaj jeszcze kilka zdjęć tego cuda techniki, a może techinki. :)
    Projektor LED NONAME - Takiej tragedii, to w życiu nie widziałem - made in China Projektor LED NONAME - Takiej tragedii, to w życiu nie widziałem - made in China Projektor LED NONAME - Takiej tragedii, to w życiu nie widziałem - made in China
    Jak widać, jak na takie maleństwo, ten "prośmiechtor", posiada całkiem sporo "wejść". O ile VGA i Composite to standard, a HDMI jest bardzo mile widziane, to wbudowany czytnik kart SD i port USB obsługujące odtwarzanie prosto z zewnętrznych nośników, jest raczej rzadko spotykanym "bajerem" w konwencjonalnych projektorach. Szczególnie czytnik kart.
    Na środkowym zdjęciu widać jedyne "nie virtualne" otwory wentylacyjne. Nie licząc tego, który udaje drugi głośnik :)D.

Pewnie chcielibyście zobaczyć, co ma w środku ten wynalazek. Przyznam, że mnie też niezmiernie to ciekawiło, bo mimo, że naprawą projektorów (takich prawdziwych) zajmuję się już blisko dwadzieścia lat, to z takim cudakiem nie miałem jeszcze do czynienia. Zajrzyjmy zatem do środka:

Po odkręceniu czterech wkrętów, oczom naszym ukazuje się coś, co z pewnością jest płytą główna (bo innej tu już nie znajdziemy). :D
    Przyznam, że jestem troszkę zdziwiony. Jeden scalaczek, a obsługuje te wszystkie wejścia, a do tego potrafi przeskalować 1920x1080 na 320x240. Wróćmy jeszcze do wejść. Żadne ze złączy nie jest mechanicznie przymocowane o obudowy. W przypadku gniazd D-Sub 15 i HDMI, do których z natury podłączamy grube i masywne przewody, jest tylko kwestią czasu, aż gniazda odpadną. Pół biedy, jeśli zostawią na miejscu ścieżki.

Zerknijmy zatem na optykę.
    Jak widać na pierwszym obrazku, jest to najprostsza możliwa konstrukcja.
    Mamy "mocnego LED'a, w formie modułu COB, o nieznanej mocy, oraz całkiem przyzwoitą soczewkę "kondenser". Całość jest przykręcona do niewielkiego radiatora, chłodzonego 40-milimetrowym wentylatorem zasilanym z napięcia 12V i nieposiadającym kontroli obrotów. "Moduł diody" ma również zabezpieczenie w postaci bimetalicznego termostatu produkcji Klixona.

W dalszej kolejności mamy zwierciadło optyczne, "łamiące nam światło" pod kątem 45°. Teraz światło trafia na pierwszą soczewkę Fresnela, po czym "przechodzi" przez matrycę i trafia na kolejnego Fresnela. Teraz zabarwiona już wiązka światła, odbija się od kolejnego zwierciadła optycznego i trafia na jednosoczewkowy obiektyw (tutaj nie jestem całkowicie pewien, bo mogą to być "aż dwie" soczewki sklejone ze sobą), żeby ostatecznie ukazać nam beznadziejny obraz (ja wiem, że kiedyś komputery miały taką rozdzielczość, ale ja osobiście w pierwszego Wolfensteina grałem już w 640x480 :)).
    Człowiek się rozmarzył, a tu trzeba pisać dalej.

Oto i źródło "wszelkiej światłości", a raczej jej braku. :)

Nadszedł czas na pogrzeb tego "prośmiechtora", czyli prezentacja obrazu.
    Przypominam, że "prośmiechtor" obsługuje rozdzielczość do 1920x1080, ale nie robiłem testów przy tak szalonej jak na możliwości tego czegoś rozdzielczości. Zaprezentuję wam obrazy testowe w rozdzielczości 1024x768 oraz ich porównanie z oryginałem. Przepraszam, za słabą jakość, niektórych fotek. :P To nie moja wina. :D

- Odległość ekran - obiektyw ~150cm
    - Przekątna obrazu ~30"
    - Jasność - niemierzalna :)

Żeby od razu nie rzucać przysłowiowych kłód pod nogi, zaprezentuję na początek wyświetlanie poszczególnych kolorów.
    Niestety Niebieski/Blue, gdzieś mi zaginął. Ale już na R,G i W, wyraźnie widać niedoświetlone narożniki.

