Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Peugeot 207 1.4 hdi - Wymiana sprężyny zawieszenia- kolumna mcpersona a zwrotnic

jw2010 22 Mar 2018 20:11 1824 2
    jw2010
    Level 6  
    Witam
    Mam pytanko odnośnie wymiany sprężyny, a ściślej mówiąc etapu wyjęcia kolumny mcphersona ze zwrotnicy. Bo jedyne co na ten temat znalazłem to dotyczyło samochodów, które miały jeszcze dwie śruby trzymające zwrotnicę, a u mnie takowych nie ma. Stąd moje pytanie czy w tym modelu również jest możliwość wyjęcia kolumny ze sprężyną ze zwrotnicy bez jej całkowitego rozbierania czy inaczej nie da rady, bo ok. 4cm w ogóle nie chce zejść. Bardzo proszę o podpowiedź i pomoc. Z góry dziękuję.
    Pozdrawiam
    milejow
    Level 43  
    Masz kolumnę wsuwaną w zwrotnicę, albo wysuwasz ją ze zwrotnicy (będzie ciężko i niewygodnie potem złożyć) albo wymontowujesz kolumnę razem ze zwrotnicą, więcej roboty ale o wiele łatwiej potem wszystko złożyć do kupy.
    wiki14tm
    Level 11  
    niestety w tych peugeotach ciężka sprawa (w porównaniu do innych marek) generalnie z podnosnikiem nie ma problemu :P ja podstawiam kobyłke pod końcówke i wybijam sworzeń wahacza bo wahacz jest tak zbudowany ze bez użycia bardzo długiej rury albo tak jak ja kobyłki pod końcówkę w celu ściśnięcia spręzyny nie da rady wysunąć sworznia ale najwygodniej wyjąć mcpersona ze zwrotnicą tak czy siak