Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Regulator solarny MPPT SR-MT 2430 uszkodzony

Komisarz_L 21 Mar 2018 21:04 1560 6
    Komisarz_L
    Level 14  
    Witam serdecznie forumowiczów. Mam problem z solarnym regulatorem MPPT. Spalił się gdy obciążyłem za mocno akumulatory. Najprawdopodobniej spalone są MOSFETY (chińskie) Czy ktoś zna ich parametry. W załączeniu fotki płytki i mosfeta. Do śrubek na płytce podłączona jest cewka. Kontroler działa, tylko nie ładuje ;(. Oznaczenia na tranzystorach T2500 GV3Y15
    Kwazor
    Level 32  
    Pytania :
    Jakie moc Paneli / napięcie systemu bateryjnego ?

Jeśli mosfety poleciały ( narazie to strefa domysłów czy to N czy P )
    Jak N to IRFB 4227 ma wystarczający zapas napięciowy i pradowy.
    Komisarz_L
    Level 14  
    Napięcie wejścia do 150 v, prąd max do 30A. Akumulator 12 V lub 24 V
    Kwazor
    Level 32  
    Co miałeś podłączone( moc i napięcie systemu bateryjnego )... parametry regulatora znam bo widziałem ten model.
    Komisarz_L
    Level 14  
    1,5 kW w panelach ok 33V a do akumulatora była podłączona przetwornica. Przetwornice obciążyłem ok 1 kW. Wyskoczył błąd E03 - przeciążenie i przestało ładować.
    Kwazor
    Level 32  
    Primo : instrukcji nie czytałeś na bank.
    DUO : Mosy są padnięte bo przeciążyłeś go 2 RAZY !!! ( jak nie 4 dla 12V)

Matma 24V x 30A ( tylko że to dla prądu na wyjściu ) 720W dla 12V 360W.

Czyli MOC paneli a nie ich prąd,,,

Gdybyś miał moc paneli zgodną z instrukcją nic by sie nie stało... a teraz to troche pracy będzie ( szkoda że mam zawalone najbliższe 3 tygodnie to byś podskoczył na naprawe )
    Komisarz_L
    Level 14  
    Tak Wiem, instrukcje też czytałem. Tylko nie spodziewałem się takiego efektu. Przez 2 lata nic się nie działo. Do paneli jest jeszcze podłączony drugi MPPT (20) który doładowuje drugi zestaw akumulatorów (załączany pryz braku napięcia sieciowego - taki UPS). Takie rozwiązanie było zastosowane dla bardziej pochmurnych dni - efektywniejsze ładowanie dla off-girda. No ale niestety... Regulator mogę podrzucić do naprawy i poczekać 3 tygodnie. Akumulator 24V.