Teraz czas na coś trudniejszego (przynajmniej dla naszego testowanego "prośmiechtora") - ekran startowy programu testowego Nokia Test.
    Obraz z "prośmiechtora" po lewej, obraz właściwy po prawej.

Dalej jest już tylko gorzej.
    Po lewej oryginalny obraz, po prawej wyświetlony przez "prośmiechtor"

A jak sobie "prośmiechtor" poradzi (nie poradzi) z testem ostrości?

Na koniec jeszcze kilka kolorowych obrazków, już bez porównywania. Bo po co?

Podsumowując. Po pierwsze, nie kupiłbym nigdy w życiu tego badziewia i Wam również odradzam ten zakup. Po drugie, projektorek bardzo mi się przyda, żeby szybko "gasić" klientów, którzy argumentują nieopłacalność naprawy prawdziwego projektora w cenie np. 300 złotych, "bo za 150 kupią sobie nowy i to ledowy" :D.
    To by chyba było na tyle, bo mimo usilnych starań, jakoś nie mogę się doszukać sensownego zastosowania tego "prośmiechtora". No może nadałby się do wyświetlania jakichś nieokreślonych kolorowych obrazów do uśpienia niemowlęcia.

Pozdrawiam.
    CMS

Cool? Ranking DIY
    About Author
    CMS
    Administrator of HydePark
    Zabawę z elektroniką zacząłem jeszcze zanim poszedłem do zerówki. Zaczęło się od lutowania cynowych ludzików, a zaraz potem wytrawiłem swoją pierwszą płytkę i zmontowałem nadajnik FM. Oczywiście pod czujnym okiem Taty elektronika. Zawodowo związałem się z naprawą elektroniki około roku 2000 i działam w tej branży po dziś dzień. Któregoś dnia, kilkanaście lat temu, trafiłem na portal Elektroda.pl i już tutaj zostałem, z czasem zyskując rangę moderatora, a następnie administratora, oraz pobocznie redaktora.
    Has specialization in: <SERWIS SZEROKO POJĘTY>
    CMS wrote 7632 posts with rating 2100, helped 192 times. Live in city Warszawa. Been with us since 2004 year.
  • phoenixcontact
    Anonymous
    Level 1  
    CMS
    Kolego, zapomnij o wyświetlaniu schematów itp. Weź sobie jakikolwiek schemat i przekonwertuj do rozdzielczości 320x240, a potem sam oceń.
    Jamnik-SX
    Level 10  
    Witam , na wstępie chciałbym dodać , że Nasz rynek ma być zalany towarami z Ch.. . Kiedyś na Aukcji kupiłem sześć żarówek ledowych po 2 z groszem za sztukę i wszystkie były wadliwe . Wszyscy wiedzą o kosztach ale nie wiedzą o jakości produktów . Widocznie jest w tym interes by sprowadzać elektrośmieci . W Polsce nic się nie opłaca po za zwożeniem odpadów . Ale co z tym dalej ? Autor postu poruszył ciekawy temat ... Ja swoje zdanie mam a Wy ? Pozrawiam .
  • phoenixcontact
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    @CMS No dobrze, jest ten ,,prośmiechtor" jaki jest za 170 złotych. Przy tej cene potraktował bym to jako zabawkę, nic więcej. Jaka cena taka jakość i takie parametry. Co do zaś ,,Chinskiej Reklamy'', zawsze traktuje ja z przymróżeniem oka. To jest produkt dla dzieci, by sobie kreskowki na scianie pokoju dziecinnego wyswietlały. :D I chyba to było zamysłem konstruktorów. I chwała im za to, że potrafili i jeszcze zmieścili się w cenie porcji surowej ryby z ryżem, czyli Sushi :D
    szymon122
    Level 38  
    www.tomtop.com/amp/p-v1438us.html
    Niewiele droższe a mamy rozdzielczość 800x480 oraz podobno 800 lumenów :p
    Ale projektor sam w sobie genialny w nocy jeśli chodzi o wyświetlanie godziny, wiadomości, temperatury, budzików, jako element inteligentnego domu jak znalazł tylko gdyby cena o połowę niższa to byłaby porównywalna z ceną wyświetlacza o takiej rozdzielczości (tylko przekątna ekranu trochę mniejsza :D )
    Zrób dla mnie kilka testów, stwórz w paint kilka tekstów plus coś na kształt zegarka (raczej tylko cyfrowy jeśli chodzi o rozdzielczość :D ) , może kolorowe będą bardziej wyraźne? Nic nie da się kompletnie zrobić jeśli chodzi o ostrość? Chyba jest ona jedynym problemem, cała reszta jest ograniczeniem spowodowanym zastosowaną matrycą, diodą LED a nie wynikała z błędu konstrukcji, bądź regulacji, w skrócie - da się to zrobić lepiej?
    Anonymous
    Level 1  
    dj_volt
    Level 25  
    Kraniec_Internetów wrote:

