Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zmywarka Siemens SE65M352EU - Pobiera wodę bez końca

djflix 26 Mar 2018 23:51 900 4
  • #1 26 Mar 2018 23:51
    djflix
    Poziom 11  

    Witam,
    Mam problem ze zmywarką Siemens SE65M352EU. Po włączeniu programu włącza pompę (tak było normalnie), potem zaczyna pobierać wodę, ale nie wyczuwa, że pobrała wystarczającą ilość. Po jakimś czasie zaczyna pikać i zgłasza ikonkę kranika, ale cały czas pobiera wodę. Gdy wytrzymam pikanie to w końcu woda dochodzi do samej góry płaszcza, na chwilę załącza się pompa, odpompowuje przez chwilę i dalej nabiera. Wygląda na to, że z jakiegoś powodu nie chce zadziałać hydrostat (poprawcie mnie jeśli źle nazywam) - ten czujnik z membraną, który poprzez niebieską dźwignię aktywuje mikro wyłącznik.
    Co zrobiłem:
    - wyczyściłem płaszcz, w lewym górnym rogu był mocno zabrudzony, w komorze z pływakiem. Domestos, wtłoczony pompką przez otwór odpowietrzający, całe popołudnie, płaszcz względnie czysty, komora z pływakiem drożna, zostały śladowe osady - efekt na zdjęciu.

    Nie pomogło.
    - wyczyściłem cały dolny zespół z 'hydrostatem' oraz pływakiem reagującym na wyciek - efekt na zdjęciu - nie pomogło.
    Zmywarka Siemens SE65M352EU - Pobiera wodę bez końcaIMG_201803...204918.jpg Download (2.16 MB)
    - Sprawdziłem dwa dolne elektrozawory, przejście na cewce jest, trzpienie pracują gładko, jeden z nich (prawy) na pewno działa w trakcie cyklu, słychać i czuć drgania
    - sprawdziłem wąż pomiędzy - 'hydrostatem' a misą - był drożny, kiedyś miałem historię z zatkanym wężem... Tym razem jednak to nie to...
    - da się umyć naczynia oszukując zmywarkę - gdy zaczyna pikać, ręczne aktywuję mikro wyłącznik z niebieską dźwignią. Dalszy proces wtedy rusza, idzie poprawnie aż do czasu wypromowania wody przed płukaniem - wtedy gdy pobiera znowu wodę i zaczyna pikać trzeba znów ręcznie kliknąć niebieską dźwignią - przechodzi dalej i poprawnie kończy cykl.

    Wygląda na to że z jakiegoś powodu nie działa w odpowiednim momencie ten czujnik z membraną i niebieską dźwignią - nie wyczuwa odpowiedniej ilości wody. Zagadką dla mnie jest jak i kiedy powinien on zadziałać, czy woda powinna przelać się przez górę płaszcza? Sam czujnik sprawdziłem - po wymontowaniu i dmuchnięciu membrana reaguje i aktywuje mikro wyłącznik.

    Szukałem też przepływomierza, nie znalazłem, wąż po Aquastop trafia bezpośrednio na płaszcz. Przekopałem forum, nie za bardzo mam już pomysły... Na jakiej zasadzie działa ten 'hydrostat' z niebieską dźwignią? (czy to właściwe określenie?) Co wytwarza ciśnienie działające na membranę - woda, powietrze? Mam wrażenie, że okolice tego czujnika nie są specjalnie szczelne, to raczej plastik spinany na zatrzaski, jak takie rozwiązanie może zapewnić ciśnienie aktywujące czujnik?

    Będę wdzięczny za podpowiedzi bo trzeci dzień zmywarka stoi na środku kuchni...
    Dorzucam też ogólne zdjęcie całego płaszcza, może czegoś nie zauważyłem.

    0 4
  • #2 27 Mar 2018 00:54
    nares
    Specjalista AGD

    djflix napisał:
    czy woda powinna przelać się przez górę płaszcza?

    Tak jest, a następnie powinien się uruchomić hydrostat, przestawiając dźwignię.

    0
  • #3 27 Mar 2018 08:13
    zielinskii
    Poziom 15  

    Wymontuj i wyczyść cały hydrostat

    0
  • #4 27 Mar 2018 19:54
    djflix
    Poziom 11  

    Czyli jeśli dobrze rozumiem, że żeby był odpowiedni poziom wody, płaszcz musi wypełnić się w całości? To ciekawe, bo zanim płaszcz się napełni, zmywarka zdąży już zasygnalizować brak wody. Trwa to około 2 minut (mniej więcej), płaszcz jest napełniony w około połowie. Sprawdziłem czy przepływ wody nie jest za wolny - sitko przed Aquastopu czyste, zdjąłem wąż podający wodę z płaszcza i załączyłem program - pod ręką miałem butelkę po winie - 0,7l napełnił w około 12 sekund. Strumień równy, choć nie taki znów strasznie mocny, z pewnością słabszy niż bezpośrednio z sieci. Czy zbyt wolno? Jeśli tak to trzeba by zapewne szukać w okolicach Aquastop…

    Miałem tez wrażenie jakby woda, która napełnia płaszcz gdzieś uciekała - niby napełnia, a w płaszczu niewiele przybywa, jednak zanim nie uruchomię procesu oszukując mikro wyłącznik woda nie pojawia się w środku zmywarki, i nie wycieka tez nigdzie. Sprawdziłem tez czy nie ucieka przez wąż odpływowy, ale nie. Poza tym chyba żeby przeszła do odpływu, powinna przejść przez górę lewej komory płaszcza, dobrze rozumiem?

    zielinskii napisał:
    Wymontuj i wyczyść cały hydrostat
    Sprecyzujcie proszę, która dokładnie część to hydrostat, bo cały czas nie wiem czy dobrze to określam. Cały zespół z mikroprzełącznikami (zdjęcie 2) już wymontowywałem i czyściłem. Ten 'zaciek' na komorze z czerwonym pływakiem to ślad kleju od taśmy mocującej folię osłaniającą - z zewnątrz. W środku wszystko czyściutkie, choć było trochę brudne przed czyszczeniem. Jedyne czego nie otwierałem to samej membrany pod niebieską dźwignią. Jednak nie wiem czy to klejone i czy da się rozebrać, a z zewnątrz nie widać brudu. Przy czym na dmuchnięcie w króciec od dołu działa i jest szczelne.

    Edit:
    Wygląda na to że problem został rozwiązany. Zmywarka pobierała wodę zbyt wolno. Co prawda Aquastop podawał prawidłowo, przez co woda na płaszcz wchodziła jak trzeba, ale problem był w płaszczu. Widać to na zdjęciu, a z prawej strony czerwonej 'wkładki' na górze płaszcza zebrał się kamień. Powodowało to kryzowanie przepływu wody. Widać to na zdjęciu.

    Płaszcz ponownie zdemontowałem, wtłoczyłem gorący odkamieniacz, po chwili puściło. Teraz zdecydowanie szybciej płaszcz się napełnienia, po całkowitym napełnieniu woda się przelewa i uruchamia hydrostat.
    Dorzucam fotkę po odkamienianiu.

    Zmywarka wykonała poprawnie cały cykl, mam nadzieję że będzie dobrze.
    Dziękuję za podpowiedzi, temat może komuś pomoże.

    0
  • #5 17 Wrz 2018 11:30
    Adriangno30
    Poziom 2  

    Witam . Mam tylko pytanie czy plaszcz eody bylo Wam trudno zdemnontowac aby oczyscic go z kamienia?

    0