Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Excel - funkcja JEŻELI w grafiku pracowniczym z różną normą godzin pracy

kpt.adasko 23 Mar 2018 07:42 15012 30
    kpt.adasko
    Level 6  
    Cześć,

mam pytanie i prośbę o pomoc związaną z Excelem, a głównie z funkcją JEŻELI (chyba, że mój problem da się rozwiązać inną funkcją). W załączniku znajduje się grafik pracowniczy. Zmiany są głównie po 12 godzin, gdzie 1 oznacza zmianę dzienną, a 2 - nocną, dlatego w rubryce godzin pracy znajduje się powtarzająca się 30-31-krotnie (w zależności od miesiąca) funkcja JEŻELI, która w końcu się sumuje i daje konkretny wynik. Jednak jak możecie zauważyć, chciałbym dorzucić do tego planu zmiany 8-godzinne oraz móc wpisywać, np. 4 godziny pracy za szkolenie itp. Czy istnieje jakaś funkcja, która pogodzi ze sobą wszystkie te czynniki?

PS. Szukałem na forum podobnych problemów, które pozwoliłyby mi pomóc rozwiązać mój, jednak zwyczajnie ich nie znalazłem.

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam,
    Adaśko.
    kpt.adasko
    Level 6  
    tadkli9743 wrote:
    Witaj

Spróbuj tak.

Pozdrawiam

Cześć, dziękuję za odpowiedź.

Widzisz, właściwie chodzi mi o to, żeby jak będzie wpisane 1 lub 2, liczyło mi 12 godzin, a w pozostałych, jak będzie wpisane cyfra 4, 6, czy 8, liczyło jako 4, 6, czy 8 godzin. Bo jeśli sumując w wierszu Pracownik 3, siedem zmian po 8 godzin, wychodzi 56 godzin pracy, a stosując zastaną funkcję, mnoży 7 zmian razy 12 godzin. Podobnie jest w zaproponowanej przez Ciebie funkcji. Jeśli chciałbym wpisać dla tego pracownika dodatkowe służby, np. 1, czyli zmiana dzienna 12 godzin, czy 4, czyli 4 godziny pracy, każda zmiana będzie wynosić 12 godzin. Da się to jakoś ogarnąć?

Pozdrawiam,
    Adam.
  • Helpful post
    tadkli9743
    Level 24  
    Witaj

W Twoim załączniku cyfra 8 liczona jest jako 1 dlatego zaproponowałem takie rozwiązanie.

Pozdrawiam
    kpt.adasko
    Level 6  
    tadkli9743 wrote:
    Witaj

W Twoim załączniku cyfra 8 liczona jest jako 1 dlatego zaproponowałem takie rozwiązanie.

Pozdrawiam

No właśnie wiem, ale w Twoim załączniku cyfra 8 jest liczona jako 12. Dla mnie chodzi o to, czy istnieje taka funkcja, w której cyfry 1 i 2 będą liczone jako 12, a pozostałe, np. 4, 8, 12 jako 4, 8, 12.

Pozdrawiam,
    Adam.
    kpt.adasko
    Level 6  
    Prot wrote:
    kpt.adasko wrote:
    czy istnieje taka funkcja, w której cyfry 1 i 2 będą liczone jako 12, a pozostałe, np. 4, 8, 12 jako 4, 8, 12

Tak tego typu jak na zrzucie:

Stary, jesteś Wielki! :) Wielkie dzięki za pomoc, wszystko cacy działa! :)