@CMS przy jakiej odległosci od ściany testowałeś?

Kolega CMS napisał chyba wyraźnie:
    Quote:
    - Odległość ekran - obiektyw ~150cm
    - Przekątna obrazu ~30"
    - Jasność - niemierzalna :).

Kilka miesięcy temu nawet się zastanawiałem nad tym "prośmiechtorem" ale postanowiłem poczekać i kupić większego potwora :)
    Anonymous
    Anonymous  
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    george2002 wrote:
    wymienić LCD na większej rozdzielczości dorzucić Rpi
    Bredzisz Waćpan jak Piekarski na Mękach :D . W tym projektorku poza może (?) wstawieniem mocniejszego LEDa i lepszego obiektywu, nie da sie zrobic nic. Osobiscie uważam, że wsadzili tam sporej mocy COBa, tak że lepszego źrodła swiatła nie bardzo da się znaleźć. Tam masę blasku :D właśnie jest tracone na lichej matrycy i dennej optyce. ( Latarka chińska przykładem, jak LEDy potrafią świecić )
    george2002

Level 21  
    Krzysztof Kamienski wrote:
    george2002 wrote:
    wymienić LCD na większej rozdzielczości dorzucić Rpi
    Bredzisz Waćpan jak Piekarski na Mękach :D . W tym projektorku poza może (?) wstawieniem mocniejszego LEDa i lepszego obiektywu, nie da sie zrobic nic. Osobiscie uważam, że wsadzili tam sporej mocy COBa, tak że lepszego źrodła swiatła nie bardzo da się znaleźć. Tam masę blasku :D właśnie jest tracone na lichej matrycy i dennej optyce. ( Latarka chińska przykładem, jak LEDy potrafią świecić )

No nie do końca się zgodzę bo już nie raz na elektrodzie widziałem projektory DIY i jedyne co Mnie waliło po oczach to obudowa a tutaj bez problemu można wsadzić LCD z lepszą rozdzieczością i LED np cree XM-L czy T-6 i Rpi ale co ja się tam znam :)
    theded
    Level 14  
    Zamówiłem ostatnio lampę z chin, ale do prawdziwego projektora. Oryginał z modułem 1200, najtańsze lampy dostępne w kraju 400, za chińską dałem 70zl. Ciekaw jestem jak to się sprawuje. Obstawiam za tą za 400 = ta za 70. Regeneracja lampy 350. Dam znać jak z jakością gdy ja otrzymam. Może w ten sposób można się ratować majfrendami.
    Anonymous
    Anonymous  
    shizy
    Level 22  
    Mictronic wrote:

Projektor posiadam i na codzień oglądam na nim telewizje. Obraz jak za ta cene jest bardzo dobry oraz jasny. Da się nawet poprzeglądać facebooka, ale polecam bardziej do filmów/ obrazów gdzie ostrość nie jest tak wymagana. Jakiś czas temu były do dostania w biedronce za kwote ok 300zl.

Rozbierał ktoś tego biedronkowego czy klona celem wyczyszczenia z kurzu, który ma tendencję wchodzenia do optyki?
    CMS
    To jest produkt dla dzieci, by sobie kreskowki na scianie pokoju dziecinnego wyswietlały.

