Witam.
Uszkodzeniu uległa płyta Melecs 5560011645 EPW65871 w pralce Siemens WM10E37RPL/25. Potrzebuję pomocy w rozpoznaniu elementu ze zdjęcia. Mi wyszło, że jest to dławik 100nH. Niestety po wymianie dławika, 2 kondensatorów i układu TNY264GN uszkodzeniu uległ dławik, kondensator 10µF/400V i dioda obok niego.
Hmm... to by mogło wyjaśnić ten błysk Uznałem, że są tam kolory: brązowy czarny, srebrny i złoty - w przypadku dławika 100nH. Znajdę taki rezystor jak piszesz. (tylko kolory na 100Ω powinny być: brązowy, czarny i brązowy, a tam są kolory: brązowy, czarny i albo szary albo srebrny).
---
Znalazłem na portalu aukcyjnym taki rezystor jak piszesz i nawet się kolory zgadzają z moim chociaż tego nie czaje za bardzo.
Dziękuje za pomoc.
a tam są kolory: brązowy, czarny i albo szary albo srebrny
Tym niemniej to ja mam 100% racji, a nie Ty (wyblakłe kolory na skutek przegrzewania w zależności od składu i podłoża farby) to dla mnie chleb powszedni Natomiast jak dasz nieodpowiedniej jakości rezystor czyli nie taki jak był to sytuacja wkrótce się pojawi ponownie
Proszę o niepisanie na PW czy E-mail jeśli szukasz pomocy natury technicznej... Odpowiedzi nie oczekuj, a od tego jest tylko forum. Dnia 29.03.2014
Dlatego to Ty jesteś moderatorem a nie ja Z zamknięciem tematu jeszcze się wstrzymajmy aż przyjdzie mi rezystor i dioda GP10T. Znalazłem temat, że zamiennikiem może być dioda 1N4007 i taką kupiłem. Do tego wymienię kondensator 10µF/400V i nie wiem czy mógł się zjarać stabilizator TNY264GN (nie widać uszkodzeń). Mam jeszcze jeden w zapasie to może też podmienię.
Gdzieś mam zwarcie ale nie mam pojęcia gdzie. Wymieniłem oba kondensatory, diodę GP10T (1N4007), rezystor 100Ω 2W i układ TNY264GN. Niestety po wybraniu programu od razu pali rezystor 100Ω.
Witam.
Mam podobny problem z plytka w opisie. W załączniku zdjęcia pralka to Bosch WAE2046FPL. Objawy są takie, że podczas prania pralka traci zasilanie lub działa jakieś zabezpieczenie, wyłącza się wszystko wyświetlacz, przyciski nic nie działa. Przekręcając programator na wyłączanie, po chwili powrót na program na którym się wyłączyła, pralka pamięta na czym stanęła i rusza dalej. Często jest tak, że wyłącza się kilka razy, czasem po jednorazowym zatrzymaniu idzie do końca programu. Czasem w ogóle się nie wyłącza przechodzi program bez zatrzymania.
Wcześniej miała problem z odpompowaniem wody i do tego te objawy wyłączania. Wymieniłem pompę i szczotki w silniku lecz to nie pomogło na wyłączanie. Wodę wypompowuje teraz dobrze. Pierwsze pranie po wymianie części bez zatrzymania, następnie włączyłem program na 90° i tu już zatrzymała się na 56 minut przed końcem i już nie ruszyła, po kilku próbach przekręcenia na wyłącznie i powrotu na program, "szła" 2-3 min i się wyłączała. Czy jest w tej pralce jakiś wyłącznik mechaniczny (bimetaliczny), który może rozłączyć zasilanie, ale wtedy trzeba byłoby włączyć go mechanicznie, może jest jakieś zabezpieczenie elektroniczne? Nie wyrzuca żadnego błędu. Czy może mieć to związek z czujnikiem temperatury, który jest przy grzałce?
Nie jeszcze nic nie mierzyłem. Oczyściłem tylko płytkę izpropanolem. Elementy podejrzane wyglądają całkiem normalnie miały taki czarny kurz na sobie. Ktoś w innym poście pisał, że to normalne. Trochę nie mam kiedy tego robić, ale może dzisiaj pomierzę. Jakie powinny być prawidłowe wartości?
Nic nie mierz tylko wymień układ TNY264GN (przegrzewa się i włącza się w nim zabezpieczenie termiczne) i to szybko zanim padając zupełnie nie uszkodzi czegoś jeszcze na płycie sterownika. A na przyszłość zakładaj swój temat, a nie dopisuj się do cudzego, na dodatek dotyczącego innego sprzętu i innych objawów.
Kolego, czy mógłbyś mi napisać "zrobić" taki zestaw naprawczy dla tej płytki, co poza TNY246GN warto wymienić dla świętego spokoju. Skompletowałbym części i w weekend zabrał się za robotę. Z góry dziękuję.
Poprawiłem TONI_2003
Dopóki pralka uruchamia się to do wymiany układ TNY264GN i możesz ewentualnie wymienić jeszcze rezystor 100Ω/2W (drutowy!). Radziłbym do wymiany TNY264 nie włączać pralki.
Niestety części, które zamówiłem nie dotarły na czas. Musiałem prosić znajomego i coś tam znalazł u siebie, zmieniliśmy TNY264GN na TNY268PN, i kondensator. Nie zmieniłem rezystora 100Ω/2W. Poprosiłem go o sprawdzenie płytki. Na starym układzie TNY264GN napięcie na przetwornicy było nie stabilne i kondensator zachowywał się podejrzanie. Po wymianie napięcie na przetwornicy stabilne (9V jak dobrze pamiętam, na starym układzie spadało o 0.3- 0.4V).
Dodatkowo wyczyszczony odpływ (trochę syfu się nazbierało) , sprawdzony i wyczyszczony wężyk od hydrostatu. Pralka po naprawie musiała zrobić 5 prań, trochę się nazbierało przez kilka dni przy trójce dzieci. Programy to 3x15 min, jeden 50 min, i jeden 1 h 02. Teraz nie wyłączyła się ani razu.
Dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam.