Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Toshiba] Brak dzwieku z systemu win

forteca 18 Aug 2005 19:17 1695 10
  • #1
    forteca
    KYOCERA specialist
    Witam

    Mam problem z tym laptopem...system WIN98... :( ....otoz:

    Podczas ogladania filmu....laptopik sie zawiesil....zadne czynnosci "zabiegi" nie pozwolily mi go "odwiesic".....w efekcie czego dopiero wylaczenie i ponowne uruchomienie pozwolilo mi go uruchomic....oczywiscie laptop "wykonal" scandisk...itp. normalne procedury ;) ....tylko, ze po tym padzie nie mialem juz dzwieku z glosniczkow :(



    Oto co wykonalem:
    1. odbudowe rejestru
    2. ze strony toshiby sciagnalem plik ze sterownikiem dzwieku do tego laptopa....no i dzwiek wrocil....tylko ze slysze dzwieki z filmow i muzyke....czyli jakby karta dzwiekowa dzialala?
    3. w panelu sterowania....po wejsciu w opcje....Dzwieki...i wybraniu jakiegokolwiek dzwieku pojawia sie komunikat

    "plik moze byc uszkodzony albo moze nie byc poprawnym plikeim dzwiekowym.Zmien plik i ponow probe"

    W dalszym ciagu nie moge uzyskac dzwikow systemowych np. powiadomienia o nadejsciu poczty, itp.

    Czy, ktorys z kolegow ma jakies pomysly na rozwiazanie tego problemu?

    Pozdrawiam
  • #2
    pulkownik
    Level 14  
    Po prostu posypały się schematy dźwiękowe Windy. Sprawdź jeszcze czy Ci działa normalnie winamp. Jeśli tak, to spróbuj odinstalować chematy dźwiekowe i zainstalowć je jeszcze raz. Panel Sterowania -> Dodaj/usuń Programy -> Składniki Windows i tutaj powinny być schematry dźwiekowe.
  • #3
    forteca
    KYOCERA specialist
    Witam

    pulkownik wrote:
    Po prostu posypały się schematy dźwiękowe Windy. Sprawdź jeszcze czy Ci działa normalnie winamp. Jeśli tak, to spróbuj odinstalować chematy dźwiekowe i zainstalowć je jeszcze raz. Panel Sterowania -> Dodaj/usuń Programy -> Składniki Windows i tutaj powinny być schematry dźwiekowe.


    Dzieki za posta :)
    Niestety to juz robilem....jak napisalem filmy i muzyke mam :) ....tylko nie ma dziekow systemowych.

    Pozdrawiam
  • #4
    jankolo
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Dżwięki systemowe są plikami w formacie wav. Sprawdź, czy mozesz odtwarzać jakiekolwiek inne pliki w tym formacie.
  • #6
    forteca
    KYOCERA specialist
    Witam

    mrrudzin wrote:
    Sprawdź czy możesz odtwarzać wav-y
    I czy dźwięki systemowe można otworzyć w Winampie i MediaPlayerze (są gdzieś w katalogu WINDOWS)


    Tak jest Panowie :) ....dzwieki typu wav...moge odtwarzac np. w windows media player ....tylko ten chol**ny.. ;) windows ich nie odtwarza....moze uszkodzila sie jakas bibliotek lub plik typu inf ? ....odpowiedzialny za dzwiek.

    Pozdrawiam
  • Helpful post
    #7
    K!lleR
    Level 39  
    A nie szybciej zrobić reinstall windows ? naprawi to co się skopało.
  • Helpful post
    #8
    jankolo
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Spróbuj spod Windows uruchomić program setupcor (katalog WIN98 na płycie instalacyjnej). Przeinstalujesz w ten sposób moduły Windows nie naruszając zainstalowanych aplikacji. Zwróć tylko uwagę, aby na pytanie dotyczące możliwości odinstalowania odpowiedzieć NIE (Windows uważa, że na dysku jest zainstalowany DOS).
  • #9
    forteca
    KYOCERA specialist
    Witam

    No coz panowie :) ....tak to moglem od samego poczatku zrobic :) ....myslalem, ze moze ktos mial podobny problem i cala naprawa polegala......po prostu na podmianie odpowiednich plikow w windzie....no nic....komp juz chula....zrobilem ponowna instalacje :) ....i wcale to nie bylo szybsze niz by podmiana plikow ;) ;)

    Pozdrawiam
  • #10
    Dydzio
    Level 30  
    forteca wrote:
    Witam

    mrrudzin wrote:
    Sprawdź czy możesz odtwarzać wav-y
    I czy dźwięki systemowe można otworzyć w Winampie i MediaPlayerze (są gdzieś w katalogu WINDOWS)


    Tak jest Panowie :) ....dzwieki typu wav...moge odtwarzac np. w windows media player ....tylko ten chol**ny.. ;) windows ich nie odtwarza....moze uszkodzila się jakas bibliotek lub plik typu inf ? ....odpowiedzialny za dzwiek.

    Pozdrawiam


    A sprawdziłeś w Panelu Sterowania/dźwięki, czy są głośniczki przy zdarzeniach??? Głośniczek oznacza dźwięk, jego brak, brak dźwięku ;-D
    Poniżej zrzut z XP-ka, w Win98 było chyba podobnie.
  • #11
    forteca
    KYOCERA specialist
    Witam

    Dzieki za porade....ale jest to tak oczywiste, ze o tych "glosniczkach" nie pisalem :) :) ....komp juz dziala...zrobilem ponowna instalke...dzieki :)

    Pozdrawiam

    PROSZE O ZAMKNIECIE TEMATU !

    Moderated By jankolo:

    Zgodnie z prośbą autora wątku temat zamykam