Niestety w mojej ocenie, nawet do tego celu się nie nadaje.

Bogdan K wrote:
    Kolejny raz nasz Kolega CMS pochwalił się swoim nowym zakupem, wciskając nam że niby go dostał. O matko jak trzeba być zdesperowanym człowiekiem aby kupować takie tandety.

Nie znasz mnie więc nie oceniaj.
    Czuję się obrażony Twoją wypowiedzią. Może nie bezpośrednio, ale nazwałeś mnie właśnie idiotą.
    Podaj mi kolego chociaż jeden sensowny powód, dla którego ktoś, kto pracuje od wielu lat w serwisie projektorów i ma o nich sporą wiedzę, do tego posiada w domu 5 (słownie, pięć) różnych PRAWDZIWYCH projektorów w tym FullHD (4K jeszcze się nie dorobiłem) miałby kupować ten badziew, mając świadomość że to jest badziew i jednocześnie nie będąc idiotą?

Historia tego prośmiechtora jest taka, że wszedł klient, położył pudełko na stole i zaczął je otwierać zaczynając (jak to w takich przypadkach często bywa) rozmowę od słów, "czy to się opłaca". Zgodnie z prawdą, odparłem, że nie opłaca mu się nawet wyjmować go z pudełka. Po krótkiej rozmowie, klient oddał mi cały komplet w prezencie. Projektor jest uszkodzony i wyłącza się po kilku minutach pracy.

Jak nie lubisz czytać moich artykułów, to przymusu nie ma.

Kraniec_Internetów wrote:
    oznacza ogniskową soczewki obiektywu, a że obiektyw jest stały, to teoretycznie najlepszą ostrośc uzyskasz przy 1.25m od ściany.

Obiektyw nie jest stały. Jak byś sobie wyobrażał regulację ostrości przy zmianie odległości od ekranu? Obiektyw działa tutaj tak jak w rzutniku slajdów. Czyli cały porusza się w nagwintowanym tubusie.
    Ma jednak tak koszmarne luzy, ze nie da się ustawić jednolitej ostrości na całej powierzchni obrazu.

szymon122 wrote:
    Zrób dla mnie kilka testów, stwórz w paint kilka tekstów plus coś na kształt zegarka (raczej tylko cyfrowy jeśli chodzi o rozdzielczość :D ) , może kolorowe będą bardziej wyraźne?

Przygotuj pliki i podeślij.
    sanfran
    Network and Internet specialist
    CMS, nie przejmuj się głupimi komentarzami, a zwłaszcza od osób, które próbują liczyć twoje pieniądze. Twoje prezentacje są bardzo fajne i można się wiele z nich dowiedzieć.

A odnośnie tego maleństwa, czy jest on głośny podczas pracy?
    Zastanawiam się nad czymś do wyświetlania mgławic (wiem, ze pojedynczych gwiazd mi to nie odda, ale na zamazane mgławice będzie w sam raz) na suficie w ciemnym pokoju.
    Jaro
    Level 27  
    Koszmarna jakość obrazu i niedoświetlone rogi to efekt stosunkowo sporej matrycy (tak "na oko" to ma chyba ok 3") i akrylowej optyki, szczególnie fresneli. Ile by nie wydalił z siebie COB to na ekran może trafia 10% światła. Widziałem zastosowanie podobnego projektora na biwaku, ktoś wyświetlał z podobnego projektora wyposażonego w tuner DVB-T obraz na ścianie domku holenderskiego, osobiście domowych zastosowań dla takiego cuda nie widzę. Przy rozdzielczości 320x240 widać każdy piksel a nawet jego budowę o ile konstruktorzy nie zamaskują tego efektu badziewną optyką.
    czarnokurz

Level 12  
    ........ja mam taką koncepcję ........kupując taki świecznik wykorzystać do obrazowania godziny i pogody .....zamiast tandetnego rzutniczka z zegarków ustawianych na stoliczkach "nocnych" :)
    Anonymous
    Anonymous  
    CMS
    Piotrus_999 wrote:
    Kupując wyrób za 120zł

Powtarzam ponownie, dostałem ten projektor ZA DARMO.

