Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Amplituner Onkyo 676 - wyłączył się, pokazuje komunikat

dabal03 25 Mar 2018 12:28 4881 14
    dabal03
    Level 10  
    Mam problem z amplitunerem Onkyo 676. Dopiero kupiłem sprzęt razem z głośnikami Taga Harmony 606. Testowałem głośność sprzętu. Wcześniej słuchałem do 94, (można podgłośnić do 100) i było ok. Wczoraj słuchałem do 83 i amplituner wyłączył się. Nie śmierdzi nic, a po włączeniu pojawił się komunikat NG:LCRSLSRBLBR. Po włączeniu jest najpierw volume 83, a po chwili pojawia się ten komunikat. Pilot nie działa, a resetowanie amplitunera nic nie pomogło. Czy wina może leżeć po stronie zbyt cienkich kabli? Amplituner był bardzo gorący, ale nie było dymu ani też nie śmierdział. I co mogło się stać?

Dodano po 41 [minuty]:

dodam jeszcze, że bas był zmniejszony -8db, a w menu ustawieniach zmnieniłem głośność ze 100 na maksymalnie 90, czy może to przez tą zmianę? Wydaje mi się , ze amplituner się przegrzał i został zablokowany. Piosenka była dosyć krzykliwa i nie wiem, czy to przez nią?
    Wojtek(KeFir)
    Level 42  
    Podaj dokładny model, to jest TX-DS czy jakiś inny? NG to rodzaj błędu, dalej masz oznaczenia kanałów w których ten błąd wystęmpuje: Left Center Right SideLeft itd.

https://elektrotanya.com/onkyo_tx-nr676.pdf/download.html

Tu masz instrukcję, tam jest opisane dokładnie jak resetować błąd.
    dabal03
    Level 10  
    Wojtek(KeFir) wrote:
    Podaj dokładny model, to jest TX-DS czy jakiś inny? NG to rodzaj błędu, dalej masz oznaczenia kanałów w których ten błąd wystęmpuje: Left Center Right SideLeft itd.

TX-NR676E

Dodano po 3 [minuty]:

dabal03 wrote:
    Wojtek(KeFir) wrote:

TX-NR676E

były podłączone dwie kolumny, front lewy i prawy, podłączenie było dobre plus do plusa minus do minusa i nic nie wystawało,

Dodano po 14 [minuty]:

Wojtek(KeFir) wrote:

https://elektrotanya.com/onkyo_tx-nr676.pdf/download.html

Tu masz instrukcję, tam jest opisane dokładnie jak resetować błąd.

instrukcja jest po angielsku, a co dokładnie mam zrobić?
    Wojtek(KeFir)
    Level 42  
    Owszem, instrukcja jest po angielsku.

Wciśnij enter, to pokaże rodzaj błędu.
    misiek1111
    Level 32  
    Odłącz kable głośnikowe od amp. i sprawdź czy błąd zniknął.
    dabal03
    Level 10  
    misiek1111 wrote:

robiłem to już i to nic nie dało dalej jest błąd, wszystko odłączyłem i podłączyłem na nowo, sam amplituner bez głośników też wyświetla ten błąd

Dodano po 59 [sekundy]:

dabal03 wrote:
    misiek1111 wrote:

robiłem to już i to nic nie dało dalej jest błąd, wszystko odłączyłem i podłączyłem na nowo, sam amplituner bez głośników też wyświetla ten błąd

jak włączam amplituner jest tylko volume 83 i później pojawia się błąd

Dodano po 15 [minuty]:

dabal03 wrote:
    misiek1111 wrote:

Dodano po 59 [sekundy]:

dabal03 wrote:
    misiek1111 wrote:

jak włączam amplituner jest tylko volume 83 i później pojawia się błąd

nie mam pojęcia już co się mogło stać
    Freddy
    Level 43  
    Masz opisany sposób TUTAJ
    Wojtek(KeFir)
    Level 42  
    No przecież wyraźnie jest napisane, że masz "Protect I" co oznacza, że jest załączone zabezpieczenie nadprądowe.
    Zastanawiam się, dla czego ciągle masz podłączone głośniki. W tej sytuacji może to tylko doprowadzić do pogorszenia sytuacji. Gałkę głośności skręć na minimum, to takie oczywistości są.

Przeszedł całą diagnostykę, czyli co dokładnie zrobił? Jakie funkcje uruchomiłeś?

Spaliłeś jakiś głośnik i dla tego wchodzi zabezpieczenie. Po potwierdzeniu błędu i wykonaniu czyszczenia procesor znów puszcza diagnostykę. Jak miałeś podłączone głośniki to znowu złapał ten sam błąd.
    dabal03
    Level 10  
    Wojtek(KeFir) wrote:
    No przecież wyraźnie jest napisane, że masz "Protect I" co oznacza, że jest załączone zabezpieczenie nadprądowe.
    Zastanawiam się, dla czego ciągle masz podłączone głośniki. W tej sytuacji może to tylko doprowadzić do pogorszenia sytuacji. Gałkę głośności skręć na minimum, to takie oczywistości są.

Przeszedł całą diagnostykę, czyli co dokładnie zrobił? Jakie funkcje uruchomiłeś?

Spaliłeś jakiś głośnik i dla tego wchodzi zabezpieczenie. Po potwierdzeniu błędu i wykonaniu czyszczenia procesor znów puszcza diagnostykę. Jak miałeś podłączone głośniki to znowu złapał ten sam błąd.

zrobiłem po kolei to co jest zapisane na stronie jaką mi podałeś http://forum.onkyousa.com/viewtopic.php?p=39757, głośniki były odłączone i sprawdziłem je na wieży, działają

Dodano po 4 [minuty]:

dabal03 wrote:
    Wojtek(KeFir) wrote:

zrobiłem po kolei to co jest zapisane na stronie jaką mi podałeś http://forum.onkyousa.com/viewtopic.php?p=39757, głośniki były odłączone i sprawdziłem je na wieży, działają

gałki głośności nie można skręcić na minimum, nie działa po włączeniu jest tylko volume 83 i tyle, w żadną stronę nie można jej przekręcić, a pilot od amplitunera również nie działa
    Wojtek(KeFir)
    Level 42  
    OK, jasna sprawa. Rozumiem, że trzymając enter wcisnąłeś "on/standby" i co się stało? Wyłączył się czy zaczął robić diagnostykę? Jeżeli po tym wszystkim dalej pokazuje błąd no to jest spalone coś i raczej tylko serwis.
    dabal03
    Level 10  
    Wojtek(KeFir) wrote:
    OK, jasna sprawa. Rozumiem, że trzymając enter wcisnąłeś "on/standby" i co się stało? Wyłączył się czy zaczął robić diagnostykę? Jeżeli po tym wszystkim dalej pokazuje błąd no to jest spalone coś i raczej tylko serwis.

zaczął robić diagnostykę i na nowo pokazał się błąd
    Wojtek(KeFir)
    Level 42  
    No to bezsprzecznie dowodzi, że jest fizyczne uszkodzenie w końcówkach mocy. Natomiast faktycznie bardzo mało prawdopodobne, żeby wszystkie kanały tak naraz umarły. Prędzej spodziewał bym sie jakiego uszkodzenia samego układu zabezpieczeń. Ale tutaj już musi się wypowiedzieć jakiś elektronik który wykona niezbędne pomiary.
    Freddy
    Level 43  
    Wojtek(KeFir) wrote:
    Prędzej spodziewał bym sie jakiego uszkodzenia samego układu zabezpieczeń.
    ... albo zasilacza końcówek mocy :)