Trochę tak nie do końca jest jak pisze kolega winiar2014 czy tam winiar777.
VPN jako wirtualna sieć chroni Ciebie, a dokładnie Twój numer IP komputera przed identyfikacją jakie dane przeglądasz i pobierasz, łączysz się ze stronami po przez podstawiony adres IP. Niewiele to da przy obecnej sytuacji. Techniki na włamy na Fb są różne: phishing, sniffing, bądź brute force. Jeżeli już się włamują to zmień hasło na Fb, później na INNE do poczty która jest połączona z kontem Fb. To zwróci Ci prywatność ale jak sam nie zadbasz o nią to sytuacja się powtórzy. Phishin to rodzaj ataku polegający na wysyłaniu fake maila a ofercie, która cię zainteresuje do takiego stopnia, że otworzysz załączony do niej plik np.: pdf, on otwiera tylną furtkę dla innego komputera z pełnym dostępem. Sniffing to rodzaj podsłuchiwania danych jakie przesyłasz do routera, z tego poziomu 'hackingu' mogą przejmować Twoje dane, możesz tego uniknąć stosując zasadę samodyscypliny, czyli NIE BĘDĘ WCHODZIŁ NA STRONY Z SZYFROWANIEM BASIC (np.: HTTP, POP3, IMAP, FTP). Brute force hmmmm, to jest prędzej metoda do złamania hasła słownikiem. Znając Twojego maila można złamać hasło do niej, prosty program do generowania haseł i wprowadzający je do pola ładowania: password. Jak masz hasło: stasio11 to masz 8 godzin prywatności (dla 8 znaków tak wypada) . Musisz zastosować nowe SILNE hasła, mające po 20 znaków (z przesadą). Moje hasło do routera ma 18 znaków (roottruewy3malosci). Im więcej znaków tym więcej do liczenia dla komputera, dobrym przykładem jest tutaj matematyka: silnia. Łamanie takiego hasła jest układanką wszystkich znaków na wszystkich możliwych miejscach, jak dasz hasło 5-znakowe to mamy 1x2x3x4x5=120 różnych kombinacji - dla komputera jest to 5 minut (pomijam, że na miejscu każdego znaku są wszystkie liczby alfabety i cyfry od 0-9 oraz znaki specjalne), ale dla stasio11 jest to 40320 kombinacji, a daj hasło o 20znakach (2432902008176640000 kombinacji*). Jeżeli mają Twój numer telefonu, dzwonią do Ciebie w pracy i uwzględniasz to, że pisałeś paru osobą na Fb(czyli, że ich podejrzewasz) napisz im wszystkim, że zmieniłeś pracę na jakąś inna, jak się telefony w pracy urwą to masz wachlarz podejrzanych. Możesz tez iść na policję, w sprawie uciążliwych telefonów, niech sprawdzą biling i miejsce dzwonienia oraz tożsamość osoby(właściciel karty sim). Opis ten jest powierzchowny i zwracam się teraz do całości postu, jest wiele innych metod, opisałem te, które można przeprowadzić w domowych warunkach i dla fanu, są zaś metody bardziej inwigilacyjne które podchodzą już pod o wiele poważniejsze sprawy jak np.: zlecenie szantażu.
Jak masz jakieś poważniejsze pytania to napisz do mnie prywatnie.
Pozdrawiam
Widzę, że sporo osób odwiedza ten wpis, zapraszam zatem do mojego pierwszego artykułu (w przyszłości będzie drugi, bardziej zaawansowany):
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3630465.html
Jeżeli ktoś będzie chciał uzyskać więcej informacji lub zapytać się o radę, zapraszam na priv, zawsze pomagam w miarę możliwości