Piotrus_999 wrote:
    oczekujesz parametrów za 5000

Nie oczekuję.

Gdybym zakupił ten projektor, to oczekiwałbym przynajmniej obrazu na którym coś widać. Na przykładzie zielonej i białej siatki widać, że obraz jest kompletnie nieczytelny. A to tylko 1024x768, strach pomyśleć jak by to wyglądało w 1920x1080.

Porównanie do samochodów jest nie na miejscu. Bo samochodem za 30.000 czy nawet za 3000 da się jeździć, a tego obrazu nie da się oglądać.
    Anonymous
    Anonymous  
    CMS
    Przecież to nie jest porównanie z prawdziwym projektorem tylko opis, tego co zobaczyłem.

Piotrus_999 wrote:

Recenzująć wino za 5 zł raczej nie będziesz doszukiwać się nuty wyjątkowego rocznika szlachetnych winogron rosnących na południowych stokach tylko w jednej winnicy we Francji - bo na pewno tego nie znajdzesz, ale napiszesz że daje się wypić bez paroksyzmów, po trzech kieliszkach głowa Cię nie rozbolała itd.

Posługując się tą analogią, mógłbym powiedzieć "da się wypić, przy pierwszych łykach nawet nie pojawia się odruch wymiotny. Ale po wmuszeniu w siebie całej butelki nie ma żadnego efektu, poza niesmakiem w ustach" :).

Tyle, że na gleborzucie za 5PLN nie jest napisane, że jest to wytrawny aperitif. Teraz przewiń na początek strony i zerknij na obrazek na pudełku. Mam wrażenie, że obiecuje znacznie więcej niż zobaczyłem.
    Tyle, ze ja się spodziewałem jak będzie wyglądał obraz z tego projektora. Podejrzewam, jednak, że większość nabywców spodziewa się, że zobaczy taki obraz jak na pudełku i z pewnością nie będą zadowoleni po uruchomieniu.
    teofil111
    Level 13  
    Czego można się spodziewać za "psie pieniądze ". Zapewne znajdą się nabywcy tego czegoś ale sam osobiście z takimi klientami co do ew. usług nie chciał bym mieć nigdy do czynienia, kwestia mentalności. Nie będę tu odkrywczy jeśli napisze, że dotyczy to generalnie różnych produktów AGD/RTV obecnie sprzedawanych.
    Chrusta
    Level 22  
    Rzeczywiście tandeta... Faktycznie, jeśli kosztowałoby to max. 30-40zł, to mooooooże pokusiłbym się o zakup, np. jako bajer na małej imprezie - taki bardzo "biedny" odpowiednik laserowego projektora RGB. Chociaż z tego co widzę, to czerń też ma bardzo kiepską.

Czy nawet manewrując obiektywem, nie da się uzyskać ostrości na całym obrazie? Zawsze można kombinować z jakimiś dociskami czy coś, coby nie latało jak Ż.. po pustym sklepie ;). Lepsze to niż wywalić w kubeł.

Parę lat temu widziałem na allegro, i nawet zastanawiałem się nad zakupem, projektor LED za 300zł. Niestety totalnie nie pamiętam co to był za model, ale wg. filmów na youtube miał obraz jak żyleta, jasny, ostry, kolory ładne, choć trochę cukierkowe. Przydał by się jakiś test takich tanich projektorów, chociażby do takich celów jak koledzy wymienili wyżej - zegarek, wiadomości, itp. ;)
    Anonymous
    Level 1  
    CMS
    bialy20 wrote:
    Czy jest możliwość, że to uszkodzenie rzutuje na jakość wyświetlanego obrazu?

Projektor ma uszkodzony układ sterujący, a raczej załączający wentylator, dla tego się przegrzewa i wyłącza. Też mi przyszło do głowy, że przegrzany COB, może nie dawać z siebie wszystkiego. Po zasileniu wentylatora z zewnątrz, projektor pracuje poprawnie, ale jasności nie przybyło.
    Nie chce mi się nawet szukać przyczyny niedziałania wentylatora. Do pokazania jak słabo świeci, wystarczy te parę chwil, zanim się wyłączy.