Pozdrawiam!
    ikarus78
    Level 19  
    Witam, przepraszam ale sie podepne, mam takie cudo jak w zalaczniku do zliczania godzin. Zmiany mamy 24 godzinne i zalezy mi na tym zebym cokolwiek wpisal wychodzilo 24h. Wyjatkiem ma byc W i X (to juz jest - chcialbym dodac jeszcze U) Natomiast chcialbym jeszcze dodac jedna funkcje - zeby po wpisaniu 12 i 10 i 8 doliczalo taka wlasnie ilosc godzin (znaczy 12=12h a 10=10h i 8=8h). Miloby bylo gdyby ktos kto ma pojecie o Exelu to zrobil a jeszcze milej gdyby wyjasnil mi gdzie tego szukac na przyszlosc jakby doszly jakies inne godziny.
    ikarus78
    Level 19  
    Niestety po zmianie liczy mi wszystko za 8 godzin ;-) no nic, chyba pozostanie mi jednak liczyć ręcznie.
    kabusia
    Level 11  
    witam

Chciałem zrobić grafik na dwie zmiany po 12h, dniówka 1, nocka 3, ale czasami w miesiącu nie na pełnych 12 tylko wyskakuje 8h lub 4h. Mam pytanie ponieważ zamiast pisać tą całą formułkę można to jakoś zrobić na takiej opcji jak Dynamicznie nazwane zakresy, robi się tabelkę i dane są przypisywane, ale u mnie poszło coś nie tak ponieważ 8h liczy za 16h, a 4h liczy jako 8h.
    Poszukuje jakieś podpowiedzi co powinienem poprawić.

Oczywiście plik jeszcze do małych modyfikacji.
    kabusia
    Level 11  
    Wielkie dzięki za pomoc, wszystko działa! :)
    Myślałem ze excel będzię rozróżniał kolory ale chyba byłem w błędzie. muszę sie douczyć :))))
    Pozdro.
    lemur136
    Level 7  
    PROT pomóż
    Witam
    Skorzystałam z Twojej podpowiedzi na temat grafiku dla kpt.adasko z 24 marca 2018 r. ale ja mam jeszcze w grafiku litery N które chce eby były liczone jako 8 godzin bo to sa urlopy. Wpisałam analogicznie do Twojej podpowiedzi formułę czyli + SUMA.ILOCZYNÓW(--(E4:AI4=N);$E$28:$AI$28 i niestety nie liczy.
    Proszę podpowiedz
    Zbych034
    Level 39  
    Po co w formułach liczysz dwa razy warunek ......=3?
    I jak odwołujesz się do zmiennej N musisz wziąć ją w "" czyli ...="N"
    lemur136
    Level 7  
    Bingo. Dziekuję Prot i Zbych 034. Pozdrawiam
    kabusia
    Level 11  
    Witam

Dzięki podpowiedziom kolegów stworzyłem szablon grafika i udostępniam go, być może komuś może się przydać.

Do kolegi Prot, jednoznaczne oznaczenia się u mnie nie przyjęły ze względu na dość długą tradycję oznaczeń 8, 1, 3, więc troszeczkę oszukałem "system" i w kolumnie D do oznaczeń dopisałem dodatkową kolumnę która jest niewidoczna, a są tam wpisane godziny przez pół dla oznaczeń niejednoznacznych. Dzięki takiemu zabiegowi godziny są zliczane odpowiednio.
    marjust7
    Level 2  
    WITAM
    Potrzebuje grafik na pracę zmianową 12h dla pracowników DPSu , może ktoś jest na tyle dobry w EXelu żeby to zrobić
    praca od 7do 19 i 0d 19 do 7
    grafik najlepiej dla 7 pracowników.
    Wiem że o dużo proszę ale może znajdzie się jakaś dobra i zdolna dusza:}
    Zbych034
    Level 39  
    Może załącz plik określający co chcesz uzyskać.
    marjust7
    Level 2  
    [img-0] Excel - funkcja JEŻELI w grafiku pracowniczym z różną normą godzin pracy

Chodzi mi o coś takiego każdy z pracowników ma swój numer.
    marjust7
    Level 2  
    Do tworzenia grafiki najlepiej w połączeniu z podliczeiem godzin pracy rannych popołudniowych i nocnych oraz zwolnień urlopów opiek okolicznościówek
    Coś takiego sobie wymarzyłem 😅🤔😅
    Zbych034
    Level 39  
    Funkcja licz jeżeli powinna załatwić sprawę.